6.90938 Stars Question mark

Ocjena: 6.91/10 (10134 glasova)

1 - 4
Najbolje: 2
8 god.
30 - 45 min.
Težina:
1.7892 Stars Question mark
  • TOP igra: 529
  • TOP strateška: 344
  • TOP obiteljska: 109

Razvijte svoju civilizaciju za 30 minuta. Koristite radnike za izgradnju gradova i spomenika. Sakupite dobra i pretvorite ih u kulturne i znanstvene razvoje. Nemojte zaboraviti na prehranjivanje svoje rastuće populacije, tj. sve veći broj gradova. Ako uspijete izgraditi najrazvijeniju civilizaciju i izbjegnete nadolazeće katastrofe, pobijedit ćete na kraju igre.

Igra se sastoji od igraće ploče za igrače, lista za pisanje na kojem se vodi evidencija o svojoj civilizaciji (o kupljenim razvojima, izgrađenim gradovima i spomenicima), te od posebno dizajniranih kocaka sa 6 različitih oznaka na sebi. Kocke donose igračima dobra, hranu, radnike, novce, ali i lubanje koje vode prema katastrofama.
Igra se odvija u krugovima, a u svakom je igrač jednom na potezu. Kada je igrač na svom potezu radi slijedeće:
1. Baca onoliko kocaka koliko ima gradova. Može dva puta ponovno baciti kocke čijim rezultatom nije zadovoljan. Sakuplja hranu i dobra sa kocaka.
2. Hrani svoje gradove i rješava katastrofe. Za gladne gradove gubi bodove, a katastrofama može gubiti bodove ili dobra, a moguće je da i njegovi protivnici stradaju (također bodovno ili dobrima).
3. Gradi gradove i/ili spomenike koristeći svoje radnike sa kocaka. Igrač osvaja više bodova ako prvi izgradi neki spomenik.
4. Može kupiti 1 razvoj koristeći novce sa kocaka i dobra. Postoji 13 razvoja u igri. Svi donose bodove na kraju igre, a razne pogodnosti tokom igre. Neki brane igrača od katastrofa ili odbijaju katastrofe prema suparnicima. Neki povećavaju prinos hrane, dobara, novaca. Neki daju dodatne bodove na kraju igre za gradove i spomenike.
5. Igrač mora odbaciti višak dobara i predaci kocke slijedećem igraču.
Igrači igraju iz kruga u krug dok kolektivno ne izgrade svih 7 spomenika ili dok jedan igrač ne izgradi svoj peti razvoj. Onda svi zbrajaju bodove svojih razvoja i spomenika, a oduzimaju bodove katastrofa. Igrač sa najviše bodova je pobjednik.
Na našem forumu možete pronaći upute za izradu igre skoro identične originalnoj od šperploče, pluta i pribadača.
U pravilima na hrvatskom jeziku možete pronaći i verziju igre koja se igra s običnim šestostranim kockama i ne zahtjeva pisanje.

NAGRADE:
  • Nominacija Boardgames Australia Awards
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija International Gamers Awards
  • Nominacija Nederlandse Spellenprijs
  • Nominacija Spiel des Jahres
  • Pobjednik Games Magazine
BoardGameGeek link