Spiel des Jahres: Nagrade 2013

Nedavno je njemački Spiel des Jahres proglasio igre 2013. godine u tri kategorije: Dječjoj igri, Obiteljskoj igri i Igri za znalce.

Evo ovogodišnjih pobjednika:

 

 

 
hanabi.jpg

Spiel des Jahres 2013: Hanabi 

2 – 5 igrača – od 8. godina starosti* – 30 minuta trajanja – cijena: cca. 8 € 

Hanabi je japanska riječ koja znači vatromet. U ovom slučaju, Hanabi je neobična timska igra s kartama. Karte sa motivima vatrometa posložene su u redove i sortirane po boji i obliku. Jedina začkoljica:  Igrači uzimaju svoje karte okrenute od sebe. Za razliku od uobičajenog, igrači ne vide svoje karte u ruci, ali uvijek vide karte drugih igrača. Na temelju ovakvih izjava: “Ove su karte plave” ili “Ti ih imaš tri, to je to” i sa podacima iz prethodnih krugova igrači mora identificirati koju će kartu odigrati ili odbaciti. Broj pogrešaka je ograničen i nakon tri propusta igrač gubi. Tko će sakupiti najviše bodova i složiti savršeni vatromet?

Izjava žirija:

Hanabi ima neviđenu kombinaciju elemenata suradnje, komunikacije i dedukcije. Naopako držane karte pružaju ne samo neobičan prizor, već forsiraju koncentriraniju interakciju između igrača. Fascinantno je kako se grupa igrača iz kruga u krug sve bolje usklađuje i uči donositi ispravne zaključke i mudre poteze. igra je legendarna, a zabava zagarantirana.

*Naša preporuka: od 10 godina naviše.

hanabi.jpg

 


andor-box.jpg

Kenerspiel des Jahres 2013: Legends of Andor

 

2 – 4 igrača – od 10. godina starosti – 90 minuta trajanja – cijena: cca 40 € 

Zla bića opsjela su zemlju Andora. Povrh svega zmaj Tarok dodatno tjera u strah podanike kralja Brandura. No, neki su se heroji odlučili suprotstaviti. Tako u ulogama patuljka, čarobnjaka, strijelca ili ratnika igrači se zajednički trude preživjeti u ovoj kooperativnoj fantasy igri s različitim i teškim avanturama. igrači su prisiljeni najbolje iskoristiti mogućnosti svojih likova kako bi bili što učinkovitiji. Također, gotovo sve akcije vremenski traju, a ako cilj nije dosegnut na vrijeme, zlo pobjeđuje. Tim gore što se za cilj saznaje tek tijekom same igre.

Izjava žirija:

igra je kao roman: Leži na grandioznom i unikatnom fanatsy svijetu Legendi od Andora. Iz jedne avanture u drugu igrači otkrivaju sve više i više od sudbine samog Andora što čini naše junake sve dublje uronjenima u samu priču – igra predstavlja jedno iskustvo. Inovativan je i sistem vođenja kroz igru koji pruža brzi vodič kroz igru, gdje se detalje objašnjava samo onda kada je to potrebno.

legends of andor.jpg


turm-box.jpg

Kinderspiel des Jahres 2013: The Enchanted Tower

2 – 4 igrača – od 5 godina starosti – 20 minuta trajanja – cijena: cca 37 € 

Zli čarobnjak Rabenhorst zaključao je princezu u kulu, sakrivši ključ u šumu. Čak je i hrabrom Robinu problem pronaći: da li je ključ ispod stijene ili negdje između cvijeća? U ovoj trodimenzionalnoj igri 16 je rupa pokriveno pločicama. Jedan igrač igra zlog čarobnjaka. a ostali igrači zajednički pomiču magnetsku figuru Robina dok ne čuju “klik”, kada je Robin pomaknut na ispravno skriveno mjesto i mora pokušati otvoriti jedan od šest vrlo sličnih lokota na kuli. Ako uspiju, princeza iskače u zrak od sreće, u protivnom, ako tim odabere pogrešnan lokot čarobnjak još jednom sakriva ključ. U ovoj prekrasnoj magnetskoj igri traže se timski rad i dobra memorija.

Izjava žirija:

Iskakanje princeze iz kule svaki puta predstavlja oduševljenje. Autor je izgradio igru do maksimuma: Gdje je ključ sakriven? U koju rupu paše? Da li igrati na upornost Robinovog tima ili sofisticiranost čarobnjaka Robenhorsta. Ova pitanja zaokupljaju kako mlađe, tako i starije igrače, stalno ih vraćajući u ovu izvrsnu igru memorije, koja je idealna za igru udvoje.

The Enchanted Tower.jpg