7.95224 Stars Question mark

Ocjena: 7.95/10 (1137 glasova)

1 - 4
Najbolje: 2
14 god.
60 min.
Težina:
3 Stars Question mark

Khazad-dûm (na jeziku patuljaka) ili Moria (na jeziku vilenjaka) je čuveno podzemno carstvo patuljaka poznato iz Tolkienovih djela.
Prošlo je mnogo godina od ikakvih vijesti iz rudnika. Igrači će se zajedno sa herojima uputiti u podzemlje, te istražiti što se dogodilo s Balinom i njegovom kolonijom patuljaka.
Ovo proširenje je prvo deluxe proširenje koje igrače odvodi na novo područje Međuzemlja u tri scenarija igranja.

Način igranja se nije bitno promijenio, pa će ovdje biti opisane samo brojne novosti. Na strani igrača su dva nova heroja, patuljci Bifur (Lore) i Dwalin (Spirit). Njima pomažu razni drugi saveznici patuljci, brojna nova oružja koja su skovali patuljci, te razni događaji koji posebno pomažu patuljcima.
U prvom scenariju “Into the Pit“, heroji ulaze u Moriju sa važnim vijestima od Bijelog Vijeća za Balina i patuljke.
U drugom scenariju “The Seventh Level“, heroji ulaze sve dublje u podzemlje u potrazi za Balinom i patuljcima. Pokušavaju pronaći Dvoranu zapisa u kojoj bi trebao biti Balin i legendarna Knjiga Mazarbula.
Nakon što su saznali što se dogodilo sa Balinovom kolonijom, u scenariju “Flight from Moria” heroji pokušavaju pobjeći iz podzemlja progonjeni orcima, trolovima, hordama goblina i Bezimenim Strahom.
Uz baznu igru, ovo proširenje je nužna osnova za igranje 6 “adventure packova” iz Dwarrowdelf ciklusa. Radnja tih 6 proširenja se nastavlja oko istraživanja Morije.

BoardGameGeek link