7.5 out of 10 stars Question mark

Ocjena: 7.46/10 (16392 glasova)

3 - 4
Najbolje: 4
12 god.
Po iskustvu: 12
90 min.
Težina:
2.9 out of 5 stars Question mark

Drugo proširenje za Settlers of Catan se zove Catan: Cities and Knights, a u igru uvodi brojne nove dodatke i mogućnosti.

Iz bazne igre se koriste svi dijelovi osim karata troškova, razvoja i najjače viteške moći. Igrači uz dobro poznate resurse imaju prinos u papiru, tkanini i novcu. Svaki igrač dobije po šest viteza u tri različite boje tj. jačine. Oni se koriste za obranu od lopova i barbara, za blokiranje gradnje drugim igračima, kao i prekidanje najduže ceste. Baca se i treća kockica koja određuje koji će se dodatni događaj odigrati.
Cijene gradnje su različite ovisno o napretku igrača, a moguće su i gradnje novih građevina. Cijene su grupirane u tri područja u kojima igrači mogu napredovati: trgovina, politika, znanost. Visoki stupanj razvoja u nekom području omogućuje gradnju metropolisa koji donosi dodatna 2 boda.
Nove karte razvoja su grupirane po područjima napredovanja. Mogu donijeti igračima skrivene bodove kao i razne mogućnosti. Tako znanstvene karte omogućuju igračima da direktno određuju ishod kockica, pomiču brojeve na otoku, jeftinije grade i nadograđuju ili čak da im neke radnje budu besplatne. Političke karte utječu na lopova, svoje i protivničke viteze, direktno na protivničke ceste i karte resursa u rukama. Trgovačke karte omogućuju bolju trgovinu, donose besplatne resurse od banke ili protivnika.
Igrači imaju mogućnost gradnje zidova kojima brane svoje gradove.
Dok se igrači razvijaju i šire svoje posjede, cijelo vrijeme im se približava brod sa barbarima. Kad oni napadnu, u opasnosti je cijeli otok, a neuspješna obrana vodi do gubitaka gradova.
Za pobjedu je potrebno imati 13 ili više bodova.

 

PROŠIRUJE IGRU:
BoardGameGeek link