Bili smo na Rikonu 2017.

WP_20171006_20_57_49_Pro.jpg Ovogodišnji Rikon 2017. održan od 06.-08. listopada na dobro poznatoj lokaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, obilježio je okruglih dvadeset godina svojeg postojanja i redovitog održavanja. Što znači da se prvi Rikon održao sada već davne 1997. godine. No što je uopće Rikon? Pa za one koji su ovih dvadesetak godina proveli zatvoreni u atomskom skloništu bojeći se apokalipse koja nikad nije došla, vrijedi znati da je Rikon godišnja konvencija fantastike. Cilj konvencije je promoviranje fantastike u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti te upoznavanje i edukacija korisnika o temama vezanim ili bliskim poljima znanstvene fantastike, fantastike, horora i najnovijih dostignuća u znanosti. Nakon prestanka djelovanja SF kluba Aurora koji je organizirao Rikon do 2003. godine, Udruga 3. zmaj preuzela je tradiciju održavanja konvencije.

WP_20171007_16_03_54_Pro.jpg Počasni gost ovogodišnjeg Rikona bila je Emma Newman, britanska spisateljica kratkih priča, novela i romana u rangu od znanstvene fantastike do urban fantasyja i svega između tih žanrova. Od prve objavljene knjige u 2010. do danas izdala je zbirku i niz romana te sudjelovala u nekoliko zbirki i antologija, a može se pohvaliti i s nekoliko nagrada i nominacija, uključujući i osvojenu nagradu British Fantasy Society za najbolju kratku priču 2015., te nominaciju za BFS-ove nagrade za najbolji roman te Best Newcomer Award za roman “Between Two Worlds” 2014.

Njen najnoviji roman, SF krimić “After Atlas” nominiran je ove godine za nagradu Arthur C. CLarke, a nedavno je izašla i steampunk novela Brother’s Ruin.

WP_20171007_18_15_39_Pro.jpg Od predavanja Kristina Bilota i Živko Kondić su imali predstavljanje elemenata fantastične ilustracije; Sanjin Blažinić je održao predavanje o genetskom inženjeringu superljudi; Rafaela Božić je istraživala ruske utopijske i distopijske proze; Ivana Delač je obrazlagala nastanak najnovije sezone Dosje X te je li uistinu bila potrebna za franšizu; David  Dubrović je predstavljao praktičan primjer upotrebe elektronike u cosplayu; Marko Fančović je pričao o seminalnoj antologiji “Opasne vizije” i pola stoljeća kontroverzi u znanstvenoj fantastici; Ingeborg Fulepp je davao svoj uvid o korištenju inovativnih AV metoda u produkciji i montaži SF filmova; Ivan Maričić je pričao o portretiranju ženskih likova u Harry Potter serijalu knjiga; Damir Medved je imao stručno predavanje o robotici i umjetnoj inteligenciji; Antonija Mežnarić nam je dala uvid u istraživanje o dobro nam poznatim motivima iz bajki – zmajevima, djevama i njihovim spasiteljima, kolega i prijatelj Igor Milković iz Skhwat-a iz Siska je održao zanimljivo predavanje o distopiji; počasna gošća Emma i njezin suprug Peter Newman dali su nam uvid u to kako nastaje podcast, a Emma je imala još i predavanje o umijeću čitanja; Lovro Nola je pričao o procesu izrade videoigara; Vanesa Uljčić Ožbolt nam je zagolicala maštu predavanjem i potrazi za planetom sličnom Zemlji; Klaudija Paljar nam je dala uvid o odgoju vještica i čarobnjaka u Hrvatskoj; Srebrenka Peregrin je pričala o legendama i mitovima GOT-a; Hrvoje Silić je dao svoju kritiku na objektivizaciji žena i seksizmu u gaming industriji; Sabina Stepić nas je vratila u zlatne dane videoigara te smo se zapitali jesu li prije bile bolje; Danijel Štriga je pričao o zlatnim danima sada već klasičnih čudovišta iz horor filmova; Tomislav Terzić je održao zanimljivo predavanje o načinima transporta koji se pojavljuju u SF filmovima te koliko imaju znanstvenih uporišta, a koliko su djela fikcije.

