7.13586 Stars Question mark

Ocjena: 7.14/10 (7616 glasova)

2 - 4
Najbolje: 3
10 god.
45 min.
Težina:
2.5 Stars Question mark
  • TOP igra: 388
  • TOP strateška: 257

Istražite galaksiju u potrazi za planetima. Hoćete li ih kolonizirati ili ih preuzeti silom? Iskoristite resurse na planetima za napredak vaše tehnologije. Izgradite najbolju civilizaciju i pobijedite u igri.
Eminent Domain je kartaška igra izgradnje svemirske civilizacije sa odabirom uloga svaki krug.

Igra se sastoji od nekoliko kupova karata: karte za uloge, za planete, za tehnologije; zatim od plastičnih oznaka brodova, oznaka resursa i oznaka bodova. Svi igrači počinju s istim kupom karata koji proširuju tokom igre odabirom neke od uloga i kupnjom raznih tehnologija. Istraživanjem igrači traže planete koji im nose najviše bodova, ali i razne druge pogodnosti. Ratovanjem se vojno jačaju, a kasnije koriste tu vojsku za vojno osvajanje planeta. Koloniziranjem se mirnim putem osvaja neki planet. Proizvodnja i trgovina služe za iskorištavanje dobara na ranije osvojenim planetima i dobivanje bodova. Tehnološkim razvojem se priskrbljuju nove tehnologije koje daju razne benefite tokom igre, a neke donose bodove na kraju igre.
Igrač na svom potezu prvo može odigrati akciju neke od karata iz ruke. Nakon toga uzima jednu od 5 dostupnih uloga, odigrava akciju te uloge, a istovrsnim kartama iz ruke pojačava snagu te uloge. Ostali igrači mogu pratiti aktivnog igrača, tj. također odigrati tu ulogu, ali samo pripadajućim kartama iz ruke. Ili mogu ne igrati tu ulogu i umjesto nje, uzeti dodatnu kartu u ruke. Aktivni igrač na kraju poteza odbacuje karte koje ne želi i uzima sa svog kupa karte do svog limita. Igra se tako odvija u krug.
Igra završava kada se potroše oznake bodova ili kada se potroši određeni broj kupova uloga (ovisno o broju igrača). Na kraju igre pobjeđuje igrač s najviše bodova na osvojenim planetima, kupljenim tehnološkim kartama i osvojenih bodova u obliku oznaka.

 

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija JoTa Award
BoardGameGeek link