7.13133 Stars Question mark

Ocjena: 7.13/10 (1495 glasova)

2 - 8
Najbolje: 2
12 god.
45 min.
Težina:
3.2847 Stars Question mark
  • TOP igra: 965
  • TOP prilagodljiva: 42

Legend of the Five Rings (L5R) je kartaška igra nastala 1995. godine pod osnovnom premisom da igrači određuju priču. Smještena je u fiktivno carstvo Rokugan, inspirirano feudalnim Japanom i drugim azijskim zemljama gdje se samuraji, shugenje i političari bore za prevlast.

L5R prati priču o devet velikih klanova (Crab, Crane, Dragon, Lion, Mantis, Phoenix, Scorpion, Spider, Unicorn) koji se suočavaju s različitim nedaćama, a igrača stavlja u ulogu vojskovođe jednog od klanova koji nastoji poraziti protivnika na jedan od nekoliko različitih načina – uništavanjem svih protivničkih provincija (Military), podizanjem vlastite časti do 40 bodova (Honor), spuštanjem protivničke časti na -20 (Dishonor) ili odigravanjem svih pet prstena (Enlightenment). Ono što igru čini unikatnom jest duboka i živuća priča na koju igrači mogu utjecati sudjelovanjem na različitim turnirima.

Igrači igraju sa dva špila (Dynasty i Fate) od minimalno 40 karti. Dynasty špil u sebi sadržava karte koje predstavljaju borbene jedinice, događaje, regije i slično dok Fate špil sadržava strategije i razne karte kojima možete opremiti borbene jedinice. Uz to, svaki igrač počinje igru sa Stronghold kartom koja označava njegovu klansku pripadnost, označava snagu provincija, početnu čast i s koliko novca raspolaže. Igrač počinje igru i s barem jednom Holding kartom koja pomaže platiti druge karte tj. unijeti ih u igru.

Na početku igre svaki igrač povlači 6 Fate karti koje čine njegovu ruku i tvori 4 provincije tako što spušta 4 Dynasty karte, okrenute prema dolje, između oba špila. Prvi je onaj igrač koji ima veću početnu čast.

Igra se odvija kroz šest faza: Straighten, Events, Action, Attack, Dynasty i End. U Straighten fazi se sve bowane (okrenute za 90 stupnjeva udesno) karte izravnaju. Zatim u Events fazi igrač preokreće sve Dynasty karte koje ima u provincijama i svaki događaj ili slična karta koja se preokrene odmah ima nekakav učinak na igru. Sljedeća je Action faza u kojoj igrač odigrava karte iz ruke i ako posjeduje borbene jedinice, može ih opremiti oružjem, sljedbenicima ili magijama. Nakon toga, u Attack fazi, može pokušati napasti protivnika kako bi uništio provinciju. Napad je opcionalan i ako igrač ne želi napasti faza se preskače. Zatim u Dynasty fazi igrač može novcem kojim raspolaže kupiti preostale karte u provincijama – borbene jedinice i Holding karte – te u provincije iz kojih su kupljene karte ušle u igru, stavlja nove Dynasty karte, okrenute prema dolje. Na kraju, u End fazi, igrač vuče jednu Fate kartu čime je njegov potez završio i nakon čega slijedi protivnički potez.

Igra se nastavlja prateći ovakvu sekvencu sve dok se ne ostvari jedan od nekoliko uvjeta za pobjedu.

Opširniji tekst o igri, uvod za početnike, dojmove i ostalo pročitajte ovdje Igranje.org/L5R.

NAGRADE:
  • Pobjednik Origins Award
BoardGameGeek link