7.23628 Stars Question mark

Ocjena: 7.24/10 (15619 glasova)

2 - 5
Najbolje: 4
13 god.
90 min.
Težina:
2.4313 Stars Question mark
  • TOP igra: 245
  • TOP strateška: 184
  • TOP obiteljska: 37

U fantastičnoj kraljevini Kingsburgu, kralj Tritus je izabrao najtalentiranije vojvode i one od najvišeg povjerenja da nadgledaju novo stečene teritorije, na samim rubovima kraljevstva. Da biste bili uspješni, morat ćete tražiti pomoć kraljevih savjetnika. Neki od njih možda i nisu najljubazniji, ali imaju sposobnosti i resurse koji bi vam mogli jako pomoći. Morate izgraditi građevine, ojačati obrane, trenirati vojsku koja će braniti vaš teritorij od zastrašujućih neprijatelja koji marširaju prema granici. Nakon 5 godina, kralj će nagraditi najuspješnijeg vojvodu sa pozicijom među svojim najvrednijim savjetnicima na dvoru.
Igrači su vojvode, koji bacanjem kockica i korištenjem dobivenih ishoda dobivaju razne resurse i druge pogodnosti od kraljevih savjetnika. Razvijaju svoju provinciju gradnjom raznih građevina koje im donose razne pogodnosti i bodove. Pet puta tokom igre igrači moraju braniti svoje provincije od napada. Uspješna obrana im donosi nove bodove i pogodnosti, a poraz se kažnjava.

Igra se sastoji od glavne igraće ploče, manjih ploča provincije, kockica, raznih oznaka za igrače i resurse. Igra se odvija u 5 godina tj. krugova igranja, a svaka godina se sastoji od 4 godišnja doba koja se igraju redom od proljeća prema zimi. Svako godišnje doba ima svoj uvod i glavni dio. U uvodnom dijeli kralj pomaže najslabijem vojvodi ili nagrađuje najrazvijenijeg, a u uvodu zime svi igrači imaju prilike za vojno ojačanje. Glavni dio prva tri godišnja doba se odigrava na isti način. Prvo igrači bacaju 3 kocke (nekad i više), te stavljaju te kocke na igraću ploču. Na njoj se nalaze polja kraljevih savjetnika sa vrijednostima od 1 do 18. Nakon postavljanja kocaka, savjetnici dijele svoju pomoć, a nakon toga igrači mogu graditi u svojoj provinciji. Zima je drugačija, jer u njoj nema bacanja kockica. U zimi svaku provinciju napadaju neprijatelji, a sve godine su oni sve jači. Igrači se protiv njih bore vojskom koju su uspjeli napraviti tokom godine, a pomaže im i kralj sa svojom vojskom. Vojna pobjeda se nagrađuje bodovima, resursima, a poraz kažnjava gubitkom bodova, a nekad i rušenjem građevina u provinciji.
Igra završava nakon 5 odigranih krugova (godina) kada pobjeđuje igrač sa najviše bodova.
Za igru postoje 4 dodatna scenarija igranja. U Goblin Valley su napadi još jači, jer se glavnim napadačima priključuju vojske goblina. U Shifting Alliances neki savjetnici nagrađuju dodatnim bodovima. U scenariju The Demanding Capital igrači moraju kralju plaćati danak za održavanje prijestolnice, a ako to ne naprave, kralj im ne šalje vojnu pomoć prije zime. U scenariju Wheel and Deal igrači dobivaju jedinstvene sposobnosti koje se mijenjaju iz godine u godinu.

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija International Gamers Awards
  • Nominacija Juego del Año
  • Pobjednik Lucca Games
  • Pobjednik Ludoteca Ideale
PRAVILA I OSTALE DATOTEKE:
BoardGameGeek link