Spiel des Jahres: Nominacije 2012

Njemački cijenjeni žiri za odabir društvenih igara godine objavio je nominirane igre za ovogodišnju prestižnu nagradu. Da podsjetimo, postoje tri grupacije igara i svaka godišnje dobiva svog pobjednika: Spiel des Jahres: nagrada za obiteljsku (manje zahtjevnu) igru, Kenerspiel des Jahres: nagrada za zahtjevniju igru i Kinderspiel des Jahres: nagrada za dječju igru godine. Mi ćemo se zadržati na prve dvije nominacije, a za one koji žele vidjeti sve podatke o nominiranim igrama, neka posjete službenu stranicu nominacija 2012.

Spiel des Jahres nominirani:

  1. SDJ-Vegas.jpg Vegas – Igra s kockicama koja uključuje dosta interakcije s ostalim igračima, igra se sastoji od 6 podloška za igru, jedna za svaku stranu šesterostrane kocke. Svaki igrač ima 8 kockica u različitim bojama koje baca. Nakon bacanja, igrač odlučuje na koju će relevantnu podlošku staviti kocke. Morate postaviti bar jednu kocku po krugu, a igrač koji ima najviše kocaka na svakoj podlošci uzima pridruženi novac.
  2. SDJ-Kingdom Builders.jpg Kingdom Builder – Igrači stvaraju svoja kraljevstva,mudro gradeći naselja. U igri je 9 raznih vrsta terena uključujući lokacije i dvorce. Igrači igraju sa svojim kartama terena i grade tri naselja na tri heksagona te vrste. Gradeći dvorac igrač dobiva zlato na kraju igre, ali većina zlata biti će skupljena preko uvjeta od tri Kingdom Builders karte (od 10 koliko ih je u igri) koje utvrđuju pravila za skupljanje većine zlata.
  3. SDJ-Eselsbrucke.jpg Eselsbrücke – U prenesenom značenju naziv igre bio bi “Magareći most”, ali se povezuje i s nečime što služi za lako prisjećanje. Igrači nasumce uzimaju simbole i objekte, te s pomoću njih slažu priču. Igrači koji najbolje slušaju ostale i pamte simbole imaju veće šanse za pobjedu. Igra spada u kategoriju party igara i namjenjena je do 12 igrača.

Kenerpiel des Jahres nominirani:

  1. k2-igra.jpg K2 – Igra koja i nije tako nepoznata široj igraćoj zajednici. K2 je drugi najviši vrh na svijetu visine 8611m i jedan od najtežih osamtisućnjaka za penjanje. Ova igra je simulacija uspona dvočlanih timova na taj vrh u ekspediciji od 18 dana. Autor igre je Poljak Adam Kaluža, vrsni planinar, što se vidi na raznim detaljima igre. Igra se odvija na ploči na kojoj je s jedne strane planina sa ljetnim (lakšim), a na drugoj sa zimskim (težim) uvjetima za penjanje. Igrači pomiču svoja dva planinara po raznim rutama na ploči. Usput pokušavaju pronaći što bolje mjesto za postavljanje visinskih logora, tj. šatora. Igra završava nakon 18 krugova igranja. Boduje se visina do koje su planinari došli, te tko je prvi došao do određene visine.
  2. KDJ-Targi.jpgTargi – Igra je dobila naziv po muškim naseljenicima pustinje Tuareg. Igra je predviđena za dva igrača koji predstavljaju vođe svog plemena, koi nabavkom pravih stvari i njihovim mudrim korištenjem  pokušavaju priskrbiti više novca svojem klanu.
  3. KDJ-Village.jpg Village –  Život na selu je težak, ali tamošnji život pruža žiteljima da rastu i napreduju kao što zaslužuju. Neki žele postati svećenici, neki vide karijeru u javnim službama, a neki u dalekim zemljama. Svaki igrač uzima ulogu glave obitelji i pokušava za nju steći slavu i prestiž na mnoge načine. Pri tome se ne smije zaboraviti kako vrijeme teče za sve jednako, te da ljudi vremenom izčeznu. Oni koji će sebe uspjeti upisati u lokalne novine i tako steći besmrtnost biti će bliže pobjedi. Igra obiluje taktičkim izazovima. Nova i jedinstvena mehanika igre odgovorna je brzinu igre,  a bez gubitka na dubini taktiziranja. Također, osebujna stvar u igri jest i pojam umiranja protagonista, kao uobičajenog dijela života na selu.

Zanimaju nas i vaša mišljenja oko pobjednika, pa vas pozivamo u raspravu na forumu.