Top 10 igara igraonice

top10.jpg Povodom nove godine, uži članovi udruge su sastavili svatko svoju listu top 10 igara iz igraone. Te liste odražavaju njihov dvojben ukus te sumnjiv karakter, no budući da udruga promiče toleranciju, može im se to oprostiti. Tolerancija međutim ne znači nedostatak kritike, tako da slobodno zgrabite čašu vina, nabacite svoj najsnobovskiji osmijeh i počnite samozadovoljno i znalački odmahivati glavom nad izborom igara. S druge strane, liste vam mogu poslužiti kao inspiracija, ideja za daljnje igranje. Također sam napravio svojevrsnu zajedničku listu, na temelju učestalosti i poziciji izabranih naslova:

  • 10) Blood Rage
  • 9) Puerto Rico
  • 8) Scythe
  • 7) Race for the Galaxy
  • 6) Dead of Winter
  • 5) Magic Maze
  • 4) The Castles of Burgundy
  • 3) Codenames
  • 2) 7 Wonders Duel
  • 1) Terraforming Mars

A sada liste, svatko svojim riječima, komentira svoj izbor:

MISLAV

10) DECEPTION: MURDER IN HONG KONG – Detektivska igra. Dogodilo se ubojstvo i tim vrhunskih stručnjaka se okupio kako bi ga razriješio. Postoji samo jedan problem, među njima je ubojica i moguće njegov pomoćnik. Glavni čar igre je definitivno u velikom broju igrača s kojima se može igrati, ali i u vještinama blefiranja, laganja i uvjeravanja koje dolaze do izražaja, a što sve skupa doprinosi nepredvidljivosti i napetosti.

9) TERRA MYSTICA – Zanimljiva igra teraformiranja s veoma jedinstvenom mehanikom. Usprkos raznim mističnim frakcijama kojima se može zaigrati, u igri ne postoji nikakva direktna konfrontacija među igračima. Nije se lako upustiti u njezine mehanike, no jednom kada se svladaju i pohvataju sve niti, igra će zablistati u svoj svojoj ljepoti.

8) RUNEBOUND (THIRD EDITION) – Svi ljubitelji igara istraživanja tamnica i borbe s gadnim čudovištima neka ne traže dalje. Runebound je jedna od najboljih igara u svojem žanru trenutno u ponudi.

7) CODENAMES – Brza i iznimno zabavna igra riječima u kojoj dvije špijunske agencije kodnim riječima nastoje pronaći sve svoje agente, prije nego što to uspije protivničkoj. Da sve bude dodatno začinjeno, među skrivenim agentima se nalaze nevini civili i opasni ubojica. U našoj igraćoj skupini, uvijek se nađe na stolu.

6) DEAD OF WINTER: A CROSSROADS GAME – Zato što niti jedan popis igara nije potpun bez barem jedne igre sa zombijima. Igra lijepo utjelovljuje mehanike viđene u nekim drugim igrama, kao ulogu izdajnika, dodajući im nešto svoje originalno i unikatno.

5) 7 WONDERS DUEL – Brza simplificirana civilizacijska igra karticama za dva igrača. Velika čar igre leži u više načina ostvarivanja pobjede, kao i raznim taktičkim odlukama. Nakon svega dvadesetak minuta, ponovno možete zaigrati novu partiju.

4) THE CASTLES OF BURGUNDY – Zanimljiva i jedinstvena igra kockama, gdje suprotno uvriježenom mišljenju, sreća ne igra veliku ulogu u određivanju pobjednika.

3) TERRAFORMING MARS – Savršena igra kartama gdje je cilj kolonizirati planet Mars. Mehanika igre ide u korak s temom, što dodatno daje na osjećaju uvučenosti, a time i postignuća jednom kada igra završi.

2) RACE FOR THE GALAXY – Jedna od najboljih, ako ne i najbolja brza kartaška igra izgradnje galaktičke civilizacije. Igru nije nimalo lagano svladati, no jednom kada se premosti ta prepreka kod svih zauzima posebno mjesto u kolekciji.

1) THROUGH THE AGES: A STORY OF CIVILIZATION – Mada je riječ o starijoj ediciji s nekim ne baš balansiranim karticama i u nekim dijelovima nepotrebno kompliciranim mehanikama, i dalje je riječ o jednoj od boljih civilizacijskih pa i igara uopće, dosad smišljenih.