WP_20171006_22_55_42_Pro.jpg Od predstavljanja bilo je tu predstavljanje knjige “PETA DIMENZIJA” autora Tomislava Beronića; predstavljanje serijala Atharon s prvom knjigom “Atharon: Početak” i društvene igre “Konvekst”; Vesna Kurilić je predstavljala roman “Izazov krvi”; Maja Škvorc je predstavljala knjigu “Dragon’s Treasure” i “Dragon’s Prize”; Mirko Karas, Irena Rašeta i Maja Škvorc predstavljali su Parsek, domaći SF preveden na engleski namijenjen za predstavljanje naših autora u inozemstvu; Marko Mlinar iz naše prijateljske udruge F&ST predstavljao je provedbu dosadašnjih FantaSTikona u Splitu i Super H.I.K.-a; bio je predstavljen i 20. broj fanzina “Eridan”.

WP_20171007_18_18_47_Pro.jpgU moru knjiga bile su predstavljene i dvije videoigre, “Saint Kotar” Marka Tominića, te Igra iz inkubacije: Ork detektiv u kišom okupanom gradu, osmišljena od strane Vedrana Vivode, Matije Nagyja i Aleksandra Zemunika. Prva igra je psihološki point-and-click avantura s radnjom koja se odvija u fiktivnom gradiću smještenom na području Gorskog Kotra, druga igra je avantura noir ork detektiva u fantasy svijetu gdje vlada hladnoratovska utrka u naoružanju.

Od radionica bila je tu Dungeons & Dragon radionica za početnike; radionica kolaborativnog LARP-a, radionica Galifreyanskog pisma; radionica izrade origami zmaja; radionica oslikavanja vlastite torbe od tkanine; radionica umijeća života u srednjovjekovno doba.

Emma Newman i Peter Newman su održali dvije zasebne radionice na kojima su pomogli svim entuzijastima koji su zapeli s pisanjem svog djela.

WP_20171007_16_04_48_Pro.jpg Od kvizova bio je tu Fullerov kviz prema redatelju Bryanu Fulleru, ultimativni nasumični TV trivia kviz, nezaobilazni Game of Thrones kviz, Twin Peaks kviz, Harry Potter kviz, Zmajski trivia kviz, Battlestar Galactica kviz, Wibbly wobbly kviz, kviz namijenjen fanovima B filmova. Kolege iz Skhwata su organizirali svoj sada već nadaleko poznati pub kviz Fantastic Fan Edition.

Ljubitelji megapopularnog fiktivnog sporta iz Harry Pottera su također došli na svoje na predstavljanju metloboja, samo na bezjački način.

Ekipa cosplayera odjevenih u kostime poznatih likova iz poznate društvene igre Arkham Horror, Eldritch Horror, Elder Sign itd., također su pripremili posebno iskustvo za sve posjetitelje Rikona.

Za ljubitelje virtualnih igara tu je bilo i natjecanje na Xbox-u u igrama Soul Calibur V & Naruto Shippuden: Ultimate ninja storm 3.

WP_20171007_16_05_46_Pro.jpg Duž hodnika fakulteta mogli su se naći svakojaki zanimljivi štandovi na kojima su se prodavale narukvice, naušnice i drugi raznorazni nakiti, kao i slike fantastične i znanstveno fantastične tematike. Nezaobilazni je bio i onaj od Bee8Bit-a sa svojim originalnim 8-bitnim plastičnim nakitom i ukrasima inspiriranim geek i gaming kulturom.

Na hodniku se također moglo susresti pregršt cosplayera sa zanimljivim maskama i kostimima. Bilo je tako istražitelja iz poznatog serijala društvenih igara Arkham Horror, Eldritch Horror, Elder Sign, Mansions of Madness itd., likova iz popularne PC/Xbox/Planystation igre Bioshock, likova iz poznatog Sci-Fi serijala Battlestar Galactica, kao i mnogih drugih poznatijih i manje poznatijih junaka, negativaca i likova iz igara, filmova i serija.

