7.05275 Stars Question mark

Ocjena: 7.05/10 (2201 glasova)

2 - 4
Najbolje: 4
9 god.
45 min.
Težina:
2.3523 Stars Question mark
  • TOP igra: 740
  • TOP strateška: 414
  • TOP obiteljska: 147

Natječete se s ostalim igračima kako bi izgradili najljepše tornjeve. Igrači preuzimaju uloge poznatih arhitekata, te na razne načine pokušavaju doći do potrebnih građevinskih dijelova. Razmišljajte unaprijed, iskoristite svoje taktičke sposobnosti kako bi se udaljili od drugih i postali najvećim arhitektom u zemlji.

Igrači pomoću karata trgovačkih putnika kupuju određene komponente za gradnju tornjeva. Svaki igrač na svom potezu postavlja kartu trgovačkog putnika na područje s kojeg želi izvršiti neku akciju. Postoje posebna pravila postavljanja ovih karata u područje igre koja su diktirana određenom bojom karti. Ovisno o tome gdje je igrač postavio svoju kartu trgovačkog putnika izvodi pridruženu akciju:

Kupnja dijelova tornja: Postoje četiri trgovine gdje se mogu kupiti dijelovi tornja. Igrač smije uzeti jednu pločicu komponente tornja koja je trenutno tamo prikazana.

Gradnja i podizanje tornjeva: Na sredini igraće ploče nalazi se Krug gradnje (područje sa 7 polja). Igrač mora platiti onoliko Asarija (novčića), koliki je broj polja na koje je postavio kartu trgovačkog putnika. Nakon toga uzima onoliki broj dijelova tornja, koliko je platio Asarija kako bi gradio i podizao tornjeve. Odnosno, ako je postavio kartu trgovačkog putnika na mjesto broj 3, tada plaća 3 Asarija i koristi 3 svoje, prethodno kupljene komponente tornja.

Prikupljanje novca: Postavljanjem svojeg trgovačkog putnika na polje s bankom, igrač uzima 8, 10 ili 12 Asarija iz trezora, ovisno o polju.

Potkupljivanje: Ovom akcijom igrač smije pogledati u jedan od 4 rezervna kupa dijelova tornja i uzeti si jedan dio. Taj dio pokazuje ostalim igračima.

Kalifova naklonost: Igrač smije odmah uzeti pločicu Kalifove naklonosti od igrača koji je trenutno posjeduje. Igrač koji posjeduje ovu pločicu postaje početni igrač u slijedećoj igraćoj godini.

Igra se četiri kruga, koji predstavljaju četiri godine. Godina završava kada svi igrači postave svoje karte trgovačkih putnika n ploču. Tada se zbrajaju bodovi tekuće godine. Igrači dobivaju bodove prestiža za: dovršene tornjeve, ornamentiku i Kalifovu naklonost. Nakon bodovanja slijedi iduća godina igre i tako redom dok ne završi i 4. Tada se zbrajaju završni bodovi prestiža, a igrač s najviše bodova je pobjednik.

 

NAGRADE:
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija Gouden Ludo
  • Nominacija International Gamers Awards
  • Nominacija Spiel des Jahres
  • Pobjednik Spiel der Spiele
  • Pobjenik Parents' Choice
BoardGameGeek link