SLAVICA

10) THROUGH THE AGES – Nova verzija ove igre mi je najbolja igra koju sam ikad igrala. Top civilizacijska igra definitivno, ispred Clash od Cultures i Civilizacije. Stara verzija je još uvijek zakon i treba joj odati počast.

9) RACE FOR THE GALAXY – Nezamjenjiva kartaška igra. Tom Lehmann – naklon do poda.

8) ELDRITCH HORROR – Super tematski koop, ja volim i Arkham i Eldritch, svaka ima svoj čar. Ovo mi je kao da sam u filmu. RPGasto, a bez Game Mastera.

7) CODENAMES – Volim igre riječima, volim riječi i volim asocijacije, obožavam vidjeti na što druge ljude asociraju pojedini pojmovi i volim kako mi mozak radi dok sam u ulozi spymastera.

6) CASTLES OF MAD KING LUDWIG – Gradimo šarene lude dvorce. Gdje ćeš bolje.

5) THE CASTLES OF BURGUNDY – Simpatična, originalna mehanika, dobro balansirani euro, potiče puno interakcije i zafrkancije među igračima.

4) LORDS OF WATERDEEP + EKSPANZIJA – Ovo mi je jedna od rijetkih igri za početnike koja mi je bila super na početku i još uvijek mi je jednako dobra. Imam puno partija iza sebe i uvijek ću je rado zaigrati.

3) BATTLESTAR GALACTICA – Igra me na prvu osvojila. Super mi je socijalni element i tema, jasno. I odlično mi je što traje duže i što u pravom društvu stvarno osjećaš napetost situacije.

2) TERRA MYSTICA – No, obožavam ovaj euro, iako na prvi pogled tema i nije nešto, ja se uspijem uživjeti u svoju rasu, njene mogućnosti. Ili samo volim kopati.

1) TERRAFORMING MARS – Tema je vrh, igra ima “feel good” element jer ti je super što teraformiraš Mars, imaš svoje životinjice, mikrobe, stvaraš neki svoj kombo. Podsjeća me na meni jako drag Race for the galaxy, jer mnoštvo karata pruža mogućnost različitosti pojedinih igri, vjerujem da je reigrivost velika.

MATIJA

Odmah na početku ću priznati kako u posljednje vrijeme ne stignem pratiti tempo dolaska novih igara u Meeple’s Corner te da nisam ljubitelj heavy euro igara tako da nikad nisam zaigrao euro igre s vrha bgg liste kojih je kolekcija prepuna.

10) HANABI – Genijalna kooperativna igra. Tko bi rekao da tako jednostavna promjena poput držanja karata prema suigračima može rezultirati tako zabavnim i uzbudljivim/frustrirajućim iskustvom. Negativna strana je što igrači moraju biti podjednako iskusni, a potpuno pridržavanje pravila je epski poduhvat za neke pojedince.

9) BIBLIOS – Volim aukcije i volim teške odluke. Ova igra pruža oboje u kratkom vremenu, s odličnim balansom.

8) PANDEMIC – Moja prva kooperativna igra koja će mi uvijek ostati draga i uvijek je volim zaigrati. Ujedno i igra koju najčešće podučavam nove ljude.

7) CODENAMES – Igra koja bi trebala biti sastavni dio svake kolekcije i koju svi vole igrati. Verzija s riječima mi je puno bolje sjela od slika iako mi je teško objasniti zašto. Timske igre su najrjeđa vrsta društvenih igara i zbog toga je igra još vrijednija.

6) ECLIPSE – Nisam ga imao priliku puno puta igrati, ali igra me svaki put oduševila. Naravno, preporuka ide na maksimalan broj igrača. Istraživanje svemira, sklapanje saveza, napredak u tehnologiji, stvaranje nepobjedive flote… Sve je odlično i zabavno. Osim što je moguće igrača u potpunosti izbrisati iz svemira.

5) MAGIC MAZE – Obožavam igre u stvarnom vremenu tako da nije čudo da se na listi našlo mjesto i za Magic Maze. Blesava tema, blesava igra, fenomenalno iskustvo igranja kroz tih 10-ak minuta.

4) CASTLES OF MAD KING LUDWIG – Igra idealne kompleksnosti i trajanja, balansirana pri svakom broju igrača. Obožavam biti Master Builder i određivati cijene prostorija, a jako mi je zabavno graditi svoj dvorac.

