Set
6.5 out of 10 stars Question mark

Ocjena: 6.49/10 (11778 glasova)

1 - 20
Najbolje: 4
6 god.
Po iskustvu: 6
30 min.
Težina:
1.7 out of 5 stars Question mark
  • TOP igra: 1544
  • TOP obiteljska: 529
  • TOP apstraktna: 150

Set je apstraktna kartaška igra u kojoj igrači moraju što brže prepoznavati određene uzorke među ponuđenim kartama. Najbrži igrač sa najviše ispravnih uočavanja na kraju igre je pobjednik.

U igri Set, svaka karta ima nacrtan 1-3 objekta, s time da svi objekti na karti imaju istu boju, isti oblik i istu ispunjenost bojom. Moguće su 3 boje: zelena, ljubičasta i crvena. Moguća su 3 oblika: romb, ovalni i nepravilni, te mogu biti ispunjeni na 3 načina: punom bojom, iscrtkanom ili prazni.
Svi igrači se natječu istovremenu u zadatku prepoznavanja seta među ponuđenih 12 karata. Set čine 3 karte koje su ili iste ili različite u sva četiri obilježja. Npr. sve 3 karte imaju isti broj objekata, ali su različitog oblika, različite boje i različite ispunjenosti bojom.
Kada igrač uoči 3 karte koje smatra da čine traženu cjelinu, glasno kaže “Set!” i ostalim igračima dokaže svoju tvrdnju. Ako je u pravu, dobije te 3 karte. Ako je pogriješio, ne može proglasiti novi set dok to ne napravi drugi igrač. Moguće je igrati i s negativnim bodovima, kad igrač gubi karte ako pogriješi. Nakon toga se otkrivaju nove 3 karte (da ih ukupno bude opet 12).
Igra završava kad se potroše sve karte. Pobjeđuje igrač sa najviše sakupljenih karata.
Igru je moguće igrali i solo. Igrač može mjeriti vrijeme potrebno da prođe cijeli kup karata ili može pokušati uočiti što veći broj setova u zadanom vremenu (npr. 3 minute).

NAGRADE:
  • 1991 Mensa Select Winner
  • 1995 Fairplay À la carte Runner-up
  • 1997/Spring Parents’ Choice Gold Award Winner

Video pravila igre

BoardGameGeek link