Od zabavnog programa već poznati peteročlani kolektiv dizajnera igara “Terrible Creations” su ponovno oduševili sve prisutne svojim zanimljivim LARP scenarijima. Održali su čak četiri LARP igre. U petak se održala igra Obitelj Andersson u kojoj su se igrači morali dogovoriti o raspodjeli imovine nakon smrti njihovih roditelja. U subotu su održali dvije igre – Izbor vođe pohoda i Singularnost. Prva je bila vezana za izbor novog vikinškog vođe pred važni veliki pohod, dok je u drugoj igri istraživački međuzvjezdani brod poslan u rutinsku misiju s posadom koju čine ljudi i androidi. Ekskluzivno po prvi put ove godine održana je i jedna dječja LARP igra – Alkimirova kuća. U igri za 3-10 igrača, bilo je potrebno pronaći nestalog poznatog alkemičara Alkimira. Ekipa Terrible Creations su ove godine su dobili i prvi Rikonski Artefakt, nagradu za poseban doprinos SF & Fantasy zajednici. Čestitamo im od srca sa željama da i dalje nastave sa svojim kreativnim i plodonosnim radom.

WP_20171006_22_22_42_Pro.jpg Bili su tu i kolege iz Pathfinder Society koji su održavali tijekom trajanja događaja igranja u ovoj iznimno popularnoj RPG igri.

Održan je i Room escape od strane Black Olive Games & Mordele. Igrači su se imali prilike iskušati u rješavanju zagonetki i istraživanju neobične smrti klauna u cirkusu.

WP_20171006_21_46_32_Pro.jpg U epicentru zbivanja, po pitanju dobre igre i zabave, bila je naravno igraonica udruge Igranje. Bili smo smješteni na starom dobro poznatom mjestu kao i svake godine.

Na put iz Zagreba smo krenuli u dvije grupe. Vjekoslava je s igrama povela Tajana Štasni, kojoj ovim putem još jedanput jako zahvaljujemo što nam je uskočila i pomogla s prijevozom. Riječ je o jednoj od najpoznatijih hrvatskih cosplayerica, koja djeluje pod umjetničkim imenom Azdaja Cosplay, a izrađuje, dizajnira i prodaje raznoraznu unikatnu fantastičnu odjeću, vjenčanice i nakit.

WP_20171007_15_28_36_Pro.jpg Drugi dio ekipe je zbog poslovnih obaveza bio primoran krenuti autobusom u nešto kasnijem terminu.

Na Rikonu smo se napokon sastali oko 19:30, kada se atmosfera već pošteno zahuktala. Bilo je lijepo vidjeti pregršt naših starih i dobro znanih posjetitelja od prijašnjih godina, od kojih neke možemo sada već nazivati i punopravnim prijateljima. Svi su bili već dobro upoznati i uhodani u igre koje smo nosili dosad, tako da smo prvih par sati besposličarili. Od poznatih prijatelja bio je tu naš vjerni član Anto Bijelić, poznatiji većini na forumu pod nadimkom Antomon, bili su nam tu Igor Milković, Marin Stojanović i ostatak ekipe iz Skhwata iz Siska, bio je tu i Filip Crnković koji je u Meeple’s Corneru držao Neverfable RPG scenarije, te Matija Maraš koji nam je kao i prošle godine uskočio oko pomaganja s pravilima. Bili su nam tu i pWP_20171006_21_46_52_Pro.jpgrijatelji iz Splita – Veljko Dobrijević i Marko Mlinar koji je došao predstavljati udrugu F&ST. Kada smo napokon ugledali poneko novo lice, bili smo spremni da ih dočekamo raširenih ruku i uvučemo u fantastični svijet modernih društvenih igara.

WP_20171006_21_45_12_Pro.jpg Da ne bude da stalno svake godine nosimo jedne te iste naslove, pobrinuli su se Vjekoslav i Slavica, ponijevši neke od naših novih naslova i hitova – Terraforming Mars, Eldritch Horror, Lanterns, Castles of Burgundy, Carcassonne: South Seas. Ne treba ni govoriti da su stari posjetitelji bili oduševljeni novim igrama, pogotovo s Terraforming Marsom oni koji su bili zainteresirani za malo zahtjevnije igre.

