Intervju sa zlatnim dečkima Lige Nacija

Vjerujemo kako velikoj većini vas ne treba neko naročito predstavljanje fenomenalne igre Vlaade Chvátila – Through The Ages. O zadnjoj unaprijeđenoj inačici smo pisali još davnih dana – Through the Ages: A New Story of Civilization, no jeste li znali da postoji i digitalna aplikacija koja omogućuje da se punokrvna igra sa svim svojim čarima zaigra i na mobitelima. Eh pa i tu domaću zadaću smo odradili – [url=https://igranje.hr/zaigrali-smo-digitalnu-verziju-through-the-ages-a-new-story-of-civilization/]Zaigrali smo digitalnu verziju Through The Ages: A New Story of Civilization[/url]. Osim svega što može ponuditi i fizička varijanta, jedna od najvećih čari digitalne inačice je i internet povezanost s igračima iz cijelog svijeta, te mnogobrojni turniri koji se često organiziraju.

Na jednom od njih je nedavno upravo tim iz Hrvatske ostvario značajne rezultate. Riječ je o turniru Liga Nacija na kojem je sudjelovalo 412 igrača, a na kojem je upravo tim iz Hrvatske osvojio zlatno prvo mjesto. Tim je bio sastavljen od odličnog dvojca – Rok Vujanović (roverandom) i Marko Novak (Mark0n).

Udruga Igranje: “Čestitke još jednom momci na impresivnim rezultatima, svakako ostvarenje vrijedno svake pohvale. Pa za početak recite nam nešto o sebi. Tko su Rok Vujanović i Marko Novak?”

Marko: “Hvala Vam na čestitkama! Zovem se Marko, imam 34 godine i dolazim iz Zagreba. Po struci sam diplomirani inženjer strojarstva i zaposlen sam u Zagrebu. Slobodno vrijeme volim provesti s kćeri, obitelji i prijateljima, uz dobru knjigu, šetnju, kuhanje, šah i društvene igre, od kojih mi je najdraža Through the Ages.”

Rok: “Rok je veliki fan društvenih igara koje sam počeo igrati prije nekih 7 godina i to mi je postao najveći hobi, naučeno preko 300 različitih igara i odigrano više od 2000 partija. Zanimljivo je da je sve počelo na Mystery Maraton turniru na Sferakonu 2017. u sklopu Super H.I.K. (Hrvatska Igračka Konvencija) u čijoj organizaciji je sudjelovala i Udruga Igranje.”

Udruga Igranje: “Kako ste otkrili igru i što vas je najviše privuklo da se navučete?”

Marko: “Igru sam prvi puta otkrio još u studentskim danima preko zajedničkih prijatelja, prije otprilike 10 godina. Spomenuto mi je da je to strateška igra u kojoj gradiš vlastitu civilizaciju, od antičkog doba do 21 .stoljeća, te da tematikom i stilom igre podsjeća na Sid Meier’s Civilizations, moju najdražu igru. Pošto sam ljubitelj takvih igara htio sam isprobati. To je bila partija u četvero igrača, trajala je jedno barem 5 sati i znam da nisam pobijedio. Ali sam tako uživao u igri i činilo mi se da je vrijeme proteklo za taj čas. Od tada smo s vremena na vrijeme igrali partije u 3 ili 4 igrača i svaki put mi se igra sve više i više svidjela, te je tako prerasla u najdražu igru.

Svidjela mi se njezina kompleksnost, te kako pronaći pravilan balans između svih aspekata igre, jer ako se negdje previše fokusira, u drugom se području zaostaje, a što onda protivnici znaju iskoristiti, pogotovo ako se zanemaruje vojska.

Isto mi se svidjelo u igri što je faktor sreće sveden na minimum. Naravno da je u svakoj igri prisutna određena doza sreće, no u Through The Ages je puno bitnije imati okvirni plan u kojem želiš da ti se razvija civilizacija. Pod faktor sreće ubrajam činjenicu da ne možeš utjecati na raspored karata koje će se pojaviti u card rowu, ili military karte koje ćeš dobiti kad završiš potez. No, možeš utjecati na broj military karata koje ćeš dobiti na kraju svakog poteza razvijajući vojne tehnologije, oblike vladavine, gradnjom wondera koji povećavaju military akcije, ili biranjem leadera koji ti daju dodatnu vojnu akciju. Moraš graditi svoju civilizaciju u skladu s kartama koje izađu i na svakom je igraču da izvuče maksimum iz onoga sto mu partija ponudi.

