7.38181 Stars Question mark

Ocjena: 7.38/10 (597 glasova)

1
Najbolje: 1
12 god.
25 min.
Težina:
2.1111 Stars Question mark
  • TOP igra: 1356
  • TOP ratna: 172

1879. preko 4000 Zulu ratnika je napalo malu vojnu postaju koju je uspješno obranilo oko 140 britanskih vojnika. Ova igra simulira tu bitku, a na igraču je da preživi dan i noć do dolaska pojačanja ili čak da proba pobijediti brojčano nadmoćnu vojsku.

Igra se sastoji od papirnate igraće ploče sa mapom bojišta, kupa karata za igrača, te više različitih oznaka. Za igranje treba imati i 5 običnih kockica (D6).
Samo bojište se sastoji od građevina koje Zulu ratnici pokušavaju osvojiti i 4 trake od po 5 polja kojima moćna vojska napreduje. Svaka od četiri vojske je jačine 2-5.
Na početku igre se na ploču postave ratnici, a igrač uzima svoje početne 3 karte.
Igra se odvija u krugovima, a svaki se sastoji od nekoliko koraka:
1. otkrivanje Zulu oznake i njeno rješavanje: ovim oznakama napreduje 1-4 skupina ratnika za 1-3 polja. Neke oznake uzrokuju požare u zgradama ili pregrijavanje puški, pa vojnici lošije gađaju. Neke oznake djeluju povoljno za igrača, pa ratnici ne napreduju jedan krug ili se čak i povuku.
2. igračeva akcija: igrač može aktivirati jednog heroja ili napraviti rezervni vod ili raditi barikade koje će usporiti neprijatelja. Ili opskrbiti vojnike s municijom i vodom. Ili pucati na ratnike za što mora iskoristiti jednu kartu. Pucnjavom igrač baca 1-5 kockica. Rezultat 6 čini štetu ratnicima, a 5 ih tjera na povlačenje. Igrač može dodatno i besplatno odigrati neku akciju aktiviranog heroja. Neke karte mu daju da obavi više akcija na potezu ili neki drugi benefit.
3. uzimanje karte u ruke i besplatno aktiviranje heroja, a u nekim situacijama uzima i više karata.
Na pola igre započinje noćna bitka kada su uvjeti nepovoljniji za igrača. Igra završava porazom igrača, tj. kada neki od ratnika osvoji određenu poziciju na mapi. Igrač pobjeđuje kada uspije eliminirati sve neprijatelje s mape ili kada preživi dovoljno dugo da se pojavi karta sa vojnim pojačanjem. Kako god da je igra završila, igrač izračunava bodove koje je osvojio, te provjerava razinu uspješnosti. Ima ih 6 od tragičnog poraza do epske pobjede.
Igra dolazi s nekoliko varijanti igranja koja se mogu kombinirati po želji.

NAGRADE:
  • Nominacija Charles S. Roberts
  • Pobjednik Charles S. Roberts award
BoardGameGeek link