Bili smo na Rikonu 2016.

WP_20161015_20_21_22_Pro.jpgU organizaciji udruge “3. zmaj” i ove godine se od 14. do 16. listopada 2016. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4) održao Rikon, jedna od najvećih konvencija znanstvene fantastike i fantastike u Hrvatskoj. Ove godine je konvencija proslavila svoj 19. rođendan, sada već ušavši u zadnju godinu tinejdžerstva.

Ove godine nije bilo jasno definirane teme događaja, no većina predavanja su se ticala pričanja i pisanja priča (poglavito onih horor tematike), kao i doživljaja istih, te kako to sve skupa utječe na čitatelja.

WP_20161015_18_52_40_Pro.jpgPočasni gost je bio Thomas Olde Heuvelt, mladi uspješni nizozemski pisac horora i fantastike, s već pet romana i nizom kratkih priča iza sebe. U Nizozemskoj su njegove priče osvojile tri nagrade Paul Harland, a prevedene su mu priče već više puta bile nominirane za nagrade Hugo i World Fantasy. Priča “The Day The World Turned Upside Down” 2015. postala je prva prevedena priča u povijesti koja je osvojila Huga.

Njegov horor roman “HEX”, koji je već polučio golem uspjeh u Nizozemskoj, ove je godine preveden na engleski. Uz to, hvale ga mnogi, a naročito Stephen King koji je “HEX” proglasio “apsolutno, briljantno originalnim” horor romanom.

U sklopu programa održao je u petak predstavljanje romana “HEX”, a u subotu je održao radionicu pisanja horor priča.

WP_20161014_21_49_17_Pro.jpgBilo je tu, kao i svake godine, raznoraznih predavanja. Profesor Daniel Antunović održao je jedno vrlo zanimljivo na temu arhetipova ljudi koji uživaju u gledanju horor filmova – Tko je ovdje lud? – osobine ličnosti povezane s uživanjem u hororu. Doc. dr. sc. Josip Ćirić je održao predavanje u kojem pokazuje povezanost arhetipova koji uobličuju iskustvo sa strukturom narativa u SF i horor žanru – Forever Jung: arhetipovi u SF i hororu. Iva Silla je održala predavanje o vješticama u Hrvatskoj, Mauro Lacovich je na svojem predavanju “Terapijski učinak priča”, istražio snagu priča i njihovu iscjeljujuću moć, Milena Benini je na svojem predavanju “Quo vadis, SF?” govorila o tome što se trenutno događa u SF-u  i čemu se možemo nadati u bliskoj budućnosti. Mirko Karas je na svojem predavanju obilježio 50. godina Svemirske patrole! ili Raumpatrouille – Die phantastischen Abenteuer des Raumschiffes Orion!, te nas pobliže upoznao sa serijom i njenim junacima i diskutirao pitanje zašto je, uz samo 7 epizoda, i danas kult u NjemačkWP_20161015_16_12_00_Pro.jpgoj. Marko Fančović je održao predavanje o legendarnom pulp-časopisu iz tridesetih godina 20. stoljeća – “Weird Tales”. Prof. Nikola Serdarević je održao predavanje o tome što čitanje lijepe književnosti čini našem mozgu, Ida Križaj je održala predavanje “Arhitektura u budućem vremenu”, u kojem je govorila o tome kako arhitekti nastoje biti ispred vremena u kojem žive, Sanjin Blažinić je na svojem predavanju govorio o različitim oblicima vanzemaljskog života koji negdje možda postoji, Matija Antešić se na svojem predavanju “Vodič kroz Aurbis za Dragonborne” govorio o elder scrollsima i njihovim primjenama kroz postojanje Aurbisa, Sandrino Požežanac je održao prezentaciju i predavanje o izradi makete Hogwartsa veličine 120x100x70 cm, a  također je održao i predavanje za sve „dark sidere“ o tome kako napraviti vjernu kopiju Darth Vaderovog kostima. Josip Demeter je održao predavanje “Čudesne zvijeri” u kojem nas je uveo u čaroban svijet najnovijeg filma čiji scenarij potpisujeJ.K.RowlinWP_20161014_21_01_55_Pro.jpgg, a također je održao i predavanje o snimanju Harry Pottera, Martin Gašparić je održao predavanje o najpopularnijem čarobnjačkom sportu iz knjiga o Harry Potteru, a Ivan Tolić je održao predavanje o sedam tradicionalnih formi mačevanjasvjetlosnim mačevima iz Ratova Zvijezda.

