Igranje s umirovljenicima u Rijeci

Članovi naše udruge Petar Nikolić i Bojan Tonković proveli su u Rijeci igranje s umirovljenicima:
U sklopu projekta “Nama se priključi da te nitko ne isključi” koji smo provodili uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u Matici umirovljenika grada Rijeke smo se odlučili na kupnju modernih društvenih igara.
Vjerovali smo da igranjem modernih društvenih igara, umirovljenici mogu raditi na održanju kognitivnih sposobnosti i utjecati na vodeće uzroke mentalnog pobola starijih građana u Rijeci.
Kao takvi su identificirani usamljenost i depresija. Vjerujemo da igranje u društvu drugih osoba treće životne dobi utječe na smanjenje usamljenosti i depresije, odnosno prevenira iste. Pokazalo se da su se u tijeku provođenja projekta stvorili novi socijalni kontakti, što je bio jedan od ciljeva projekta.
Što se tiče kognitivnih sposobnost, vjerovali smo da ćemo pozitivno utjecati na održavanje i razvoj raznih oblika mišljenja, pamćenja i fine motorike.
Igre koje smo izabrali za umirovljenike su: Alhambra, Splendor, Carcassonne, Ticket to Ride, Dixit Odyssey, Patchwork i Cacao. Sve su igre gateway razine jer smo procijenili da će upravo ta težina igara biti idealna za upoznavanje, ali i dugoročno igranje umirovljenika. Pritom smo pazili i na teme igara, mehaniku igranja i njihov izgled.

Tijekom proljeća 2017. održavali smo igranja jednom tjedno, prilikom čega smo upoznali umirovljenike sa sljedećim igrama:

  • Ticket to Ride – vrlo lako su pohvatali pravila i logiku igranja što je obzirom na težinu igre bilo očekivano. Jednom gospodinu je igra bila posebno zanimljiva jer je proveo radni vijek na željeznici. Međutim, nakon 2-3 igranja pitali su nešto novo.
  • Carcassonne – postao je pravi hit ovog projekta i grupa igrača koja se najduže zadržala i vraćala svakog tjedna igrala je samo ovu igru. Carcassone se može igrati na više razina složenosti. Tako da smo od početnog slaganja pločica i pejzaža, otkrili mogućnost dijeljenja gradova i cesta, kao i korištenje Meeplova na poljima. Očito je da je strateška dubina u Carcassonneu dovoljna da nakon nekoliko mjeseci igranja ne bude do kraja istražena i da korisnici dolaze sa željom za novim igranjima.
  • Patchwork – očekivanja su bila da će obzirom na temu, ova igra biti pun pogodak. Međutim, nekoliko članova koji su probali, nisu bili oduševljeni. Sigurno od nje nismo odustali.
  • Dixit Odyssey – pokušali smo s Dixitom, s 9 igrača. Bilo je solidno, ali mu se nismo više vraćali jer se pokazao kao tip igre koji manje privlači starije osobe.
Ukupno je na igranjima bilo 12 umirovljenika, od čega su 4 ostala do kraja provođenja projekta. Kako je ovo bio prvi pokušaj igranja, možemo reći da smo zadovoljni što se skupila barem jedna skupina igrača i nadamo se da i nadalje možemo računati na njih. Očekujemo da i druge igre dođu na stol u budućnosti jer će tako umirovljenici vidjeti ljepotu raznih mehanika igranja i tipova igara.
Obzirom na nesklonost umirovljenika ka prihvaćanju novih stvari, mi smo vrlo zadovoljni uključivanjem u nove aktivnosti. Sigurno smo u njihov koristan učinak na mentalno zdravlje umirovljenika i nadamo se daljnjoj promociji modernih društvenih igara u Matici umirovljenika grada Rijeke.
0-02-05-966301d6d9e0cd45fbbbc6d45b666629933c51150829f6bd66aaf8df5b889c67_full.jpg 20170331_105409.jpg