6.95547 Stars Question mark

Ocjena: 6.96/10 (1392 glasova)

1 - 4
Najbolje: 4
12 god.
60 min.
Težina:
2.2062 Stars Question mark
  • TOP igra: 1124

Godina je 1950., a nad Zemljom se nadvila sjena. Masivna armada izvanzemaljskih brodova je stigla iz najdubljeg svemira sa samo jednim ciljem – osvojiti planet. Ali čovječanstvo se neće lako predati. Brani ju mala grupa hrabre vojske predvođena herojem Kapetanom Fantastičnim. Oni se bore protiv letećih tanjura, robotskih vojnika i strašnih čudovišta sa pipcima. Vi ćete preuzeti uloge vođa ovih potonjih 🙂 Vaš cilj je pokoriti čovječanstvo i osvojiti Zemlju. To možete raditi zajedničkim snagama, timski. Možete se i natjecati tko će brže i bolje osvojiti što veći komad teritorija i time impresionirati Velikog Vođu.

Igra se sastoji od igrače ploče u 5 dijelova koji čine površinu Zemlje koju osvajate. Zatim je tu 20 detaljnih plastičnih figurica. Nekoliko je kupova karata (ukupno preko 170 karata): karte događaja, karte otpora, karte lokacija, karte svemirskih stvari. Igrači koriste i brojne oznake, kocke. Za kraj je tu i CD sa muzikom, soundtrackom za ovu epsku bitku.
Na početku igre igrači odlučuju igraju li timski ili natjecateljski. Ako se zajedničkim snagama bore protiv Zemljana, cilj im je pokoriti planet, a na kartama događaja se odigrava sav tekst. Ako igraju natjecateljski, cilj igre je prvi osvojiti teritorije u vrijednosti od barem 8, a na kartama događaja se ignorira kooperativni tekst.
Nakon toga igrači odlučuju dogovorom ili nasumce s kojom će rasom izvanzemaljaca igrati. Postoji 10 rasa i jako se razlikuju po svojoj snazi, inteligenciji i posebnim moćima.
Igrači posjeduju 6 oznaka akcija (do vrijednosti 6) koje tajno odabiru. One određuju početnog igrača u krugu i koliko jake radnje će igrač moći odigrati na svom potezu. Tako na svom potezu igrač može odigrati karte iz ruke besplatno ili platiti akcijskim bodovima. Može pomaknuti svoje svemirske brodove, istražiti nove teritorije, napasti ih, oživjeti uništene brodove. Igrač može i potrošiti akcijske bodove da bi stekao posebne alienske oznake koje mu omogućuju korištenje svojih posebnih moći. Tokom međusobnih borbi ili onih sa Zemljanima bacaju se kocke i koriste karte iz ruke. Karte svemirskih stvari donose posebno jake izvanzemaljske tehnologije, nove vojske i razne druge moćne sposobnosti.
Igrati se može na više načina. Solo ili timski se igrači bore protiv Zemljana, a jedni i drugi imaju svoj cilj za pobjedu. Može se odabrati težina igranja.
Igranje s puno međusobnog podbadanja i napadanja je pojedinačno kompetetivno 2-4 igrača ili tim protiv tima, tj. 4 igrača u 2 tima. Postoji još nekoliko opcijskih pravila igranja koja dodatno povećavaju reigrivost igre.

 

BoardGameGeek link