Bilo je tu i predstavljanja novih romana domaćih autora objavljenih u biblioteci Solaris. Ivana Delač je predstavila svoj novi roman za mlade “Izgnani”, a Oliver Franić je predstavio svoj filozofski SF “Kad tama zavlada”. Od ostalih autora bili su tu Ivana Lutza, Eda Barola, Zorana Krušvara, Gorana Gluščića, Vladimire Becić, Robija Selana i Vanje Spirina.

Bila je tu i Daria Keršić, autorica romana “Moć albiura”, prve knjige iz Sage Albiurana.

Udruga Albus je po prvi put predstavila svoju novu zbirku kratkih SF&F priča “Igra pričina”, te zbirku priča “Arheološke priče”.

WP_20161014_21_01_40_Pro.jpgOd radionica bila je tu škola mačevanja svjetlosnim mačevima, u kojoj su se mogle naučiti osnove borbe ovim plemenitim oružjem. Bila je tu i radionica Ninjutsu, u kojoj su se prezentirale uvodne borilačke tehnike, osnove mačevanja, borbe štapom, goloruke borbe, prevrtanje i bacanje shurikena.

WP_20161015_16_10_31_Pro.jpgOve godine je bilo zaista pregršt raznoraznih natjecanja i kvizova, vjerojatno najviše što smo vidjeli dosad na jednom KON-u. Bio je tu tako kviz Trial of Knowledge: Witcher kviz, Trial of the Elements: Witcher tražilica, Trial of Combat: Witcher izdanje, Horor kviz, Harry Potter kviz, Fullmetal Alchemist kviz: Brotherhood & Sacred Star of Milos, 1980’s SF filmski kviz, Svemirske (i još neke) katastrofe zabavno-edukativna igra pitanja i odgovora, Tetris turnir, Marvel vs DC kviz, Horcrux Hunt tražilica, Metloboj, Interaktivna umjetnost: kviz o videoigrama, Ultimativni geek kviz, Star Wars tražilica, Random superjunački kviz, Rikon Fireside Gathering – Hearthstone turnir, Star Wars Force Training.

WP_20161015_19_17_27_Pro.jpgKruna svih natjecanja je bilo ono u cosplayu, a koje je trajalo sve do predstavljanja natjecatelja u subotu u 19 sati i konačnog završetka i proglašenja pobjednika u 23 sata.

Duž hodnika fakulteta mogli su se naći svakojaki zanimljivi štandovi na kojima su se prodavale narukvice, naušnice i drugi raznorazni nakiti, kao i slike fantastične i znanstveno fantastične tematike. Nezaobilazni je bio i onaj od Bee8Bit-a sa svojim originalnim 8-bitnim plastičnim nakitom i ukrasima inspiriranim geek i gaming kulturom.

WP_20161015_16_10_52_Pro.jpgNa hodniku se također moglo susresti pregršt cosplayera sa zanimljivim maskama i kostimima, od raznih superjunaka i zlikovaca iz Marvel i DC stripova, likova iz Star Warsa i Star Treka, do raznoraznih likova iz animiranih japanskih filmova i crtića.

Od zabavnog programa već poznati peteročlani kolektiv dizajnera igara “Terrible Creations” su ponovno oduševili sve prisutne svojim zanimljivim LARP scenarijima.

WP_20161015_22_43_35_Pro.jpgOdržan je i Room escape sa scenarijem u kojem je smrtonosni virus poharao Zemlju, a na igračima je da u ulogama tima znanstvenika riješe sve zagonetke, pronađu cjepivo i pokušaju u 30 minuta spasiti svijet od propasti.

Bila je tu prezentacija RPG igre “Arcadia Tenebra”,  i “Dicey – Lands of Middle Earth” društvene igre.