Svaka partija je dakle priča za sebe. Igra može prerasti u veliko kulturološko nadmetanje, biti izrazito vojno nastrojena, ili prerasti u utrku tko će više kolonija osvojiti. Igra je iznimno dinamična i u jednom potezu ton igre se može dramatično promijeniti, te ponekad prednost čak i od 50 bodova svega potez prije kraja nije garancija za pobjedu. Također, zanimljivo je gledati na civilizaciju koju si izgradio i zamisliti varijantu povijesti gdje Shakespeare sagradi Kineski zid, otkrije najviše kolonija i izvrši uspješan atentat na Napoleona.”

Rok: “Igru sam otkrio najviše pomoću BGG-a i vrlo visokog ranga. A kako volim tako malo kompleksnije igre morao sam isprobati. To mi je omogućila pulska udruga Zaigrana Koza (shout out!) 2017. godine. Od tad sam uživo igrao još možda 5-6 puta. Glavni “krivac” tomu je odlična aplikacija koja je popravila još ono malo nedostataka igre (table hog, vrijeme trajanja, puno upkeepa) pa sam se, što se tiče TTA, u potpunosti prebacio na aplikaciju i evo trenutna statistika kaže da imam završeno 660 igara.”

Udruga Igranje: “Što vas je navelo da se prijavite na turnir? Jeste li sudjelovali dosad i na drugim turnirima?”

Marko: “Iako sam ju prvi puta igrao prije otprilike 10 godina, aktivno sam ju počeo igrati prije nešto više od godinu dana putem mobilne aplikacije, koju toplo preporučujem, jer uvelike skrati vrijeme igranja i pripreme partije.

Kako sam počeo igrati mobilnu verziju, uočio sam da se igraju i online turniri s igračima iz cijelog svijeta. To nisu uživo partije nego asinkrone: svaki igrač ima do 24h da odigra svoj potez. Iznenadio sam se koliko je aktivna zajednica jer ima nekolicina turnira koji su već u svojoj 15 ili 16oj sezoni, te na njima nerijetko sudjeluje i preko 500 igrača. Tako da sam se učlanio u nekoliko turnira da isprobam, te iskušao svoje vještine s igračima iz cijelog svijeta. Odmah mi se svidio kompetitivni duh turnira, gdje pokušavaš biti što bolji i napredovati po ligama. Igraju se partije od 2 do 4 igrača, tako da ima za svakoga ponešto.

Stvorena je i rang lista igrača koji sudjeluju na turnirima, a obnavlja se svaka tri mjeseca. Započeo sam oko 1100 mjesta, a trenutno sam na 373.oj poziciji.

Sudjelovao sam na nekoliko turnira od kojih su najpoznatiji  International Championship, Intermezzo i Svjetsko Prvenstvo 2023. Ove godine je otvoreno Svjetsko prvenstvo 2024 na kojemu sudjeluje rekordnih 1120 igrača.

Jedan od tih turnira na kojima sudjelujem od početka je i Liga Nacija, novi turnir koji je startao u rujnu prošle godine. Zamisao mi se odmah svidjela jer je bilo nešto novo, pa sam htio isprobati.”

Rok: “U početku sam igrao samo protiv računala ili pokušavao riješiti one izazove, tek u ljeto 2021. sam se prijavio na prvi turnir – International Championship Season 5. Od tad sam sudjelovao u raznoraznim turnirima poput Intermezzo, World Championship, Quick and Dirty, Duel Curve, Australian Open, TTA Orchestra, Mercurial Ladder, Eiffel Tower, Igranje.Hr Liga, Snail Cup Championship, pa tako i u Nations League.”

Udruga Igranje: “Možete nam reći nešto detaljnije o samom konceptu turnira na kojem ste sudjelovali? Kako je osmišljen? Kako je funkcionirao?”

Marko: “Koncept turnira je razvrstati igrače po nacionalnosti, te onda s obzirom na rang listu prijavljenih igrača timove podijeliti  po ligama. Lige su tada bile podijeljene u 6 divizija, od A do F divizije (tematski nazvano Apple, Banana, Coconut, Daikon itd…). Tim Hrvatska je bio smješten u Ligu C, treću po jakosti skupinu s ukupno 16 različitih timova. U jednoj grupi su 4 zemlje koje se natječu za prolazak u viši rang ili za opstanak. Što bolji plasman igrač ostvari u svojoj partiji to više bodova osigura za svoj tim.

