Obilježili smo Međunarodni dan društvenih igara 2018.

Još jedan uspješno odrađen Međunarodni dan društvenih igara je iza nas. Obilježen je našem Meeple’s Corneru dostojno kako i spada, uz pregršt super i zanimljivih igara, te naravno super ekipu koja IMG_20180428_192057.jpgse okupila oko njih.

Tijekom dana zaigralo se zaista sve i svašta, kao što i dolikuje ovom posebnom danu. Settlers of Catan, Elysium, Codenames, 7 Wonders Duel, Ice Cool, Colt Express, Rhino Hero, Magic Maze, Betrayal At The House On The Hill, Manhattan Project Chain Reaction, Azul, Not Alone, Memoarr, For Sale, Castles of Burgundy, Escape from Atlantis, 6 Nimmt!, Turn The Tide, Lanterns, Sagrada, Quadropolis, samo su neke od igara koje su mogle biti uočene na stolovima. Imali smo raznoraznih grickalica i slastica na raspolaganju, pijače, pa čak i specijalnu domaću tortu rađenu samo za ovu prigodu. Ne valja stoga posebno ni spominjati da smo se zaista super proveli.

IMG_20180428_213811.jpgZaigrali smo i demostrirali naravno i dvije novo dobivene igre dobivene putem donacija od naše prijateljske udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST iz Splita, a koje su osigurali Gigamic Games i Ares Games. Riječ je o igrama Marrakech i Behind the Throne.

U Marrakechu svaki igrač preuzima ulogu prodavača sagova koji pokušava nadmudriti svoju konkurenciju. Svaki igrač počinje s 30 zlatnika i određenim brojem sagova zavisno o broju igrača. Na svojem igrači mogu zarotirati figuru Assama za 90 stupnjeva. Zatim bacate kocku i pomaknete ga naprijed za onoliko mjesta koliko stopala dobijete na kocki. Ako Assam dođe do kraja igraće ploče, slijedi krivulju i pomakne se u idući red. Kada Assam dođe na polje s pripadajućim sagom nekog drugog igrača, morate mu platiti 1 zlatnik za svako polje koliko se proteže Add Google+ image or gallerynjegova pločica saga. Nakon toga igrač koji je na potezu postavlja vlastitu pločicu saga ortogonalno na neku od okolnih pozicija oko Assama, ali nije dopušteno postavljati preko već postavljenih sagova tako da ih skroz pokrije. Igra završava kada svi igrači postave svoje sagove. Nakon toga svatko dobiva 1 zlatnik za svaku otkrivenu poziciju saga na ploči koja nije pokrivena. Igrač s najviše zlatnika je pobjednik.

IMG_20180428_202018.jpg U igri Behind the Throne, četiri moćne organizacije se bore za pravo da vladaju starim kraljevstvom. Sigurnost, kontrolu i ekonomske propise možete stjecati samo kroz politički utjecaj na kraljevskom dvoru. Što više slugu, plemića i dostojanstvenika možete kontrolirati, to ćete biti bliže ostvarivanju ovog cilja. Riječ je o brzoj kartaškoj igri gdje igrači skupljaju setove karata kako bi dobili nove specijalne sposobnosti. Svaka karta predstavlja određenu ulogu s dvora (vojnik, dvorska luda, kralj, kraljica, sudac…), te svaka uloga ima određenu vrijednost od 1 do 9. Na svojem potezu svaki igrač izvlači iz špila karata do pet karata. Kako bi zadržao izvučene karte, svaka sljedeća karta mora biti niže vrijednosti od prethodne. Ako se izvuče karta veće vrijednosti od zadnje izvučene, taj igrač mora odbaciti sve karte koje je izvlačio taj potez. Karte koje zadržavate slažete u do pet različitih redova ispred sebe. Karte iste vrste slažete u iste stupce. Svaka karta uloge donosi vam određene benefite, osim kralja i kraljice. Benefiti na određenim ulogama se mogu koristiti samo ako imate jednak ili veći broj tih istih karata u odnosu na druge igrače. Kada se špil karata isprazni, u špil odbačenih karate se ubaci specijalna karta koja označava kraj igre, sve odbačene karte se promiješaju u novi špil za izvlačenje. U trenutku kada se izvuče specijalno ubačena karta, igra automatski završava. Svaki igrač zbraja bodove svojih uloga ispred sebe, ali samo onih za koje ima barem par istih karata. Igrač s najvećim brojem bodova je pobjednik.

IMG_20180428_191336.jpg Naš tabletopovski misteriozni turnir održao se u veseloj i prijateljskoj, ali kompetitivnoj atmosferi. Sudjelovalo je 8 igrača spremnih da osvoje glavnu nagradu – igru po izboru pobjednika, a od onih koje su se igrale na turniru. Podijelili smo igrače na dva stola, te su u prvom krugu igrali 6 nimmt (tactics, professional varijantu) 4 puta i Turn the tide (Land Unter) prem standardnim pravilima. Nakon prvog kruga, igrače smo podijelili tako da pobjednici s oba stola igraju zajedno, a trećeplasirani i četvrtoplasirani zajedno. U drugom krugu igrali su se Sagrada i Azul, koji su omogućili i da se slabije plasirani igrači iz prvog kruga plasiraju u finale. U finalu je igralo 4 najbolja igrača prema ukupnom broju bodova. I to su bili: Antun Lujić (9 bodova), Sebastijan Bilić (8 bodova), Rudi Renaud (7 bodova) i Vladimir Valić (6 bodova). U finalu se igrao odlični Castles of Burgundy. U jednom trenutku nas je nažalost Rudi morao napustiti, te je predao igru. Nastavilo se normalno igrati u tri igrača, te je konačan rezultat kao i prošle godine potvrdio raniji plasman. Pobjednik je naš Antun. Kaže da mora malo razmisliti želi li ranije Sagradu ili Castles of Burgundy 🙂 . Drugoplasirani Sebastijan (inače naš novi posjetitelj) dobio je 5 besplatnih dolazaka u MC i zelenu majicu udruge. Treće mjesto pripalo je našem Vladi Valiću, koji je zajedno sa sinom potegao iz Karlovca kako bi s nama obilježio Tabletop day (Bravo, Vlado!). Osvojio je plavu majicu udruge koju je poklonio sinu Marinu. Iako je vjerujem bilo i pomalo naporno, jer su mnogi igrači igre igrali po prvi puta, vjerujemo da su se svi dobro zabavili, a oni sretniji razveselili IMG_20180428_204947.jpgnagradama.

Igranje smo odužili do pošteno iza ponoći, kada već doslovno nismo mogli ni gledati od umora.

Hvala svima koji ste nas posjetili, nadamo se da ste se lijepo proveli, kao što je i nama bilo lijepo organizirati događaj 🙂 . A hvala i svima koji nas pratite i bodrite u našem daljnjem radu. Uz takvu zajednicu, možemo samo reći da već sad jedva čekamo idući događaj gdje ćemo se družiti i igrati 🙂 .