7.19659 Stars Question mark

Ocjena: 7.2/10 (7156 glasova)

2 - 4
Najbolje: 4
11 god.
60 min.
Težina:
2.2178 Stars Question mark
  • TOP igra: 390

Cijenjeni autor društvenih igara Martin Wallace vam predstavlja Ankh-Morpork, igru koja se odvija u najvećem gradu-državi u Discwoldu Terryja Pratchetta. Lord Vetinari je nestao, pa različite frakcije pokušavaju steknuti kontrolu nad gradom. Svaki igrač upravlja jednom frakcijom preko jednog lika. Svaki lik ima drugačije uvjete pobjede, koji su tajni i igrači mogu samo nagađati o načinu pobjede ostalih igrača.

Igra se odvija na velikoj igraćoj ploči sa planom grada Ankh-Morporka. Grad je podijeljen na 12 četvrti. Igrači pokušavaju dominirati sa što više četvrti i time povećati svoje prihode i dobivati razne druge bonuse. Igrači postavljaju podanike u četvrti i grade zgrade. To rade tako što odigravaju karte sa špila. Karte uvode u igru brojne poznate likove iz Discworld serijala. Većina karata ima više akcija na sebi. Neke akcije su označene simbolom, a neke tekstom. Igrač može odigrati jednu ili sve akcije s karte. Neke akcije omogućuju i napade na druge igrače, bilo da je napad usmjeren na njihove karte, novce ili podanike i građevine u gradu. Srećom postoje i karte za obranu, pa nisu svi napada podjednako učinkoviti. Postoje i karte događaja čije odigravanje može biti opasno, jer mogu naštetiti i igraču koji ih je odigrao. Njima u grad ulaze demoni i trolovi, šire se požari i razne druge nepodopštine. U igri postoje i oznake nevolja koje se stavljaju u gradske četvrti pod raznim uvjetima. One pogoduju nekim igračima, a drugima smetaju. Kockica sa 12 strana u raznim dijelovima igre određuje nečiju sreću ili nesreću.
Igra završava kad neki igrač na početku svog kruga utvrdi da je ispunio uvjete za pobjedu svog lika. Ti uvjeti mogu biti slični ili čak i isti za više igrača. Mogu biti i suprotni, pa je poželjno što prije točno predvidjeti ciljeve drugih igrača da bi mogli osujetiti njihove planove.

 

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija Hra roku
  • Pobjednik UK Games Expo
BoardGameGeek link