7.59519 Stars Question mark

Ocjena: 7.6/10 (2074 glasova)

1 - 4
Najbolje: 2
12 god.
180 min.
Težina:
3.3136 Stars Question mark
  • TOP igra: 434
  • TOP ratna: 64

Space Empires 4X je ratna igra svemirske tematike za 1-4 igrača. 4X je skraćenica od eXplore, eXpand, eXploit, and eXterminate tj. Istraživanje, Širenje, Iskorištavanje i Istrebljivanje. Odlikuju ju skromnije komponente (samo kartonske oznake, nema minijatura), ali i bogatstvo mogućnosti od broja brodova, tehnologija i brojnih scenarija igranja. Igrači u njoj istražuju svemir počevši od svog matičnog zvjezdanog sustava, otkrivaju i koloniziju planete, razvijaju tehnologije, grade svemirske brodove i bore se s drugim igračima za prevlast u svemiru.

Igra se sastoji od veće igraće ploče (55x85cm) koja predstavlja svemir podijeljen na područja iste veličine, na popularne hexove. Tu je preko 700 oznaka koje predstavljaju planete, svemirske brodove i sve ostale dijelove igre. Svaki igrač dobije i sažetak svih tehnologija i brodova sa njihovim cijenama i mogućnostima. Svaki igrač ima i A4 list na kojima prati napredak svoje ekonomije i razvoja brodova. D10 kocke se koriste za bitke i razne druge efekte u igri.

Igrači počinju na karti na svom dijelu svemira ovisno o scenariju igranja i broju igrača. Hexovi koji sudjeluju u igri su okrenuti licem na dolje i čine neotkriven svemir. Svi igrači počinju sa manjom flotom iste veličine. Sama igra se odvija na poteze s time da se brojne faze igre mogu odigravati istovremeno. Igranje se sastoji od 3 normalna kruga igranja i ekonomske faze. Svaki krug igranja predstavlja duže vremensko razdoblje (1 godinu). Na svom potezu igrači pomiču svoje brodove po karti. Ako uđu u hex na kojem je neotkrivena oznaka, moraju ju okrenuti i riješiti. Mogu otkriti maglicu ili asteroidni pojas koji im usporavaju kretanje i smetaju u bitkama. Planete mogu kolonizirati. Crne rupe im mogu progutati brodove, ali im i ubrzati kretanje efektom gravitacijske praćke. Moguće je pronaći područja bogata mineralima ili vrijednom svemirskom olupinom. Tu su i crvotočine koje skraćuju putovanje po svemiru.
Ako brodovi naiđu na neprijateljske ili izvanzemaljske brodove dolazi do bitke. One se rješavaju bacanjem kocaka na čiji ishod utječu razne tehnologije kojima je igrač opremio brodove. Svaki brod karakterizira klasa (brzina kojom napadaju), snaga napada i jačina obrane (oboje utječe na ishod kocke), veličina trupa broda (označava koliko pogodaka može primiti, ali i koja je cijena održavanja tog broda).
U ekonomskoj fazi, igrači istovremeno zbrajaju svoje prihode od matičnog planeta, kolonija, izvučenih minerala, te troškove održavanja svojih flota brodova. U ovoj fazi mogu graditi 15-tak različitih vrsta brodova, razvijati 14 različitih tehnologija. Jači brodovi su skuplji i za većinu je potrebno prvo razviti tehnologiju za njih. Neki brodovi imaju sposobnost skrivanja (cloak). Postoje i nosači brodova koji nose manje brodove. Mamci ili lažni brodovi su dobri za zavaravanje protivnika, jer je moguće igrati igru tako da se brodovi kreću svemirom licem na dolje tj. skriveni. Tako protivnici ne znaju što ih čeka do samog sukoba. Razvojem raznih tehnologija igrači mogu pojačati napad i obranu svojih brodova, ubrzati im kretanje (na početku igre je 1 hex po krugu, a moguće ga je poboljšati na 3). Teraformiranje je korisno za koloniziranje neplodnih planeta, a istraživanje za izbjegavanje iznenađenja u neistraženim sektorima.
Sam cilj igre i uvjeti pobjede ovise o scenariju igranja. Ima ih mnogo, pa je moguće igrati svi protiv svih, tim protiv tima, timski svi zajedno protiv izvanzemaljaca, “last man standing” gdje treba uništiti sve protivnike, igra na bodove koji se dobiju osvajanjem tuđih planeta itd.
Igra nudi brojne mogućnosti podešavanja težine i načina igranja. Moguće je uključivati pravila, nove tehnologije i brodove dio po dio, pa je time olakšano učenje igre i povećana reigrivost.

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
  • Pobjednik Charles S. Roberts award
BoardGameGeek link