Spiel des Jahres: Nova nagrada

Njemačko udruženje za dodjelu nagrada na području društvenih igara Spiel des Jahres od ove godine uz Spiel des Jahres (Igra godine) i Kinderspiel des Jahres (Dječja igra godine) uvodi novu, treću nagradu za igre – Kennerspiel des Jahres (Napredna igra godine).

Uz poznate oznake crvenog, odnosno plavog pijuna sa vijencem, Kennerspiel nagrada nositi će oznaku antracitnog pijuna sa vijencem, te će predstavljati igru godine za iskusnije igrače, odnosno one igrače koji se već dulje vrijeme bave igranjem ovih igara i u potrazi su za naslovima koji donose još više izazova.

Podsjetimo, ovo udruženje već duži niz godina (od 1978.) dodjeljuje nagrade za društvene igre na godišnjoj razini. Prvotno zamišljeno kao društvo za promociju visoko kvalitetnih igara na području Njemačke, danas je poznato po cijelom svijetu.

Kao interesantna ilustracija važnosti ovog udruženja jest činjenica da igre koje se prodaju bez njihove nagrade u 500 do 3000 kopija, dosižu brojku i od 10.000 prodanih primjeraka ako su nominirane od strane Spiel des Jahres-a, a pobjednička igra dosiže ediciju od čak 300.000 do 500.000 primjeraka.

Nagrade se donose na temelju kritičara s njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija i Švicarska), a odnose se na one igre koje su izdane u Njemačkoj unutar godine dana.