Posljednji pozdrav Mileni Benini

Nažalost s velikom tugom u srcu obavještavam vas da je danas preminula Milena Benini  . Mnogi su siguran sam ostali šokirani nedavnom objavom kako joj je dijagnosticiran rak 4. stupnja i kako je završila u bolnici. Jednako tako nenadano zatekla je i vijest o preuranjenom odlasku.

Riječ je o pravoj modernoj Mariji Jurić Zagorki, velikoj hrvatskoj književnici i prevoditeljici.

Siguran sam da je svaki veliki ljubitelj knjiga pročitao barem jednu njezinu priču ili prijevod. Na scenu je stupila 1980. pojavivši se sa svega 14 godina u jednom broju Siriusa. Tada je urednik pričao o velikoj mladoj nadi s velikim entuzijazmom, a pokazalo se da je dobro predvidio budućnost. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op.A., Zarezu, Ubiqu i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia, itd. Godine 1999. bila je među finalistima izbora za najbolju priču objavljenu na internetu (Best of the Rest) s pričom Without the Middle (Priča bez sredine, kasnije objavljena na hrvatskom u zbirci Jednorog i djevica).

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje Fantasy Without Clichés-Writing Effectively, te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima Attack of the Monster Plot: Ideas, Settings and Plots te I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF. Ova je knjiga inače dobila i nagradu Eppie kao najbolja elektronička knjiga godine.

Dobitnica je i više domaćih nagrada, uključujući i najukusniju hrvatsku nagradu, pršut, za pripovijetku Prva koluna Margulje Krsnice na Istrakonu 2009., te SFERU za romane Kaos, objavljen u nastavcima u Futuri 1998. godine (izdan u formi knjige 2017. godine pod imenom Djeca vječnosti i kaosa) i Prodavač snova 2016. godine. Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana Svećenica Mjeseca, kojeg je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine. Na blogu također objavljivala i svoja razmišljanja o žanru, ženama i politici, a pisala je i za portale NOSF i Cunterview.

Kad nije pisala najčešće je prevodila (također na području spekulativne fikcije), te je tako prevela Vodič kroz galaksiju Douglasa Adamsa kao i mnoge druge ZF-autore i autorice, a radila je i na mnogim stripovima. Održavala je i web-stranice Centra za ženske studije u Zagrebu.

Nagrade
– Kaos, nagrada SFERA za najbolji roman, 1999.
– McGuffin Link, nagrada SFERA za najbolju novelu, 2006.
– Prva koluna Margulje Krsnice, istarska nagrada za priču prijavljenu na
istrakonov natječaj, 2009.
– Plesati zajedno pod polariziranim nebom, nagrada SFERA za najbolju za
kratku priču, 2010.
– Divide et morere, nagrada SFERA za najbolji esej, 2012.
– Prodavač snova, nagrada SFERA za najbolji roman, 2016.
– Prodavač snova, nagrada Artefakt za najbolji roman, 2016.
– Samo običan putujući apotekar: teatralnost, androginija i folklorni elementi
kao faktori drugosti u središnjem liku serije MoNoNoKe, nagrada SFERA za
najbolji teorijski rad, 2017.
– Zmajska zora, nagrada Artefakt za najbolji roman, 2017.
– Mletački sokol, nagrada Artefakt za najbolji roman, 2019.[1] – Grossmann Fantasy, SciFi and Comics Festival, nagrada Hudi Maček za
izvanredan doprinos u žanru znanstvene fantastike in fantasyja, 2019.

Bibliografija
– Kaos (1998.), roman
– Jednorog i djevica (2005.), zbirka priča
– Djelomična pomrčina (2012.), roman
– Svećenica mjeseca (2014.), roman
– Da en (2015.), roman
– Prodavač snova (2015.), roman
– Zmajska zora (2016.), roman
– Kvadrila (2017.), roman
– Djeca vječnosti i kaosa (2017.), roman
– Mletački sokol (2019.), roman
– Nokturno za krpelja (2019.), roman
– brojne priče koje su izašle u časopisima Sirius, Homo Volans, NOSF
magazinu, Parseku, Monolithu, Ubiqu te u više godišnjih zbirki,
Istrakonovih i SFeraKonskih

Ostaje nam zauvijek u srcima i sjećanju kao iznimno vedra i draga osoba koja nam je podarila toliko lijepih, zanimljivih i intrigantnih priča.