U jednom timu se nalaze dva igrača iz jedne zemlje. Oni ne igraju međusobno, nego su podijeljeni po grupama A i B (recimo, divizija Apple A i Apple B). Ako jedan igrač osvoji 10 bodova u A grupi, a drugi 12 bodova u B grupi onda je zbroj tima 22 boda. Tako se uspoređuju timovi, te tim s većim brojem bodova je pobjednik skupine. Tako da nije dovoljno da samo jedan igrač odigra odlično, nego i drugi igrač mora odigrati dovoljno kvalitetno za dobar plasman.

Jedna sezona obično traje između 5 i 6 tjedana da se završe sve partije. Od nove sezone igraju se dvije partije u 4 igrača, te tri partije od tri igrača, sveukupno 5 partija po sezoni. Tako da svaki igrač igra međusobno 4 puta, dva puta u partijama od 4 igrača, te 2 puta u partijama od 3 igrača.

Kroz sezone smo se probijali po divizijama, te u sedmoj sezoni debitirali u najvišem rangu Lige Nacija, Apple diviziji. U iznimno jakoj konkurenciji Danske, Kine i Latvije, i napetoj borbi do posljednje partije, kolega Roverandom (61. po rankingu) i ja (373.) osvojili smo premijerni naslov i zlatnu medalju. Nismo bili favoriti, to su prije svega bile reprezentacije Kine i Danske koje zajedno imaju 12 osvojenih medalja, od toga 5 zlatnih. Tako da je ovo bilo veliko iznenađenje i veliko slavlje.

Natjecanje je iznimno kompetitivno i konkurencija je jaka. Mnogo igrača iz top 50 ili top 100 po rankingu sudjeluje u turniru. Velika je čast predstavljati i igrati u prvom tim. Igrači shvaćaju partije ozbiljno, te ne srljaju s potezima.

Također bih napomenuo i da pošto turnir redovito uključuje i vise od 400 igrača, događa se da se iz jedne države prijave 4, 5 ili više igrača. Stoga su nacionalni timovi podijeljeni međusobno po jačini (npr. Njemačka 1, Njemačka 2, Njemačka 3…), tako da se i igrači unutar tima međusobno bore da predstavljaju svoju zemlju u najvišem rangu.

Tim Hrvatska je svojevremeno imao i Tim A i Tim B, no zbog promjene sustava natjecanja od ove sezone trenutno smo samo na jednom timu.

Iduće sezone nas očekuje iznimno zanimljiva borba protiv Danske (njihovi igrači su 41. i 56 na ljestvici.) , Litve (82. i 182.) i Nizozemske (46. i 58.) tako da će biti itekako zahtjevna borba.

Sezona počinje 25.2.2024., te ćemo vas obavještavati o tijeku turnira.”

Rok: “Sve je Marko rekao.”

Udruga Igranje: “Što Vam je predstavljalo najveći izazov u partijama?”

Marko: “Definitivno mi je najveći izazov bio ne iznevjeriti tim i kolegu koji je prvi završio sve svoje partije i uvjerljivo osvojio prvo mjesto svoje grupe s 19 bodova. Tako da sam detaljnije proučavao svoje poteze, poteze protivnika i više provodio vrijeme analizirajući iste. Kad smo došli već do prve divizije, nisam htio da budemo relegirani u niži rang.

Na kraju sam završio svoju skupinu na drugome mjestu s 13 bodova, te je stoga Tim Hrvatska osvojio natjecanje s 32 boda naspram 31 Danske, 26 Kine i 7 Latvije.”

Rok: “Najveći izazov možda nije vezan za pojedinu partiju nego na način igranja. A to je da svaki igrač ima 12 sati za odigrati potez, i 2 dana rezerve za svako doba. Pa nekad zna proći dosta vremena između 2 poteza, a kako još usporedno igram više partija i turnira, lako se zbunit što se događa u kojoj igri, pa sam se morao svaki put podsjećat koji wonderi su u jednom gejmu, a koji u drugom.”

Udruga Igranje: “Kakva je bila konkurencija? Kako su Vas se dojmili protivnici?”

Marko: “Konkurencija je bila iznimno jaka.

