6.93805 Stars Question mark

Ocjena: 6.94/10 (3706 glasova)

3 - 5
Najbolje: 4
10 god.
60 min.
Težina:
2.3203 Stars Question mark
  • TOP igra: 667
  • TOP strateška: 400

Godina je 1888. Posljednje automatske sonde poslane na Mars su otkrile da je planet bogat neprocjenjivim resursima. To su dvije rudače, ranije nepoznate: Celerium i Sylvanit, a bitan je i vodeni led kojim planet obiluje. Vaša rudarska kompanija se natječe s drugima u utrci kolonizacije Crvenog planeta. Samo će jedna biti najuspješnija i upravljati većinom planeta, a samo će jedan igrač pobijediti u misiji osvajanja Crvenog planeta.
Autori igre su Bruno Cathala (Cyclades, Shadows over Camelot) i Bruno Faidutti (Citadels, Ad Astra).

Ovo je igra kontrole područja uz odabir uloga. Sastoji od dvije igraće ploče. Manja je lansirna rampa za svemirske brodove, a veća sadrži kartu Marsa podijeljenu na 10 područja. Tu je još stotinjak raznih oznaka, karte događaja, karte likova, drvene oznake astronauta i 30-tak svemirskih brodova.
Igra se odvija u 10 krugova, a svaki krug ima 5 faza: postavljanje novih svemirskih brodova na lansirnu rampu, izbor likova, ukrcaj astronauta i polijetanje, slijetanje na Mars i kraj kruga.
Svaki igrač ima svoj kup od 9 likova, a jednom iskorištena karta mu je nedostupna do kraja igre. Osim ako izabere regrutera koji mu vraća sve iskorištene karte. Ostali likovi su istraživač, znanstvenik, tajni agent, saboter, zavodnica, putnik, vojnik i pilot.
Igrači pokušavaju dovesti što veći broj astronauta na Mars i upravljati sa što više područja. Time dobivaju vrijedne rudače s planeta, tj. bodove. Likovima pokušavaju osujetiti planove drugim igračima koji pokušavaju napraviti istu stvar. Tako je moguće promijeniti odredište svemirskom brodu ili ga čak i uništiti prije nego poleti. Premještati astronaute koji su već na planetu ili ih ubiti, te razne druge mogućnosti.
Na kraju igre igrači dobiju dodatne bodove, ako su uspjeli ostvariti skriveni cilj (kontrola određenih područja na Marsu) koji su dobili na početku igre.

BoardGameGeek link