7.00168 Stars Question mark

Ocjena: 7/10 (9093 glasova)

1 - 5
Najbolje: 3
12 god.
60 min.
Težina:
2.5058 Stars Question mark
  • TOP igra: 485
  • TOP strateška: 331

Thunderstone je fantasy igra gradnje špila karata. Igrači koriste jake heroje, moćno oružje i razne čarolije da bi u podzemlju pobijedili zla čudovišta, te pronašli čuveni artefakt moći, Thunderstone.

Igra se sastoji od 530 karata podijeljenih u nekoliko tipova. Heroji povećavaju moć napada. Oružja ojačavaju prikladne heroje, ali nije svaki heroj dovoljno jak za nošene bilo kojeg oružja. Postoje i razne čarolije, od kojih su neke posebno moćne, a neke i nužne za borbu protiv određene vrste čudovišta. Posebna valuta u igri je svjetlo, koje je potrebno za ulazak u mračne dubine. Igrači koriste i hranu za ojačavanje svojih heroja, a dobivaju i bodove iskustva koji im koriste tokom igre kod kupovine novih karata.

Iz posebnog kupa se otkrivaju čudovišta, čijom pobjedom ih igrači stavljaju u svoj špil, a na kraju igre dobivaju bodove za njih.

Igranje se sastoji od tri mogućnosti. Igrač može posjetiti selo i tamo potrošiti zlato za kupnju nove karte. Kad igrač procijeni da je dovoljno opremljen, može otići istraživati podzemlje i boriti se protiv čudovišta. Treća mogućnost je odmaranje, koje igraču omogućuje izbacivanje jedne karte iz ruke. Ovo je naročito korisno za rješavanje slabih ili štetnih karti.

Igra završava kad neki igrač pronađe Thunderstone (otkrije tu kartu). Nakon toga slijedi zbrajanje bodova pobijeđenih čudovišta, te ostalih karata iz vlastitog kupa koje donose bodove (jaki heroji).

Preporuča se skidanje najnovije verzije pravila koja olakšavaju učenje igre i dodatno objašnjavaju nejasnoće: www.alderac.com/thunderstone/thunderstone-base-set/

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija Japan Boardgame Prize
  • Nominacija Juego del Año
  • Pobjednik Fairplay À la carte
  • Pobjednik JoTa
BoardGameGeek link