7.54079 Stars Question mark

Ocjena: 7.54/10 (12736 glasova)

2 - 5
Najbolje: 5
13 god.
60 - 90 min.
Težina:
2.8282 Stars Question mark
  • TOP igra: 121
  • TOP strateška: 95

Cyclades je igra u kojoj se igrači bore za naklonost antičkih bogova i prevlast nad otocima u istoimenom otočju. Pokušavaju dokazati svoju nadmoć izgradnjom i posjedovanjem 2 metropolisa, a u tome im odmažu ostali igrači koji pokušavaju napraviti isto. Svi igrači koriste bogove, razna mitska bića i čudovišta iz grčke mitologije.

Igra se sastoji od glavne igraće ploče od dva dijela koja se slaže ovisno o broju igrača. Glavna igraća ploča predstavlja dio Egejsko mora s otocima na kojima se odvija igra. Tu su i kocke, razne oznake, brojne figurice (vojske, brodovi, Kraken, Medusa, Minutaur,…), pločice građevina, karte mitoloških bića i dodatna igraća ploča.
Na početku kruga se otkrivaju nova mitska bića koja mogu kupiti igrači. Igrači dobiju prinos novaca ovisno o područjima koje kontroliraju. Nakon toga igrači licitiraju za naklonost bogova. Svaki bog omogućuje gradnju jedne vrste građevine i neku mogućnost svojstvenu tom bogu. Poseidon igraču omogućuje izgradnju brodova i njihovo pomicanje po ploči, te gradnju luke. Ares igraču omogućuje novačenje vojnika i njihovo kretanje, te gradnju tvrđave. Zeus omogućuje gradnju hrama, a igraču daje svećenike, koji u kasnijim krugovima pojeftinjuju licitiranje. Athena daje igraču filozofe i omogućuje gradnju sveučilišta. Apollon igraču daje novce i mogućnost povećanja vrijednosti nekog otoka.
Nakon licitiranja igrači odigravaju svoje poteze tj. mogućnosti koje su im dali bogovi i karte mitoloških bića. Tada dolazi i do direktnih sukoba vojski i brodova igrača.
Cilj igre je izgraditi 2 metropolisa. Oni se mogu sagraditi odbacivanjem po jedne sagrađene građevine od 4 postojeće vrste sa jednog otoka ili odbacivanjem 4 karte filozofa. Moguće je i osvojiti tuđi metropolis.
Igra završava u krugu na kraju kojeg igrač ima u posjedu 2 metropolisa čime i pobjeđuje.

 

NAGRADE:
  • Nominacija As d'Or
  • Nominacija Boardgames Australia Awards
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija Gra Roku
  • Nominacija Tric Trac
  • Pobjednik JoTa
BoardGameGeek link