Tim Danska je tada bila aktualni osvajač Lige Nacija, te im je to bilo drugo osvojeno zlato, uz još dva osvojena srebra. Tako da imaju iskustva i kvalitete za dobar plasman.

Tim Latvija je sezonu prije debitirala u Ligi Nacija i odmah osvojila srebro. 

Tim Kina je u 6 sezona osvojila 6 medalja, od toga tri zlatne, tako da su oni bili uz Dansku najveći favoriti za naslov. Inače je Through the Ages popularan u Kini i Hong Kongu, te je pobjednik prvog službenog Svjetskog prvenstva u Through The Agesu upravo iz Kine.

Sve to se vidjelo i na njihovim potezima i načinima na koji igraju. Bilo je izazovno igrati protiv njih i može se puno naučiti iz načina na koji igraju. Ne srljaju, imaju jasan plan i obraćaju pažnju na poteze protivnika te im pokušavaju promrsiti planove ako ikako mogu.”

Rok: “Konkurencija je, naravno, sami vrh TTA svijeta, ponajbolje rangirani igrači iz Kine, Danske i Latvije su bili u borbi za prvo mjesto. Nisam primijetio ni jedan propust niti slabiji potez od protivnika.”

Udruga Igranje: “Imate li neku posebnu taktiku koju volite koristiti tijekom igre? Omiljeno Svjetsko Čudo i lidera? Koje i zašto?”

Marko: “Ne bih rekao da imam posebnu taktiku. Baziram svoju igru i plan tako da prvo pogledam koji su leaderi i wonderi u igri. Po njima onda u glavi si stvaram plan igre. Primjerice, ako su u igri Columbus, Cook ili Suez Canal, onda bi mi civilizacija mogla dobiti benefit od Colossusa koji pomaze u koloniziranju teritorija. Ako nema nijednog od tih leadera i wondera, manje je izgledno da ću se odlučiti za Colossusa. Ako je u igri Pierre de Coubertin, onda gledam da bi bilo zgodno u nekom trenutku uzeti i Breads and Circuses ili Team Sports, za slučaj da ga uzmem u trećem dobu dobijem odmah i kulturu na njih.

U svakoj partiji mi je cilj već u startu izgraditi jaku ekonomiju: ponajviše povećati proizvodnju resursa i hrane te pokušati povećati broj civilnih i vojnih akcija. Jaka ekonomija omogućuje izgradnju skupljih vojnih jedinica i urbanih zgrada. Tako da si mogu promijeniti strategiju, ako dobijem dobru taktiku i igrati malo agresivnije. Ili pak graditi jaku infrastrukturu za urbane zgrade, dovršiti Age III wondere. Sve je to puno teže raditi ako cijelu partiju imaš samo 3 ili 4 resursa po potezu, slabu proizvodnju hrane, itd.

Sto se tiče leadera i wondera, svaki su posebni na svoj način. Više od samih leadera i wondera gledam kako njihova kombinacija utječe na moju civilizaciju.

Jedan primjer je kombinacija Mojsija i Hanging Gardens. I Mojsije i Hanging Gardens na listama i anketama su redovito na dnu po popularnosti. No, njihova kombinacija mi se osobno sviđa. Mojsije je koristan, ali i zeznut za igranje. Često ćeš civilne akcije u početku koje su ti potrebne za izgradnju ekonomije ili uzimanje karata, morati trošiti na podizanje populacije da ne upadneš u probleme s korupcijom. Imat ćeš dosta radnika koji stoje po strani i ne rade ništa. Često će biti nesretni, pa ti prijeti i Rebellion, event koji ti uzima civilne akcije po nesretnom radniku. Hanging Gardens rješava taj problem s 2 dodatna sretna lica i dodatnom hranom. A ako Mojsija zamijeniš s Michelangelom, dobiješ još dodatnu kulturu za svako sretno lice. Još ako uspiješ izgraditi St. Peter’s Basilicu, možeš se odlijepiti od protivnika u kulturi, što je izrazito pogodno u partijama od 2 igrača gdje je teže uhvatiti kulturološki razmak nego u 4 igrača.

Još jednu kombinaciju koju volim je Ocean Liner i Maria Theresa. Besplatan radnik svaki potez je po meni razlog zašto je Ocean Liner najbolji wonder u igri, a Maria Theresa ga savršeno nadopunjuje s besplatnom znanošću i kulturom za svakog novog radnika.

Za one ratoborne bih spomenuo Napoleona i Great Wall kombinaciju, koji osim što daju veliki boost na snagu.

