6.5 out of 10 stars Question mark

Ocjena: 6.5/10 (29963 glasova)

4 - 7
Najbolje: 7
10 god.
Po iskustvu: 10
20 - 40 min.
Težina:
1.6 out of 5 stars Question mark
 • TOP igra: 1490
 • TOP party: 198

Razbojnici love šerifa. Šerif lovi razbojnike. Odmetnik kuje spletke, spreman se pridužiti jednoj ili drugoj strani. Meci frcaju na sve strane. Tko je od napadača zamjenik šerifa, spreman se žrtvovati za šerifa? A tko je lopov bez milosti, željan ubiti šerifa.
Ovo je polutimska igra pucnjave i dedukcije, u stilu klasičnih špageti vesterna. Bore se dobri i zli, a pobjeđuju oni koji prežive do kraja. Ali postoji i treća strana, tj. igrač kojemu je cilj da baš on bude posljednji stojeći revolveraš na nogama na kraju igre.

Mnoštvo dodatnih varijacija, proširenja i informacija moguće je pronaći i na The Bang! Blog stranici

Igra se sastoji od 7 karata uloga, 7 igraćih ploča, 16 karata likova, 80 igraćih karata, 30 oznaka metaka i 7 katata sažetka igre.
U igri uvijek sudjeluje 1 šerif i 1 odmetnik, a ovisno o broju igrača sudjeluju 2-3 razbojnika i 1-2 zamjenika šerifa. Na početku svi igrači dobiju potajno jednu kartu uloge i jednu kartu lika. Samo se šerif otkrije, a ostali igrači skrivaju svoj identitet do svoje eliminacije. Šerifu je cilj eliminirati sve razbojnike i odmetnika. Zamjenici imaju isti cilj, te usput moraju štititi šerifa. Razbojnici moraju eliminirati šerifa, a odmetniku je cilj da bude posljednji preživjeli u igri.
Karta lika određuje koliko metaka ima svaki igrač, te koja mu je posebna moć. Broj metaka određuje koliko igrač ima života, ali i koliko karata može imati u ruci na kraju svog poteza.
Kad je igrač na potezu:
1. vuče 2 karte
2. igra bilo koji broj karata
3. odbacuje karte do svog limita (jednak broju metaka koje ima na svojoj igraćoj ploči).

Može igrati samo jednu BANG! kartu, tj. napraviti jedan napad, a ispred sebe ne smije imati dvije iste karte (2 ista oružja i sl.). Oružja povećavaju domet napada, jer sa osnovnim oružjem, igrač može napasti samo svoje susjede. Pivo služi ozdravljenju, tj. dobivanju jednog metka. Neke karte služe za obranu, pa vas napadač promaši. Neke karte vam daju dodatne karte u ruke, a neke tjeraju druge igrače da odbace karte. Neke karte donose korist svim igračima, a neke vama korist, a štetu protivnicima.

Moguća su 2 kraja igre:
1. šerif je eliminiran, pa pobjeđuju razbojnici, osim ako je jedini preživjeli lik odmetnik, onda on pobjeđuje.
2. svi negativci su eliminirani (razbojnici i odmetnik), pa pobjeđuje šerif (i zamjenici ako su igrali).

 

NAGRADE:
 • 2002 Japan Boardgame Prize Best Advanced Game Nominee
 • 2002 Lucca Games Best Original Game
 • 2003 Origins Awards Best Card Game Design Winner
 • 2003 Origins Awards Best Traditional Card Game Winner
 • 2004 Hra roku Nominee
 • 2005 Hra roku Nominee
 • 2007 Golden Geek Best Card Game Nominee
 • 2007 Golden Geek Best Party Board Game Nominee
 • 2017 Guldbrikken Best Parlor Game Nominee

PRAVILA I OSTALE DATOTEKE:
BoardGameGeek link