8.3 out of 10 stars Question mark

Ocjena: 8.28/10 (553 glasova)

1 - 2
Najbolje: 2
14 god.
Po iskustvu: 12
60 min.
Težina:
3 out of 5 stars Question mark

The Black Riders je treće “saga” proširenje za kooperativnu igru The Lord of the Rings: The Card Game. Omogućuje igračima da se pridruže hobitu Frodu Bagginsu i njegovom društvu na početku njihove pustolovine opisane u Tolkienovom remek-djelu Gospodar prstenova. Kroz tri scenarija igranja Frodo mora bježati od 9 opasnih jahača, te doći do sigurnosti Rivendella. Družina će proći brojne poznate lokacije iz knjige kao što je Bag End, Bucklebury Ferry, Ettenmoors, krčma The Prancing Pony, čuveni Weathertop.

Način igranja se nije bitno promijenio, pa će ovdje biti opisane samo brojne novosti. Proširenje donosi 5 novih heroja od kojih Frodo Baggins pripada Fellowship sferi i neće se moći koristiti van ovog proširenja. On troši Fellowship resurse za specifične karte. Ima i sposobnost poništavanja otkrivene karte, ali se zatim otkriva nova. On ima uz sebe Prsten čijim gubitkom igrači gube igru u svakom scenariju. Leadership Sam Gamgee ojačava kada se igrači sukobe sa neprijateljem visoke prijetnje. Lore Pippin diže prijetnju neprijateljima i omogućuje uzimanje dodatne karte. Tactics Merry je pravi ratnik, a Spirit Fatty Bolger blokira prijetnju neprijatelja u quest fazi. Igračima pomažu 3 saveznika, a zanimljiv je poni Bill koji svakom hobitu daje 1 zdravlje. Tu su i razna oružja, čarolije, povoljni događaji.
Počevši od ove sage, igrači će moći igrati scenarije u povezanoj kampanji. Planirano je ukupno 6 takvih saga, tj. ukupno 18 scenarija počevši od Frodovog bijega iz Shirea, pa sve do uništenja Prstena na Kletoj gori. Igrači iz scenarija u scenarij koriste iste heroje, a poginuli heroj ili zamjena heroja po želji igrača se kažnjava sa porastom početne prijetnje za 1. Kampanjsko igranje je dodatno pojačano sa 2 nova tipa karata: boon (blagodat) i burden (opterećenje). Takve karte igrači koriste od scenarija u kojem su ih dobili, sve do posljednjeg scenarija.
Novi scenariji uvode brojne nove pojmove u igru. Karte označene sa Peril tjeraju igrača da riješi uvjete sa takve karte bez razgovora s ostalim igračima. Karte sa oznakom Permanent su vezane za određenog heroja u svim budućim scenarijima. Neprijateljske karte sa pojmom Hide testiraju sposobnost družine da se sakrije od potjere. Will power im mora biti veći od neprijateljske prijetnje.
U ovoj sagi se prvi put uvodi lakši način igranja, tzv. Easy mode. Kada se igra na lakši način, iz neprijateljskog kupa izbacuju se karte označene zlatnim prstenom, a svaki heroj počinje s dodatnim resursom. Na web stranici izdavača se može pronaći popis karata koje treba izbaciti iz igre za sva dosadašnja proširenja.
Tri su scenarija igranja u ovoj sagi. U prvom scenariju A Shadow of the Past Frodo bježi iz Hobbitona i pokušava doći do Breeja. U drugom scenariju A Knife in the Dark Frodo otkrije da ni u Breeju nije siguran. Okružen je nazgulima i izdajicama koji rade za neprijatelja. Na početku trećeg scenarija Flight to the Ford, Frodo je smrtno ranjen i jedini spas mu je što hitriji dolazak u Rivendell. Igrači gube, ako Frodo podlegne rani.

BoardGameGeek link