Murder Mystery igre: Cluedo u živo

Žanr Murder Mystery igara trenutno još nije poznat široj publici kod nas, ali u svijetu se ove igre igraju čak od kraja 19. stoljeća, uglavnom pod nazivima Murder Mystery games, Krimi-dinner, Deadly Dinner, Krimi igre i sl. Riječ je o vrsti party društvenih igara gdje jedan od igrača potajno igra ulogu ubojice, dok ostali igrači trebaju prepoznati izdajnika među svojim redovima.

Ove igre često se znaju igrati na raznim događanjima, rođendanima, team buildinzima, proslavama u firmama, gdje osumnjičene čak igraju pravi glumci, dok uloge detektiva pripadaju ostalim gostima

“Večernje” Murder Mystery igre obično se igraju unutar manjih, individualnih grupa, primjerice 6 – 20 igrača, do veće igre uključujuju između 20 pa do čak 250 sudionika. Postoje i takve igre koje uključuju preko 400 sudionika.

Kratka povijest

Murder Mystery žanr igara seže od prve polovice 19. stoljeća. Party igre naziva “mig ubojstvo” u kojima je potajno odabrani ubojica bio u mogućnosti “ubiti” svoju žrtvu jednostavno joj namignuvši pojavile su se u ranom 12. stoljeću. Ubijeni igrač trebao je brojati do 5 prije “smrti”, a ubojica je pokušao izbjeći hvatanje.

1937. pojavljuje se prva Murder Mystery igra  pod imenom Porotnička klupa (The Jury Box)“. U igri, igrači (porota) dobivaju scenu ubojstva, dokaze koje iznose tužitelj i optuženik, dvije fotografije mjesta zločina i glasačke listiće. Nakon što se igrači odluče tko je kriv, čita se pravo rješenje.

Cluedo, igra za koju ste sigurno čuli i igrali u djetinjstvu (ili je igrate i sada), prva je Murder Mystery društvena igra na ploči u kojoj igrači trebaju identificirati ubojicu. Izdana je 1948. a popularna je i danas. Nastala je u želji da se igra pojednostavi i preseli na igranje za stolom uz ploču i laku pripremu.

Najranija forma Murder Mystery igre u obliku igranja uloga pojavila se u obliku igre “How to Host a Murder” izdana u kutiji 1980. godine. U to vrijeme scenariji su obično bili jednostavniji, glumačke upute minimalne, a igre su se oslanjale na to da su gosti mogli jedni drugima improvizirati pri odgovoranju na pitanja. 

Verzije Murder Mystery igara

Večernje Murder Mystery igre

Murder Mystery igre za večere u njihovoj trenutnoj inkarnaciji često su strukturirane tako da je svaki gost jednako uključen. Kompleti igara za Murder Mystery mogu biti u obliku skriptiranih ili interaktivnih igara. O vama ovisi kako želite da vaša zabava napreduje. Skriptirane igre su one u kojima mala grupa ljudi sjedi za stolom i igra isplanirani scenarij ubojstva, dok su interaktivne igre postavljene slično zabavama, pri čemu igrači moraju pronaći tragove kako bi otkrili tko je ubojica. 

U skriptiranim Murder Mystery igrama sudionicima se točno kaže što i kada trebaju reći. Često im se daju uvodne izjave, pitanja za postavljanje i prikladni odgovori  i povremeno zajednički dijalog za probijanje leda. Podaci o likovima često dolaze u knjižicama ili natuknicama iz kojih se čita tijekom cijele večeri, obično oko stola u krugovima sa svrhom rješavanja ubojstva. Bile su popularne 90-ih u igrama How To Host Box Games. U skriptiranim igrama nema mjesta za improvizacije. Možete se ponašati kao svoj lik, ali interakcije su ograničene na informacije navedene u igri.

U interaktivnim Murder Mystery igrama gosti dobivaju pozadinu likova i povjerljive informacije. Za razliku od skriptiranih igara, ovdje postoji mnogo podzapleta i cilj nije samo riješiti ubojstvo. Uobičajeno je da se za vrijeme igranja posluži večera, ali gosti nisu ograničeni na sjedenje za stolom i mogu se kretati, razgovarati s kim žele i kada žele. Dobivaju dozvolu za ispitivanje, izvođenje radnji ili sudjelovanje u aktivnostima s drugim gostima koje će im pomoći u rješavanju slučaja ili ostvarivanju ciljeva njihovih likova. Interaktivne igre dopuštaju improvizacije i dopuštaju osobi da povede svoj lik u smjeru u kojem želi ići. Neke igre će omogućiti ubojici da unaprijed zna da je on ubojica, a druge će to držati u tajnosti dok se ostatku grupe to ne kaže tijekom kruga natuknica.

