5.61309 Stars Question mark

Ocjena: 5.61/10 (191 glasova)

3 - 5
Najbolje: 3
14 god.
120 min.
Težina:
3 Stars Question mark
  • TOP igra: 10308

Sauron, moćni čarobnjak je skovao Prsten moći. Njegovim korištenjem je planirao zavladati Međuzemljem. Na žalost, to mu nije uspjelo. Prsten mu je oduzet, a moć smanjena. Sada je Sauron ponovno ojačao, te se sprema na novi pokušaj osvajanja Međuzemlja. Ali mora požuriti. Do Tamnog Gospodara su došle glasine da se neprijatelj dočepao njegovog Prstena moći, kojeg želi uništiti i time zauvijek uništiti Saurona. To se ne smije dogoditi!
Vi igrate podanike Tamnog Gospodara, Nazgule. Cilj vam je zavladati cijelim Međuzemljem i spriječiti hobite da unište Prsten.

Igra se sastoji od igraće ploče, nekoliko kupova karata, oznaka, te heroclix figurica u obliku nazgula. Na igraćoj ploči se nalazi traka napretka hobita od 9 koraka, tj. 9 krugova igranja. Na ploči se nalazi i 12 poznatih lokacija Međuzemlja. Lokacije su podijeljene u 3 regije, tj. 3 kampanje: Rohan (koja sadrži lokacije Rohan, Rhovanion, Helm’s Deep, The Hornburg ), Gondor (počinje lokacijom Osgiliath, pa se nastavlja preko Pelennorskih polja, Minas Tiritha, a završava lokacijom Posljednjeg otpora), te kampanje Nositelja Prstena (počinje lokacijom Weathertop, a završava na Kletoj gori). Za pobjedu, igrači moraju osvojiti svih 12 lokacija (u lakšem igranju manje). Igrači ne mogu osvajati lokacije proizvoljno, nego redom, kako se odvija i sama priča.
Svaka lokacija ima na sebi vojske Slobodnih naroda i heroje. Neke imaju i zidine koje otežavaju napade. Igrači za napade koriste same nazgule, orke, trolove i murmakile.
Svaki igrač ima figuricu nazgula na kojoj su naznačeni razni podaci o pojedinom nazgulu. To je iznos štete koju on radi u bitki, veličina vojske koja ga prati, stupanj jačine, stupanj terora kojim plaši borcem, taktička snaga. Ovi iznosi se mijenjaju tokom igre. Igrači imaju i vlastite igraće ploče na kojima naznačuju vojsku kojom upravljaju, te područja za razna pojačanja za koja se igrači međusobno natječu u polutimskoj igri. Na njima igrači iskorištavaju naklonost Saurona da bi ojačali svoju vojsku, svog nazgula, dobili nove karte moći, iskoristili pomoć Sarumana. Karte moći pomažu igračima tokom igre ili tokom borbe, ali se koriste jednokratno. Karte tajnih pohoda se koriste za skupljanje dodatnih bodova na kraju igre, ako je igrač uspio ispuniti uvjete na karti. Karte heroja predstavljaju poznate likove iz trilogije, protiv kojih se igrači bore na lokacijama. Neki likovi su zapravo izdajice, tj. negativci u priči. Oni rade za nazgule.
Igrači naizmjenice odlučuju koje će lokacije napadati ili rješavati pohode, koji također mogu predstavljati borbe. Same borbe se odvijaju izvlačenjem oznaka napadača i obrane, te rješavanjem njihovih sposobnosti i moći.
Igra završava uništenjem Prstena kada sv igrači pobijede ili osvajanjem Međuzemlja.
Igra dolazi sa nekoliko načina igranja, nekoliko varijanti i nekoliko težina igranja. Osnovna igra je polutimska, gdje igrači zajedno osvajaju Međuzemlje, ali i skupljaju bodove. Na kraju igre svi zajedno gube ili pobjeđuje igrač sa najviše bodova. Potpuno timska igra ignorira bodove i igrači zajedno pokušavaju pobijediti.
Igra koristi dizajn iz Peter Jacksonove ekranizacije trilogije. Na samim kartama i ploči se nalaze fotografije iz filmova.

BoardGameGeek link