7.94926 Stars Question mark

Ocjena: 7.95/10 (5092 glasova)

1 - 6
Najbolje: 4
12 god.
60 min.
Težina:
3.0588 Stars Question mark

Rebel vs. Imperium je drugo proširenje kartaške igre Race for the Galaxy. Donosi mnoštvo novih karata, omogućuje veću interakciju među igračima sa međusobnim osvajanjem vojnih svijetova, proširuje broj igrača originalne igre na 6, te donosi nove ciljeve.

Proširenje donosi tri nova startna svijeta. Dva su vojna, od kojih jedan donosi 1 kartu u produkcijskoj fazi za svaki pobunjenički svijet. Treći novi startni svijet je civilni, a poboljšava razvojnu i konzumersku fazu. Brojne su nove zanimljive karte, od kojih ima dosta skupih, te bogatih bodovima, npr. produkcijski svijetovi cijene 6 i 7, koji donose 3-6 bodova, te vojni obrane 8 i 9, a donose isto toliko bodova. Jedan novi vojni svijet donosi po 1 vojnu snagu za svaki vojni svijet u tablou, a omogućava završavanje igre sa 14 karata (umjesto standardnih 12). To u naprednoj verziji igranja omogućuje stvaranje ogromnih carstva do 19 karata. Zanimljiva je i karta razvoja koja dozvoljava posjedovanje do 12 karata u ruci (umjesto standardnih 10). To olakšava igru, pogotovo plaćanje novih skupih planeta. Brojne su nove karte razvoja cijene 6, od kojih je potencijalno jako dobra karta UPLIFT CODE. Ona daje 3 boda za svaki UPLIFT planet, 2 za UPLIFT razvoj, te po 2 karte u produkcijskoj fazi za svaki UPLIFT planet. Dodana je i jedna razvojna šestica koja nagrađuje smeđe planete, ali daje po 1 bod za svaki ostali planet.

Proširenje donosi i direktnu interakciju među tabloima igrača. Ona je doduše ograničena, a može se i igrati bez nje. Zove se Vojno preuzimanje, a za njeno korištenje su potrebne određene karte razvoja. Postoje i karte za obranu od takvih napada, a dio obrane može biti izbjegavanje postavljanja vojnih planeta u svoje carstvo, pošto se preuzeti može samo vojne planete.

Dodane su komponente za šestog igrača, te dodaci za solo igranje protiv robota.

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
BoardGameGeek link