7.80608 Stars Question mark

Ocjena: 7.81/10 (209 glasova)

1 - 4
Najbolje: 2
12 god.
60 min.
Težina:
2.9231 Stars Question mark

Nad Esgarothom, Jezerskim gradom se nadvila nevolja. Zmaj Smaug prijeti uništenjem drvenog grada svojim vatrenim dahom. Igrači moraju poraziti zmaja i za to imaju ograničeno vrijeme. Vatrena stihija nema milosti, a sa svakim vatrenim napadom Smauga požari uništavaju sve veći dio grada. Ako grad izgori, igrači su izgubili.
The Battle of Lake-town je drugo samostalno proširenje timske kartaške igre The Lord of the Rings: The Card Game. Nije dio nijednog ciklusa proširenja nego čini samostalni izazovni scenarij za igrače. Prvi put je bilo dostupno na najvećoj američkoj igraćoj konvenciji GenConu 2012.

Proširenje se sastoji samo od scenarija (težine 9-10) i neprijateljskog kupa. Scenarij se sastoji od tri karte: Teror sa planine, Vatra i voda, Zmajev bijes. U igri sudjeluje Objective karta Jezerskog grada na kojoj se skupljaju oznake štete koju Smaug radi gradu. Ako se tu nađe 50 ili više oznaka, grad je spaljen, a igrači gube igru. U Igri sudjeluju tri različite verzije zmaja u obliku tri različite karte. Nasumce se mijenjaju iz kruga u krug. Sve tri karte su imune na efekte karata igrača. Smaug Veličanstveni (30/5/8/8/20) radi veliku štetu gradu tokom napada, Smaug Strašni (35/6/7/7/20) širi požar po svim lokacijama u igri, a Smaug Moćni (40/7/5/9/20) napada sve igrače čim ga se otkrije. Igračima u igri može pomoći luk i strijela po uzoru na radnju iz knjige.
U ovom scenariju igrači “gase” požare po gradu u quest fazi. Lokacije koje su istražene donose bodove. Ako uspiju pobijediti zmaja, moraju imati više bodova nego što je oznaka štete na karti grada. Time su uspješno ugasili sve požare, spasili grad i pobijedili igru.

BoardGameGeek link