3) ELDRITCH HORROR – Najbolja igra Lovecraftovske tematike. Veoma tematska, uzbudljiva i različita tijekom svake igre. Kad samo ne bi trajala toliko dugo…

2) SHERIFF OF NOTHINGHAM – Najbolja igra za 4-5 igrača. S ekspanzijom bi bila na prvom mjestu, a ovako je na sasvim pristojnom drugom. Igra u kojoj je cilj zaraditi krijumčarenjem i potplaćivanjem. Uvijek je zabavna i uvijek potakne ljude da se užive u uloge.

1) DECEPTION: MURDER IN HONG KONG – Najbolja igra za puno igrača (6-10). Jednostavno obožavam dedukcijske igre. Zabavno je u svakoj ulozi, partije ne traju dugo, a uvijek se zalomi da se igra barem 5-6 partija zaredom.

LUKA

10) TOKAIDO – Super opuštajuća igra koja se lagano nauči, skupljanje setova, ima dosta taktike s ekspanzijom i vrlo rado naučim nekog novog ovu igru.

9) SECRET HITLER – Ovo mi je postala go to igra kada se skupi veći broj igrača koji se žele zabaviti i glumiti da su nešto što nisu.

8) MAGIC MAZE – Još jedna poluparty igra koja me se stvarno dojmila i svaki put je sve bolja kad se igra. Lagana za naučiti ljude i svima postane vrlo zabavna.

7) ADRENALINE – Euro u FPS svijetu. Tema mi je super i način na koji igra funkcionira, valjda sam je previše puta igrao u Meeple’s Corneru pa je ovako visoko.

6) TERRAFORMING MARS – Šta reći o igri koju svi opisuju kao odličan engine building game sa zanimljivom temom.

5) GODFATHER: CORLEONE’S EMPIRE – Možda previše volim Langa pa mi je ova igra visoko, ali stvarno mi je odličan ovaj area control. Nema baš veze s temom, ali odlična mafijaška igra, koja s većim brojem igrača postane jako zanimljiva.

4) KEMET – Još jedna super area control igra koja se igra jako brzo. Najviše volim tehnološko stablo iz kojeg se može birati hrpa novih poboljšanja.

3) DEAD OF WINTER – Kad želim igrati neki koop igrat ću ovo. Volim je odigrati svaki put, ali je naporno za učiti nove igrače jer ima sitnih detalja koji se trebaju uloviti.

2) SCYTHE – Igra koja od produkcije, teme, do mehanike vrišti da se igra sve više i više. Stvarno je volim odigrati i baš se veselim isprobati sve ekspanzije koje su/će izaći.

1) BLOOD RAGE – Igra koju bih igrao u pola noći da me se probudi i kaže idemo igrati nešto. Igra koja od drafta do akcija u rundi važe svaku kartu, omogućuje povratak u igru čak i ako gubiš. A možda i namjerno gubiš jer eto Loki ti je najdraži bog ikada. Sve u svemu, ova igra ima sve mehanike koje volim i obožavam je igrati. Rado naučim i nove igrače.

Izgleda kada pogledam ovu listu da prvih šest igara su igre koje se nalaze i na mojoj top 10 listi, dok su ostale četiri preference što volim odigrati u Meeple’s Corneru.

MARIJA

10) ABOVE AND BELOW – Miks gradnje naselja i razvoja te malih avantura s kratkim pričama i malo roleplaya.

9) DOMINION – Po temi na kartama meni je ovo citybuilding igra, ali u suštini ovdje svaki igrač gradi svoj špil karata.

8) LORDS OF WATERDEEP – Privukla me prvo svojom vezom s Forgotten Realms settingom, a ispalo je da nije roleplay nego kakti citybuilding/worker placement. Igrači kao zajedno razvijaju jedan grad, a svakome je cilj riješiti što više zadataka i to regrutiranjem avanturista koje onda šalju na zadatke.

7) 7 WONDERS DUEL – Jako dobra inačica 7 Wondersa za dva igrača.l

6) 7 WONDERS – City building igra s kartama i draft mehanikom za do 7 igrača. Svi igrači grade svatko svoje istovremeno pa je brza i dinamična. Privlači i antička tematika te lijepe karte.

5) THROUGH THE AGES – Veliki sam fan Sid Meierovih civilizacija na PC-u i svih civ/city building igara općenito, a od svih koje sam probala ova mi je najbolja. Inteligencija drugih igača je definitivno bolja od AI-ja na kompu. 😉

4) FLUXX, MONTY PYTHON – Brza i jednostavna igra s kartama, zabavna je koliko je i apsurdna.