WP_20161014_20_24_47_Pro.jpgNaši prijatelji, Zlatko Grom i Goran Krunić iz  Udruge “Agram”, imali su predstavljanje Warmachines & Hordes igre minijaturama. Riječ je igri smještenoj u parno pogonjenom fantastičnom svijetu “Željeznih kraljevstava”. Warmachine i Hordes koriste ista pravila, te se mogu igrati neovisno ili jedna protiv druge. Njihova razlika leži u rasponu frakcija koje su dostupne u svakoj od igara, te načinom na koji svaka od strana vodi ratovanje. Warmachine svoju pobjedu izvojeva kroz taktičko upravljanje resursima i upravljanje vođenja napredne čarolije, tehnologije i moćnih mehaničkih robota vašeg vođe. Hordes vas s druge strane izaziva da isprovocirate bijes divljih zvijeri, riskirajući predvidljivu strategiju za mogućnost moćnih nagrada koje dovode legije vašeg vođe do pobjede.

WP_20161015_15_20_15_Pro.jpgU epicentru zbivanja, po pitanju dobre igre i zabave, bila je naravno igraonica udruge Igranje. Bili smo smješteni na starom dobrom mjestu kao i prošle godine. Ove godine se jedino promijenilo mjesto ulaza, tako da smo sada bili prva stvar koju su posjetitelji mogli uočiti kada bi dolazili na Rikon. Ne treba ni spominjati koliko je to pozitivno utjecalo na našu još veću posjećenost ove godine.

Na put iz Zagreba smo krenuli u petak oko 16:30. Zlatko Grom, prijatelj i kolega iz Agrama nam je pomogao s prijevozom ljudstva i igara svojim autom do Rijeke. Na putu smo jedino nakratko stali u Karlovcu da pokupimo Slavicu s posla, nakon čega smo brzo nastavili dalje.

WP_20161015_22_42_55_Pro.jpgU Rijeci smo bili oko 18h. Prije odlaska na sam događaj, svratili smo u “Fun Hostel” čekirati sobe i pripremiti krevete za zaslužan odmor kada se vratimo nakon dobro obavljenog posla. Tu smo onda susreli i Veljka (nekima znanog i kao Enkidu ili Hakuna Matata), prijatelja iz Splita i člana naše prijateljske Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST.

Na Rikon smo došli nešto prije 19 sati, gdje nas je na ulazu već čekao Matija Maraš, naš vjerni posjetitelj na prijašnjim Liburniconima i Rikonima, a sada i naš spremni volonter.

WP_20161015_17_46_42_Pro.jpgImali smo deset parova od po dva spojena školska stola na raspolaganju, sa šest stolica posloženih oko svakog od njih. U subotu smo u udarnom terminu dobili još četiri stola i dvanaest stolica.

Po dolasku smo odmah sve igre raspremili na jedan stol na ulazu u naš prostor, složili našeg promotivnog “pingvina”, i u desetak minuta posla je sve bilo spremno za prihvat prvih gostiju. Nismo trebali dugo čekati, već u prvih petnaestak minuta su se popunili svi kapaciteti.

Većinom su nam došli naši stari dobro znani posjetitelji s kojima smo se već i sprijateljili, no bilo je i pregršt novih lica koje je trebalo tek upoznati s modernim „boardgame“ svijetom. Tu smo spremno uskakali. Moramo pohvaliti dečke iz Rijeke, Matiju i Roberta, koji su nam ove godine i službeno pomagali oko objašnjavanja pravila i animiranja ekipe. Dečki, odlični ste volonteri!

WP_20161014_20_37_29_Pro.jpgPola sata po našem dolasku, došli su nam i naši članovi Vicko i Igor sa svojom ekipom. Uvijek je lakše kad nas je više koji znamo igre i možemo pomoći novim ljudima da se snađu s našom bogatom ponudom. Uz tako brojne snage, na kraju smo se više prešetavali po igraonici budno motreći na dolaske novih posjetitelja.

WP_20161015_22_44_41_Pro.jpgNa stolovima su se mogli naći zaista raznoliki naslovi – Galaxy Trucker, Codenames, King of Tokyo, Coloretto, Drako, Drakon, Splendor, Pandemic, Monty Python Fluxx, Carcassonne, Citadels, Kraljevstva, Turn The Tide, Camel Up, Shadow Hunters, Istanbul, Bang!, Jungle Speed, Takenoko, Eleminis, Love Letter i drugi.

