6.70434 Stars Question mark

Ocjena: 6.7/10 (6444 glasova)

2 - 13
Najbolje: 7
10 god.
30 min.
Težina:
1.5191 Stars Question mark
  • TOP igra: 824
  • TOP party: 65

Sudac ili lopov, kralj ili seljak, vještica ili biskup… Pridružite se maškarama i razotkrijte svoje neprijatelje! Mascarade je brza i napeta igra blefiranja u kojoj je svakom igraču cilj da do kraja igre stekne najveće bogatstvo. Igrači se pri tome služe različitim posebnim moćima koje svaka od 13 maski donosi.

Na početku igre svaki igrač dobiva 6 novčića te se svakom igraču nasumično dodijeli kartica licem prema dolje. Igrač smije svoju karticu pogledati samo jednom te ju nakon toga spušta pred sebe tako da je kartica okrenuta licem prema dolje. Svaka kartica ima svoju posebnu moć koju igrači nastoje iskoristiti kako bi sakupili 13 novčića što je ujedno i cilj igre. Ukoliko jedan od igrača tijekom igre bankrotira, igra odmah završava i pobjednik je onaj igrač koji u tom trenutku ima najviše sakupljenih novčića.

Igrač koji je na potezu ima 3 moguće akcije: 1. Potajno pogledati svoju karticu; 2. Uzeti svoju i karticu od još jednog igrača te im zamjeniti mjesta (ili ne) – igrač uzme obje kartice te ih ispod stola može izmješati ili zamjeniti na način da samo on zna koja je kartica koja te zatim zadržava jednu od te dvije kartice, a drugu vraća onom igraču od kojega ju je uzeo; 3. Najaviti koji je lik – u ovom slučaju igrač najavljuje da je kartica koju ima ispred sebe određeni lik (igrač kaže ime lika s time da to može biti lik sa bilo koje kartice iz igre, bez obzira da li je lik s tom karticom zaista ispred njega). U ovom trenutku ostali igrači mogu pokušati osporiti ovu najavu na način da najave kako smatraju da se upravo prozvani lik zapravo nalazi ispred njih. Ukoliko nitko ne pokuša osporiti najavu, taj igrač smije upotrijebiti moć lika kojeg je najavio. Ukoliko pak jedan ili više drugih igrača osporava ovu najavu, tada najavljivač i svi igrači koji osporavaju moraju okrenuti svoju kartu licem prema gore kako bi se provjerilo da li se najavljeni lik zaista nalazi kod nekoga od njih. Onaj igrač koji je otvorio kartu s najavljenim likom smije upotrijebiti njegovu moć iako nije na potezu, a svi ostali dužni su platiti kaznu od 1 novčića. Igru zatim nastavlja sljedeći igrač u smjeru kazaljke na satu.

Kako bi se igra dodatno zapetljala, u prva četiri kruga jedina dozvoljena akcija je zamjena (ili ne) sa nekim od drugih igrača.

Zanimljivost igre je veliki raspon dozvoljenog broja igrača, pa se tako igra može igrati u dva ili tri igrača sa dodatno modificiranim pravilima, a moguća je i partija u većem društvu sa čak do 13 igrača.

NAGRADE:
  • Nominacija As d'Or
  • Nominacija Golden Geek
PRAVILA I OSTALE DATOTEKE:
Video pravila igre

BoardGameGeek link