3) MAGIC MAZE – Kooperativna igra, a definitivno nema izdajnika. Brza je, slatka, nema puno razmišljanja, kao da igra razmišlja za tebe – tak ide brzo da sve nekako krene automatski. Privlači unikatna mehanika gdje svi igrači simultano miču pijune po ploči i to bez verbalne komunikacije, a koordiniraju se samo na početku i u kratkim pauzama.

2) DEAD OF WINTER – Kooperativna igra, a nadaš se da nema izdajnika, koja ima zgodnu priču i okarakterizirane likove, nekako ima dušu makar ima i zombije 😉

1) CARCASSONNE – Može biti casual, a možeš razvijati strategije, svima dići živac i pokupiti sve farme. Inače je super kao starter igra baš zato što prve igre mogu biti jednostavne – svatko nešto svoje radi, a onda se zakomplicira – upadanjem u tuđe gradove, borbom za farme i tako.

IGOR

Bilo mi je jako teško odabrati i razvrstati svojih top 10, jer su mi to sve odlične igre i sve bih ih stavio na prvo mjesto, ali nažalost ne mogu. Svaka igra ovdje navedena ima svojih prednosti i mana. Svejedno preporučujem da naučite svih 10 igara i uvjerite se sami.

10) CARCASSONNE – Igra u kojoj slažemo svoje carstvo. Jako jednostavna za naučiti, i u isto vrijeme zabavna. Preporučio bih svima da je isprobaju jer neće požaliti.

9) DEAD OF WINTER
Sam naziv govori sve. Tko ne voli zombi apokalipsu? Igrači igraju protiv igre i cilj je izdržati određeni broj poteza (ovisno o scenariju), dok zombiji napadaju svaki dan, svaku noć. Moraju se držati zajedno i tražiti svaku moguću pomoć, od novih likova i oružja do hrane i lijekova.

8) BLOOD RAGE
Doba Vikinga. Borba do zadnjeg preživjelog. Igra ima dobre mehanike i naravno figurice . Nije teška za naučiti, a figurice pomažu da se uživiš u igru i da uživaš.

7) SEASONS
Igra koja nije popularna u igraonici, iz nepoznatog razloga. Kartaška igra, doba mađioničara. Cilj nam je postati glavni mađioničar u izmišljenom svijetu. Teška za naučiti, ali je jako zabavna.

6) 7 WONDERS DUEL
Nemam kaj puno reći, ime sve govori. Dva igrača se bore tko će prvi napraviti svoje carstvo. Super jednostavna i brza igra.

5) CAVERNA
Brat, sestra, kako god Agricole, potpuno ista igra, ali mi je draža Caverna jer nema toliko pritisaka koje ima Agricola. Cilj igre je uživati, a ne mučiti se, kaj ne?

4) PUERTO RICO
Među prvih 5 igara koje sam naučio. Odlična igra bez utjecaja sreće. Prodajemo materijale (goods), gradimo zgrade, te svoje materijale šaljemo doma. Tko ne bi volio takvu igru. Preporuka svima.

3) TERRAFORMING MARS
Ova igra je u zadnje vrijeme jako popularna, što me uopće ne čudi jer je stvarno odlična. Svaki igrač pokušava što bolje naseliti Mars pomoću gradova, sadnjom šuma itd. Jednostavna za naučiti , ali treba odigrati nekoliko partija da sve sjedne na svoje mjesto.

2) RACE FOR THE GALAXY
Fenomenalna kartaška igra u kojoj se svi utrkuju tko će osvojiti najbolje tj. najviše planeta i na tim radnjama dobivaju bodove. Teška je za naučiti jer ima jako puno elemenata na koje treba paziti, ali kada se jednom nauči, onda je neprocjenjiva.

1) SCYTHE
I na kraju moja najdraža igra, izašla prošle godine. Nemam kaj više reći, trebate isprobati i nećete požaliti. Vjerujte mi.

ŽARKO

10) CATAN – Dobar za uvođenje nove ekipe i moji ga doma vole iako mene frustrira malo pretjerana sreća.

09) SPLENDOR – Jednostavan, no nikako da skopčam stvar pa uvijek gubim.

08) SHERIFF OF NOTTINGHAM – Igra vrlo zanimljive mehanike, ali s istim ljudima zna postati predvidljiva, pa mi je pomalo izgubila na draži.