Tu su još neke meni drage kombinacije poput James Watta i Transcontinental Railorad, Robespierre i Statue of Liberty, Cook i Suez Canal, Einstein i Space Flight…”

Rok: “E sad, ne radim statistiku odabranih čuda i vođa (možda bih trebao početi..), ali generalno početkom igre pogledam što se nudi od čuda i vođa i otprilike zamislim kojim putem bi volio ići, tj što odabrati ako budem imao izbora. Naravno, u TTa ne možeš ništa garantirati jer postoje drugi igrači. Odokativno bi rekao da sam najviše koristio Žižku, Bacha i Dietrich od vođa, a Library of Alexandria, Ocean Liner Service od čuda.”

Udruga Igranje: “Neka upečatljiva situacija u određenoj partiji koja vam je ostala posebno u sjećanju?”

Marko: “Teško mi je jednu baš izdvojiti jer sam imao puno zanimljivih trenutaka. Ali nema ništa slađe nego kad u jednom trenutku ste ti i protivnik na otprilike istoj jačini vojske, a onda mu najaviš War Over Culture, izgradiš Air Force, vojnike, razviješ taktiku i odjednom si za jedno 40 snage ispred njega.”

Rok: “Ajoj toliko je partija da se stvarno ne sjećam baš nekih specifičnih situacija. Zapravo najviše se sjećam kada nešto krivo odigram, a radije se ne bih toga htio prisjećat haha (npr jednom sam mislio da mi je zadnji potez igre i shodno tome odigrao potez, i onda se iznenadio da se još cijela jedna runda igra).”

Udruga Igranje: “Osim Through The Agesa koje su vam igre još drage i u kojima uživate?”

Marko: “Volim igrati i 7 Wonders, Stone Age, Nations. A da se ne čini kao da igram samo strateške igre gradnje civilizacija, volim odigrati i Betrayal At The House On The Hill i Eldritch Horror. Volim i one light hearted igre poput Pictionairya i Monopolya, a od Rizika sam krenuo u svijet društvenih igara kao klinac, kojeg i dan danas volim igrati s nostalgijom. A tu je naravno i šah u kojem osim igranja volim i analizirati partije.”

Rok: “Ovisi o društvu ali generalno volim medium-heavy euro igre poput Terraforming Mars, Scythe, Tzoklin, Dune Imperium, Ark Nova, Feast for Odin. Ali s druge strane ako se okupi dobra ekipa obožavam i party igre tipa Codenames, Decrypto, Trapwords, Resistance: Avalon, Deception, Secret Hitler.”

Udruga Igranje: “Vjerujemo kako ćete i dalje nastaviti s igrom i odličnim rezultatima. Neki planovi za budućnost? Koji biste savjet dali svim novim igračima i natjecateljima?”

Marko: “Za budućnost nemam nekih posebnih planova. Zasad ići korak po korak po turnirima i pokušati napredovati po ligama i divizijama. Na Svjetskom prvenstvu bih htio otići što dalje, a do kraja godine bih volio napredovati do top 100 na rang listi. Također i podići popularnost Through The Ages igre u zajednici u Hrvatskoj, pa da nam se što više igrača priključi na platformi.

Savjet za nove igrače: Ako volite Through the Ages board game, a nemate puno vremena za igranje , toplo preporučujem aplikaciju. Ne samo sto je brža nego možeš igrati kad tebi odgovara i paše. Postoje i razni Youtube kanali koji prikazuju i analiziraju partije, pa se tako može puno naučiti.

Također za odvažne, preporučujem i odlazak na turnire. Dovoljno je jednom dnevno pogledati aplikaciju i odigrati svoje poteze da se bude u toku. Ako ste kompetitivnog duha onda će vam se svidjeti turniri. A tko zna, možda predstavljate Hrvatsku i na Ligi Nacija u jednoj od tekućih sezona!”

Rok: “Tako je, već sam prijavljen za iduću sezonu Lige nacija gdje branimo zlato, i još neke turnire. Cilj je ući u top50 igrača svijeta po glicko ratingu (trenutno sam 61.). A što se tiče savjeta za TTA igrače, treća vojna akcija u drugom dobu je obavezna (ili tehnologija ili vlada ili čudo ili vođa), a u trećem dobu temeljno provjerite koliko najviše snage može imati vaš protivnik prije nego objavite rat (:”