6.15176 Stars Question mark

Ocjena: 6.15/10 (2974 glasova)

2 - 4
Najbolje: 3
10 god.
180 min.
Težina:
2.9322 Stars Question mark
  • TOP igra: 2304
  • TOP strateška: 1098

Age of Mythology: The Boardgame je stolna igra temeljena popularnoj PC igri, strategiji u stvarnom vremenu. Igra pruža igračima mnoštvo mogućnosti preuzetih iz kompjutorske igre:
– istraživanje svijeta i zauzimanje lokacija proizvodnje resursa (kao što su rudnici zlata, farme, kampovi drvosječa i hramovi)
– sakupljanje resursa koje te lokacije proizvode (zlato, hranu, drvo ili naklonost bogova)
– trgovinu i potrošnju resursa na podizanje velike vojske smrtnika, moćnih heroja i mitskih
bića, te na gradnju novih zgrada u gradu, koje daju prednost nad drugim igračima
– napade i uništenja vojske i zgrade ostalih igrača i otimanje resursa
– unapređivanje kulture u sljedeće doba, što omogućuje bolje heroje i dodatne mogućnost (počevši od Starog doba): Staro doba, Klasično doba, Herojsko doba, Mitsko doba.

Igra se sastoji od zajedničkih dijelova kao što su resursi, građevine, te od kompleta za svakog igrača: 6 igraćih ploča, 3 kupa karata, set plastičnih figurica vojske i seljaka. Igrači mogu birati između 3 rase: grčke, nordijske i egipatske. Rase se razlikuju po jedinicama, te akcijskim kartama.
Igra se odvija u 10-15 krugova igranja ili manje. Prvo igrači raspoređuju pobjedničke bodove na 4 karte: vojna pobjeda, najviše građevina, najveća vojska, izgradnja čuda. Zatim igrači biraju set akcijskih karata s kojima će igrati u slijedećem krugu. Svi igrači imaju isti set od 7 stalnih karata, te set posebnih i jačih karata koje izvlače naslijepo. Nakon toga odigravaju 3 akcijske karte, jednu po jednu.
Akcije mogu biti:
istraživanje: svi igrači uzimaju nove lokacije za proizvodnju, a igrač koji je igrao tu kartu bira prvi
sakupljanje resursa: svi igrači uzimaju resurse ako to mogu, a igrač koji je birao tu akciju bira što će se sakupljati i to radi prvi. Resursi su ograničeni brojem. Moguće je da posljednji igrač u redu za sakupljanje resursa ostane bez njih, jer ih više nema dostupnih.
gradnja građevina: gradi samo igrač koji je birao tu akciju, jednu ili više građevina
regrutiranje vojske: kupuje samo igrač koji je birao tu akciju, jednu ili više jedinica
napredak u novo doba: napreduje samo igrač koji je birao tu akciju, za jedno doba
trgovina sa bankom: trguje samo igrač koji je birao tu akciju
napad na druge igrače: napada igrač koji je birao tu akciju, a cilj mu može biti grad (uništenje neke lokacije), lokacije resursa (otimanje lokacije) ili sami resursi (otimanje resursa).

Posebne akcijske karte imaju često i posebne moći, a sve su jače od stalnih akcijskih karata.
Same borbe se rješavaju ishodom bacanja kocki. Broj kocki koje se bacaju ovisi o jačina pojedine jedinice. Bitka završava povlačenjem jednog igrača ili eliminacijom svih jedinica u pojedinoj borbi. Pobjednik uzima sve pobjedničke bodove sa karte vojne pobjede.
Igra završava kad neki igrač izgradi čudo ili kad se potroše pobjednički bodovi koje igrači raspodjeljuju na početku svakog kruga igranja. U velikom hramu je moguće mijenjati resurs naklonost bogova za pobjedničke bodove, pa je to jedan od načina pobjede kao skraćivanje trajanja igre. Na kraju igre se dijele bodovi igraču sa najviše građevina u gradu, najvećom vojskom, te bodovi za čudo, ako je ono izgrađeno.

 

PRAVILA I OSTALE DATOTEKE:
BoardGameGeek link