WP_20171006_21_45_53_Pro.jpg Od ostalih bili su tu i naši stari uvijek popularni naslovi – Airlines Europe, Ticket To Ride: Europe, BANG!, Istanbul, Race For The Galaxy, Lords of Waterdeep sa Scoundrels of Skullport ekspanzijom, Dominion, Kraljevstva, Love Letter, Mascarade, Takenoko, Hanabi, Monty Python Fluxx, Dixit, King of Tokyo, Alhambra, Viva il Re, Land Unter, Codenames, The Resistance Avalon, Splendor, Pandemic, Stone Age, Shadow Hunters, Galaxy Trucker.

WP_20171006_21_44_57_Pro.jpg Svi su stolovi bili puni sve do službenog završetka u 01:00 sati, kada smo sve spremili i zaputili se natrag prema hostelu, zadovoljni prvim uspješno odrađenim danom.

Za razliku od prijašnje godine, drugi dan u subotu 07.10. probudili smo se na iznimno prekrasan sunčan dan. Nakon doručkovanja i ugodnog ćaskanja o filmovima i serijama s ostatkom ekipe iz Hostela, budući da je bilo još dosta vremena prije otvorenja Rikona, odlučili smo se malo prošetati i pobliže razgledati Rijeku.

WP_20171007_17_06_28_Pro.jpg Do 14:00 sati smo obavili razgledavanje i vratili se na Rikon. Događaj se otvarao u 15:00, tako da smo stigli i mi čak nešto zaigrati.

Prvi posjetitelj koji nam je došao je bio mali desetogodišnji Vid, jedan od novih posjetitelja od jučer. Budući da je dečko pokazao iznimno zavidno poznavanje društvenih igara, kao i visoku inteligenciju za svoju dob, Slavica ga je uzela pod svoje okrilje i naučila Race For The Galaxy. Sve nas je oduševio kako je brzo i lako svladao i ovu igru.

WP_20171007_16_07_34_Pro.jpg Uskoro nam se pridružio i kolega i prijatelj Sandro Blasich koji je došao službeno u ime CGE izdavača došao predstavljati njihove naslove. Između ostalog održao je i natjecanje u Codenames: Pictures, čija glavna nagrada je bila upravo spomenuta igra.

Posjećenost je u subotu bila veća i od prijašnjeg, svi stolovi su skoro cijelo vrijeme bili puni igara i posjetitelja okupljenih oko stolova. Na stolovima su svoju priliku našli apsolutno svi naslovi koje smo ponijeli sa sobom.

WP_20171007_21_49_35_Pro.jpg Vrhunac događaja bilo je cosplay natjecanje koje se održalo u 18 sati, pa sve do konačnog završetka i proglašenja pobjednika u 23 sata.

Negdje oko 18 sati ugodno su nas iznenadili i obradovali svojim posjetom i naši prijatelji i članovi Nenad Grgurić i Sunčana Grgurić. Nama je zauzvrat bilo drago da su imali priliku zaigrati Terraforming Mars, te da im se svidio.

WP_20171007_22_58_49_Pro.jpg Kao i prethodnog dana, igranje se odužilo sve do 01:00 sati, a sigurni smo da bi i do puno dublje u noć da zaštitari nisu počeli moliti ljude da se lagano spremaju, jer je vrijeme za zatvaranje.

Sutradan smo se u hostelu još malo podružili uz obilan doručak i kavu, a nakon toga zaputili prema Filozofskom fakultetu po igre koje smo prenijeli u Tajanin auto. Tu smo se još kratko družili, prije nego što smo se sa sjetom svi oprostili jedni od drugih te zaputili prema Zagrebu.

Ovogodišnji 20. Rikon će nam definitivno ostati u srcima u jako lijepom sjećanju 🙂 .

WP_20171008_01_10_17_Pro.jpg