Postoje i verzije koje leže negdje između ove dvije skupine. Takve igre mogu se pronaći i na hrvatskom jeziku u izdanju malog izdavačkog obrta Skockane Igre pod nazivom Krimi igre (u PDF i tiskanoj formi). Njemački izdavač Pegasus radi svoje verzije ovakvih igara pod nazivom Deadly-dinner igre na njemačkom i engleskom jeziku, a možete ih zaigrati i kod nas u Klubu MC.

Igre za 6 do 20+ igrača obično traju 2-3 sata, a igrači koriste svoje knjižice likova i tragove (tj. sadržaj igre) kako bi istražili pozadinu ubojstva koristeći pitanja, odgovore, savjete, dokaze i tragove. Sve su one osmišljene kako bi podastrle sve više i više informacija o ubojstvu, sve dok igrači ne budu u dobroj poziciji da sami procijene tko je po njihovom mišljenju krivac.

Vrlo često, domaćini pozivaju igrače da prisustvuju zabavi prerušeni u ulogu jednog od osumnjičenika navedenih u scenariju igre. Skriptirana igra obično se igra tijekom večere od 3 kruga, dok se interaktivna igra može igrati u stilu minglanja na zabavi s jelima, švedskim stolom ili večerom uz sjedenje.

Igre u kutiji ili one koje se mogu preuzeti s interneta dizajnirane su za igranje grupa prijatelja, obitelji ili suradnika, koji žele uživati u otmjenoj zabavi s dodatnom temom. Interaktivne igre također se često koriste za potrebe team buildinga. Tvrtke i crkvene grupe smatrale su ih dobrim izvorom za poticanje komunikacijskih vještina i izgradnju bližih odnosa među pojedincima.

Postavljanje ovih igara može biti jednostavno ili složeno. Neke igre ne zahtijevaju nikakve specijalne pripreme osim nasumičnog odabira uloga. Međutim, neki domaćini Murder Mystery zabave vole pripremiti složene i dobro dekorirane večere kako bi odgovarale temi igre koju su odabrali. Uz večeru i piće, domaćin je dužan pridržavati se uputa, pripremiti se za zabavu unaprijed i općenito koordinirati radnje tijekom večeri. Organizatori murder mysterya mogu dodijeliti uloge i likove na temelju svojih saznanja o gostima.

Murder Mystery igre za velike grupe

Kako ne može svatko preuzeti ulogu u ovako velikoj grupnoj igri, uloge osumnjičenika obično se daju pravim glumcima, koji uče scenarij ili samo improviziraju izvedbu koja će ostalim gostima postupno otkrivati tko je ubojica. Akteri su u potpunosti “upućeni” u sve aspekte slučaja.

Preostali gosti preuzet će ulogu detektiva i njihov će “posao” biti aktivno rješavanje slučaja proučavanjem dokaza, pronalaženjem tragova, praćenjem i ispitivanjem osumnjičenih – što god im je potrebno da riješe misterij ubojstva.

Murder Mystery za velike grupe mogu se voditi na nekoliko načina uključujući:

  • U samo jednoj prostoriji kao uprizorenom kazališnom priredbom
  • S glumcima koji glume u krugovima s ostalim igračima
  • U više soba po kojima su tragovi porazbacani i osumnjičenicima iz više različitih područja.
  • U obliku tradicionalnih kartaških igara u kojima se karte tragova daju gostima zajedno s dijelićima informacija.
  • U video formatu s dokazima koji se prezentiraju timovima nakon pregleda video materijala.
  • U kombinaciji scenarija i dokaza.

Igre velikih grupa često se igraju na unajmljenim mjestima, restoranima, hotelima ili na radnom mjestu. Često se koriste za prikupljanje donacija, team buildinge i korporativna događanja.

Međutim, postoje interaktivne igre koje su stvorene za velike grupe od preko 200 gostiju. Obično se ti događaji održavaju kao drugi formati interaktivnih igara, ali neki likovi u takvim igrama prošireni su u timove kako bi svatko u grupi mogao imati neku ulogu.

Eto, malo edukacije na temu ovog žanra igara za koji vjerujemo da će se vremenom proširiti i u našim krajevima. 🙂