7.05013 Stars Question mark

Ocjena: 7.05/10 (9049 glasova)

1 - 4
Najbolje: 2
13 god.
30 min.
Težina:
2.1553 Stars Question mark
  • TOP igra: 466
  • TOP strateška: 332

Milenijima je svijet Vigil bio izolirano i zaštićeno mjesto. Sad se našao pod prijetnjom Samaela, Palog Boga, koji je iz druge dimenzije došao uništiti ovaj svijet sa svojom vojskom čudovišta i demona. Vi ste jedan od malobrojnih ratnika koji ga mogu spriječiti u tome. Morate prikupiti pomoć raznih heroja i konstrukata. Igrač koji bude najuspješniji u tom ratu i sakupi najviše časti, biti će slavljeni pobjednik za sva vremena.

Ovo je igra izgradnje vlastitog kupa karata, te njegovo korištenje za što učinkovitije sakupljanje bodova. Sastoji se od igraće ploče, karata te malih plastičnih oznaka bodova tj. časti koje igrači sakupljaju za pobjedu. Bodovi se sakupljaju na tri načina:
– sve karte koje se kupe donose bodove
– kad igrač pobijedi neko čudovište, može osvojiti bodove
– neke karte donose bodove svaki put kad se odigraju
Igrači počinu sa 10 karata, po 8 pripravnika (koji vrijede 1 runu), te 2 milicije (jačine 1 za napad). Na jednoj strani ploče se nalaze karte koje su uvijek dostupne. To su tri vrste karata: za kupovinu karte jake pješadije (napad jačine 2), mistika (2 rune), te kultist (1 bod, tj. čast) kojeg treba pobijediti. Na sredini ploče se nalazi red od 6 karata koje se otvaraju sa neprijateljskog kupa. Uvijek ih je dostupno 6, a čim se jedna kupi ili pobijedi, na njeno mjesto dolazi nova karta. Neke karte igrač može kupiti (mora imati dovoljno runa), a protiv nekih se bori (mora imati dovoljno borbene snage). Kupljene karte povećavaju igračev kup za igranje, te mu donose razne bonuse i pogodnosti kasnije tokom igre. Pobijeđena čudovišta odlaze na kup za odbacivanje nakon što igrač iskoristi nagradu koju mu je donijela pobjeda nad tim čudovištem. Igrač na svom redu igranja može kupiti više karata, tj. pobijediti više čudovišta. U igri postoje tzv. konstrukti. To su karte napretka koje se ne stavljaju u vlastiti kup, nego ispred sebe. Konstrukti donose neke bonuse do kraja igre, ali ih drugi igrači mogu napasti, tj. poništiti.
Kraj igre je kad se potroši određeni broj oznaka časti (ovisno o broju igrača). Nakon toga se zbrajaju svi osvojeni bodovi.

 

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija Origins Award
BoardGameGeek link