8.07747 Stars Question mark

Ocjena: 8.08/10 (8348 glasova)

1 - 5
Najbolje: 2
12 god.
60 min.
Težina:
2.9783 Stars Question mark

The Gathering Storm je prvo proširenje kartaške igre Race for the Galaxy. Donosi nove karte, omogućuje nove načine skupljanja bodova, te proširuje broj igrača originalne igre sa 2-4 na 1-5.

Ovo proširenje donosi 22 nove karte za igru u koju su uključena 4 nova startna svijeta. Od zanimljivih novih karata tu je razvoj koji omogućuje naseljavanje dva planeta u istoj fazi, windfall svijet koji u fazi trošenja daje 2 boda za svoj resurs, te po tri 6/? razvoja. Jedan je vezan na gene; drugi na teraformiranje i windfall planete, a treći na imperijske karte i vojne svjetove.
Proširenje uključuje novi set akcijskih karata, te set bodova u čipovima za petog igrača. Zatim set praznih karata koje se mogu koristiti kao rezervne za oštećene karte ili za dizajniranje vlastiti karata za igru.
Moguć je novi način skupljanja bodova kroz ciljeve. Cilj može biti na brzinu ili količinu tj. nagrađuje se igrač koji uspije prvi nešto napravili ili imati nečeg najviše na kraju igre. Tako tri dodatna boda može dobiti igrač koji prvi skupi 5 bodova u čipovima, prvi razvije kartu cijene 6, prvi ima bar po jedan svijet u sve četiri boje, tj. sva četiri resursa, prvi ima tri ALIEN karte, prvi ima 11 karata u rukama na kraju kruga ili prvi ima dodatne moći na kartama u svih 6 faza. Na kraju igre se dijele dodatni bodovi igračima koji imaju najviše produkcijskih planeta, najviše su razvijeni, vojno najjači ili imaju najviše industrijskih planeta (s plavim ili smeđim resursom).
Moguće je drukčije dijeljenje karata, tako da igrači na početku igre podijele sve karte u dva špila. Svaki igrač igra sa svojim špilom.
Uvodi se i solo igranje protiv robota za koje vrijede pravila za dva igrača u naprednoj verziji. Ono ima tri moguće težine igranja: lagano, srednje i teško, koje se regulira prije početka igranja. Solo igranje uključuje karton, tj. malu igraću ploču na kojoj se označuju faze, kao i reakcije robota, stanje resursa i bodova. Pravila igranja protiv robota su jako opširna i kompleksna, te se ne preporučuju manje iskusnim igračima niti učenje igranje ispočetka kroz solo igru.

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
BoardGameGeek link