6.80832 Stars Question mark

Ocjena: 6.81/10 (3202 glasova)

3 - 5
Najbolje: 4
10 god.
30 min.
Težina:
1.535 Stars Question mark
  • TOP igra: 859
  • TOP obiteljska: 192

Turn the Tide (ili njemačka verzija Land Unter) je jednostavna, brza i zabavna kartaška igra. Cilj igre je sakupiti što više bodova, tako da što bolje licitirate tokom više krugova igre. Uspješnim licitiranjem držite razinu plime niskom, te čuvate pojaseve za spašavanje koji vam nose bodove. Posebnost ove igre je što svi igrači imaju priliku igrati sa kartama svojim protivnika, tj. pokazati da oni mogu igrati bolje.

Igra se sastoji od 60 vremenskih karata numeriranih od 1 do 60; 24 karata razine plime, koje su numerirane od 1 do 12; te 24 karata pojasa za spašavanje u njemačkoj verziji, tj. 24 oznaka pojasa za spašavanje u američkoj verziji.
Igra se sastoji od onoliko faza koliko ima igrača, a svaka faza se sastoji od 12 brzih krugova. U svakom krugu igrači prvo okreću 2 karte plime, pa potajno biraju 1 vremensku kartu s kojom licitiraju za karte plime. Igrač s najvećom vremenskom kartom uzima nižu plimu (što je bolje za njega), a igrač s drugom najvećom vremenskom kartom uzima preostalu kartu plime (što je lošije za njega, pošto je preostala karta više plime). Nakon toga se uspoređuju karte plime svih igrača, a igrač sa najvišom plimom gubi 1 pojas za spašavanje. Ako igrač nema više pojasa za spašavanje, eliminiran je iz te faze. Na kraju faze igrači zbrajaju bodove za preostale pojaseve, a gube bodove ako su eliminirani. Prije početka slijedeće faze, igrači daju svoje karte igraču sa lijeve strane. Tako tokom igre svi igrači imaju prilike igrati sa setom karata svih protivnika i pokušati igrati bolje sa njima nego što su to igrali protivnici.
Faza igre završava kad svi igrači odigraju 12 karata iz ruke ili i ranije, ako u igri ostanu samo 2 igrača. Igra završava nakon što se završi bodovanje posljednje faze, kad se zbrajaju bodovi svih faza.

NAGRADE:
  • Nominacija Japan Boardgame Prize
  • Nominacija Nederlandse Spellenprijs
  • Pobjednik Fairplay À la carte
  • Preporuka Spiel des Jahres
PRAVILA I OSTALE DATOTEKE:
BoardGameGeek link