Legendarna igra Catan u tri dimenzije

Naš vjerni forumaš Sanjin, inače akademski kipar poslao nam je fotke i kratak opis svog prekrasnog rada – 3D modela svima znane igre Catan. Bez puno daljnje priče – uživajte u plodovima njegovog rada!

Tokom odrastanja, kao vjerojatno većina mladih, bio sam okružen raznim inačicama igara – od video, kartaških, pa sve do društvenih igara. U moru digitalne revolucije igara, čija vrijednost pretiče i filmsku industriju, društvene igre se čine kao podcijenjeni žanr igara unatoč gotovo nikada većoj ponudi različitih oblika i varijanti igara.

Kao ljubitelj upravo oblika igara u kojima su fizički igrači prisutni i direktno sudjeluju u igri, dio vlastitog interesa sam prepoznao u vizualnom dizajnu samih igara. Uzimajući u obzir struku (magistar kiparstva) ubrzo je uslijedila i želja doprinosa prema ovom mediju igara.

Interes se prvi puta pojavio u razgovoru sa prijateljem vezanim uz izrade modularnih i mobilnih terena za igru Warhammer. Proučavao sam razne tehnike izrade i bojanja kojima bi oživio svoje vizualne ideje terena tog serijala. I kako stvari inače idu u životu, slični interesi neminovno spajaju ljude. Tokom tog istraživanja nastao je upit izrade igre Settlers of Catan u tri dimenzije.

20180628_093044.jpg 20180628_092824.jpg

20180628_093129.jpg 20180628_092857.jpg

Izrada samih pločica za igru ispostavila se kao zabavan i kompleksan problem. Sa ciljem vjerodostojnog prikaza svakog različitog elementa igre (planine, šume, pašnjaka…) nije mi bilo strano kombinirati različite tehnike i materijale pri izradi. Svaki materijal nudi svoja specifična svojstva, teksturu ili način obrade. Bilo je tu svega: od ekspandiranog polistirena, epoksidne smole, drva, piljevine, pijeska… Svaki materijal je korišten u svrhu što vjerodostojnijeg vizualnog prikaza onoga što predstavlja na pojedinoj pločici.

Naravno, najveći izazovi su bile prve pločice svake vrste. Osim odabira materijala, trebalo je obratiti pažnju i na kompoziciju elemenata unutar heksagonalne pločice. Cilj je bio postići jedinstvenost te minijaturne skulpture – neovisno o tome jeste li poznavatelj igre Catan ili niste da vam je informacija o tome što prikazuje skulptura jasna i nedvosmislena. Taj dio vizualne kompozicije elemenata bih naveo kao najveći vremenski potrošač – naprosto dok vam se ne svidi finalni koncept svodi se na strpljive seanse pokušaja i pogreške. Ovom bih prilikom zahvalio prijateljima koji su strpljivo pregledavali idejne koncepte kao i na njihovim komentarima i kritikama.

Jednom kad sam bio siguran u finalni koncept skulpture, ostatak posla se svodio na umnožavanje tih pločica. Obzirom da sam htio zadržati rukotvorni štih, niti jedna komponenta nije rađena iz kalupa. To naravno zahtjeva više vremena izrade, ali daje jedinstvenost svakom elementu i pločici same igre.

Vjerujemo kako će ovaj tekst i slike potaknuti i druge kreativce da objave svoje radove vezane uz društvene igre, tim više što je naša udruga nedavno otvorila i sekciju za minijaturiste i modelare.