Question mark

Ocjena: 6.77/10 (12621 glasova)

2 - 5
Najbolje: 4
12 god.
Po iskustvu: 8
60 - 90 min.
Težina:
Question mark
  • TOP igra: 714

Riječ je o fantasy avanturi koja prati radnju Tolkienove trilogije Gospodar prstenova. Kao i likovi u priči, igrači se pokušavaju probiti do Mordora da bi tamo uništili Prsten moći i tako pobijedili dok ih Sauron pokušava spriječiti u tome. Igrači se trebaju organizirati, zajednički rješavati izazove koji ih čekaju na putu. Igra tjera igrače na konstantan dijalog i dogovor oko budućih akcija.

Igrači na početku igre biraju uloge Hobita koje će igrati. Ima ih 5 i svaki nosi određeni bonus tokom igre. Sama igra se odvija na 2 ploče: na glavnoj se prati napredak, te 4 ploče scenarija, tj. konflikata. Na glavnoj ploči je prikazano putovanje igrača kroz Međuzemlje i odnos korupcije igrača u odnosu na glavnog negativca Saurona. Kada se igrač i Sauron nađu na istoj poziciji na ploči, lik umire, a igrač se izbacuje iz igre. Ako Sauron ubije lika sa Prstenom, igrači završavaju igru sa porazom. Na glavnoj ploči se nalaze važne lokacije iz priče, a 4 od njih su proširene pločama konflikata: Moria, Helm’s Deep, Shelob’s Lair, Mordor. Tokom igranja na pločama konflikata, igrači skupljaju karte kojima plaćaju pojedine akcije (Quest i Legendary Cards), životne žetone kojima dokazuju svoj napredak ili plaćaju neke penale (Life Tokens), srebrne i zlatne rune kojima kupuju razne karte i akcije. Tijek igre na pločama određuju pločice (Story Tiles) koje svaki igrač okreće, te igra u skladu sa zadanom akcijom.
Na svakoj ploči konflikta se nalazi glavna traka aktivnosti. Igrači moraju doći na njen kraj da bi završili pojedini konflikt. Svaka igrača ploča sadrži dodatne 2-3 trake aktivnosti koje je poželjno proći da bi se skupili razni bonusi. Na svakoj ploči je i traka događaja specifična za pojedinu ploču koja donosi redom sve veće kazne za igrače, pa je poželjno da što prije završe svaki konflikt. Prsten moći igrači mogu koristiti kao pomoć u igri, ali uz određenu cijenu. Tokom igre se vlasnik Prstena može mijenjati.

NAGRADE:
  • 2001 International Gamers Awards – General Strategy; Multi-player Nominee
  • 2001 Spiel des Jahres “Literary Game” Winner
  • 2002 Japan Boardgame Prize Best Japanese Game Nominee

BoardGameGeek link