07) TICKET TO RIDE: EUROPE – Dobra igra s dobrom dinamikom hvatanja najboljih ruta.

06) CODENAMES: PICTURES – Oduševila me brutalnom jednostavnošću i definitivno mi je zasjala više od Dixita i sličnih.

05) 7 WONDERS – Kada je došla na svijet oduševila me mehanike te igre, a oduševljava me i danas.

04) VILLAGE – Također igra vrlo osebujne mehanike i pruža dosta različitih prilika za pobjedu.

03) PUERTO RICO – Stari klasik koji nažalost premalo igramo, igra mi je vrh po mehanici i opcijama u igri.

02) THE CASTLES OF BURGUNDY – Jednostavno me odmah oduševio širinom.

01) 7 WONDERS DUEL – Nedavno nabavili i odmah nas je osvojila. Da, kao i njen stariji brat. Super nam je jer teško možemo skupiti ekipu za full 7 Wonders.

VJEKO

10) VILLAGE – Nisam imao dovoljno odličnih kandidata za ovu list pa je zadnjih nekoliko tu da ispuni kvotu. Najviše sam se dvoumio za deseto mjesto, ali sam morao na kraju izabrati komoran, povijesni euro. Taj opis mi sam po sebi navodi slinu na usta. Jedini razlog zašto ovaj naslov nije tu na sigurnoj poziciji je taj što dosad nisam stekao najbolji dojam o balansiranosti.

9) 7 WONDERS DUEL – Jedina igra za samo dva igrača na listi, nije više jer sam je se malo izigrao, a odlična igra si to ne smije dozvoliti. Snaga igre je u preciznosti. Svaki potez je bitan i moraš pratiti pažljivo i sebe i protivnika. Ako izgubiš, znaš da si kriv.

8) CODENAMES – Ako smisliš dobru asocijaciju, osjećaš se kao bog, ako ti ništa ne pada napamet kao crno ispod nokta. Volim riječi i volim zagonetke, ali ponekad te ekipa teško fula. S druge strane, ponekad dobiješ Mateja. Tao.

7) EXPLODING KITTENS – Prema kritikama i papiru, Mačkice su loše, ali nakon što sam probao, mogu na to samo odmahnuti glavom. Blesave, zabavne, opuštajuće te usprkos kaosu i sreći ima i strategije. Zato su odlične.

6) INIS – Po preciznosti i količini pozornosti, sličan Duelu, ali bez osjećaja repetetivnosti iako manje više stalno vrtiš iste karte. Zbog ove igre bi se danima suptilno nekome dodvoravao, samo kako bi ga kad sjednete za stol lakše prevario. Ima sile, ima diplomacije, ali većinom je lukavost.

5) TERRAFORMING MARS – Što reći, najigranija igra igraonice, tko sam ja da kontriram. Počneš s ničim, a na kraju si korporativni bog, san modernog društva. Zato je SF.

4) RUSSIAN RAILROADS – Malo varam s ovim naslovom jer sam ga igrao samo dvaput, ali svaki put mi je bilo odlično i ne vidim kako bi se to promijenilo. Tempo je izuzetno bitan, svaka odluka je teška, konkurencija je jaka, povijesni euro, postavljaš drvene radnike, za sve si si sam kriv i sve to u slavu Majke Rusije:p

3) CONCORDIA – Još jedna igra koja mi je na prvu sjela. Suptilna je, čini se jednostavna, ali ima puno bitnih odluka. Sa suigračima kao da hodaš po visećem mostu. Pogled je predivan, osjećaj slobode, ali te istovremeno trta, a most se ljulja pri pomaku svakog čovjeka.

2) MAGIC MAZE – Drukčija od ostalih. Kooperativna, simultana, nijema. Od svakog zahtijeva odgovornost i apsolutnu koncentraciju. Pravo, ne samo igraće, iskustvo. Kao ni jedna druga, zadovoljava dječaka u meni.

1) THE CASTLES OF BURGUNDY- Bilo koja od dosad navedenih igara bi mogla promijeniti poziciju za mjesto ili dva ovisno o raspoloženju ili danu. Osim ove na prvom mjestu, koja tu sjedi od prvog igranja. Teče kao mlijeko, a lijepi se kao med, za dušu. Sviđaju mi se čak i stvari na koje se neki žale, tema, izgled, kocke. Kad igram, evoluiram kao neko japansko čudovište u Burgundomona. :p