Igranje se odužilo sve do službenog završetka u 01:00 sati, kada smo sve spremili i zaputili se natrag prema hostelu, zadovoljni prvim uspješno odrađenim danom. Došli smo taman pred kišu, koja je neprekinuto padala tijekom cijele noći.

WP_20161015_12_33_46_Pro.jpgSutradan smo iznenadili sami sebe kako smo se uspjeli rano probuditi, u odnosu na kasnonoćni odlazak na spavanje. Vani je i dalje bilo tmurno i oblačno, te je kiša i dalje neumoljivo padala. Čekajući da malo popusti, u dnevnom boravku hostela smo se malo podružili i podijelili dojmove o doživljajima prethodnog dana, te razradili plan djelovanja za subotu.

WP_20161015_22_41_53_Pro.jpgKada je napokon prestalo padati, zaputili smo se u obližnji Tower Center Rijeka s namjerom da utažimo glad.

Po izvršenju ovog zadatka, našli smo se s Matijom i njegovim prijateljima u blizini Filozofskog fakultetu, te se oko 14:30 zaputili otvoriti igraonicu u za to predviđeno vrijeme.

Danas nam se pridružio u volontiranju još jedan od novih domaćih volontera – Robert Burčula. Time je ovaj događaj definitivno postao našim rekorderom po broju volontera koji rade na nekom događaju izvan Zagreba.

WP_20161015_16_08_56_Pro.jpgI u subotu smo udruženim snagama vodili igraonicu, svi skupa- službeni volonteri, neslužbeni volonteri, posjetioci… slike govore više od riječi J Robert se čak uhvatio objašnjavanja Race For The Galaxyja sa Gathering Storm, Rebel vs. Imperium i The Brink of War ekspanzijama jednoj četvorici nadobudnih posjetitelja. Čin vrijedan hvale i slave s obzirom na kompleksnost već i same bazne igre.

WP_20161014_20_28_01_Pro.jpgOd 18h je posjećenost naprosto eksplodirala. Imali smo skoro pa više ljudi na nogama, nego li oko stolova. Počeli smo ih stoga usmjeravati prema prostoriji lijevo od naše igraonice, a koja je po foteljama i malim stolićima bilo više predviđeno kao mjesto kratkog predaha od šetnje. No poslužilo nam je na kraju i više nego dobro u naše svrhe. Zaigrale su se tako oko ovih malih stolića manje i brze party igre – Jungle Speed, Shadow Hunters, Bang!, Love Letter i druge party igre.

WP_20161015_22_42_45_Pro.jpgS nama je skoro cijelo vrijeme bio i Veljko, dodatno upotpunivši atmosferu u igraonici svojim vedrim duhom i osebujnim pošalicama.

Kao i prethodnog dana, igranje se odužilo sve do 01:00 sati, a sigurni smo da bi i do puno dublje u noć da zaštitari nisu počeli moliti ljude da se lagano spremaju, jer je vrijeme za zatvaranje.

WP_20161015_17_26_06_Pro.jpgSutradan smo se u hostelu oprostili od Veljka, izrazivši želje da nas posjeti na našem jubilarnom 10. Danu Društvenih Igara. Nakon toga smo otišli na Korzo na jutarnju kavicu i onda poslije toga sjeli u auto i na put natrag prema našem Zagreb gradu.

Hvala našem Miroslavu Ivančiću što je išao s nama i bio velika podrška kako bi se ovaj događaj lakše odradio.

Hvala i Zlatku Gromu i Goranu Kruniću što su nas poveli s autom do Rijeke i vratili do Zagreba, bez njihove pomoći bi logistika prijevoza bila puno teže izvediva.

Hvala Vicku, Igoru i Viboru što su nam pomagali bez obzira što nisu bili naši „službeni“ volonteri.

I za kraj, veliko hvala našim novim domaćim volonterima – Matiji Marašu i Robertu Burčuli. Drago nam je i čast što ste bili dio nas, te se nadamo suradnji i u budućnoti! 🙂 .