6.04167 Stars Question mark

Ocjena: 6.04/10 (12 glasova)

2
Najbolje: 2
8 god.
0 min.
Težina:
2 Stars Question mark

Boom & Zoom je strateška igra za dva igrača o ratovima budućnosti. Pokretni laserski tornjevi se kreću po šaholikom polju i pokušavaju uništiti protivnika. Ova igra je apstrakcija ratovanja slična šahu.

Igra se sastoji od dvostranog kartona, tj. igraće ploče, 2 seta oznaka za igrače (plave i crvene), te nekoliko oznaka za teren. Oznake za igrače se koriste za izgradnju pojedinog tornja. Vrijednosti oznaka su od 1 do 5, a što je veći broj na oznaci, to je ona sitnija. Oznake se stavljaju jedna na drugu, pa je viši toranj ujedno i jači. Igraća ploča na jednoj strani ima polja 8×8 (kao šahovska), a s druge strane 16×10.
U pravilima su opisane razne varijacije i scenariji igranja.
Commanding Towers je bazna igra. Igra se na manjoj ploči. Svaki igrač počinje sa suprotne strane ploče sa 8 tornjeva u nizu jačine 3. Igrači igraju naizmjence dok na ploči ne preostanu tornjevi samo jednog igrača. Kad je igrač na potezu može napraviti jednu od dvije akcija:
boom: pomaknuti 1 toranj najviše za broj polja koji je jednak jačini tornja koji pomiče ili
zoom: pucati na protivnički toranj u dometu jednakom jačini tornja koji puca.
Upucani toranj gubi gornju oznaku tj. oslabljuje za 1. Ako toranj uspije izaći s bojilišta na suprotnoj strani ploče (uđe u neprijateljski teritorij), izlazi iz igre, a na kraju igre donosi igraču bodove u svojoj jačini.
Igra završava kad na ploči preostanu tornjevi samo jedne boje. Igrači zbrajaju osvojene bodove, tj. dijelove tornjeva koji su se uspjeli probiti u neprijateljski teritorij. Igrač s najviše bodova je pobjednik. Ostali scenariji i varijacije se igraju na sličan način, samo uvode neke manje ili veće promjene u igru.
Tower Tactics: toranj može napraviti i boom i zoom u istom potezu, tako da dio vrijednosti svoje jačine potroši na jednu akciju, a dio na drugu. Veteran Towers: jedan toranj je iskusniji tj. jači od drugih, pa ima jačinu za 1 više nego što to pokazuje njegova brojka. Preparing a Tower: igrač može pripremiti jedan toranj, tj. ojačati ga za 1. Kasnije može ojačati neki drugi toranj. Coordinating Towers: igrači igraju sa 2 tornja po potezu. Combining Towers: dva tornja se mogu spojiti u jedan veći zbrojene jačine.
Postoje scenariji igranja u kojima se koriste oznake terena. Neke vrste terena usporavaju kretanje ili ga blokiraju, a neki onemogućavaju pucanje. Neki scenariji koriste minska polja, mostove, šume. Igrači mogu igrati i na većoj ploči za koju postoje dva scenarija igranja.

 

BoardGameGeek link