7.43963 Stars Question mark

Ocjena: 7.44/10 (6380 glasova)

2
Najbolje: 2
14 god.
60 - 120 min.
Težina:
3.0336 Stars Question mark
  • TOP igra: 208
  • TOP strateška: 136
  • TOP ratna: 66

Tokom 17-tog i 18-tog stoljeća, u sjeveroistočnoj Americi, na području Montreala, Quebeca, New Yorka, Bostona, Detroita i njihovoj široj okolici, francuske i britanske snage su se borile za prevlast nad tim teritorijima. Obje strane su otkrivale nova područja za nova naselja; nove riječne, morske i kopnene putove za promet ljudi i robe. Obje strane su koristile vojsku i Indijance za špijuniranje i napadanje protivnika. U igri A few acres of snow, dva igrača će raditi sve to i mnogo više od toga. Ovo je igra na ploči sa jakim korištenjem deck-buildanja. Donekle je asimetrična, jer igrači počinju sa drugačijih startnih pozicija, drugačijim početnim kartama, načinima zarade novca, a i tokom igre im nisu dostupne iste karte. I jedan od ciljeva igre im je drugačiji, a to je osvajanje protivničkog glavnog grada (ili jednog od njih 2 u slučaju Francuza). Moguća je i pobjeda na bodove.

Igra se sastoji od igraće ploče na kojoj su kojoj su mjesta za kupove karata kojima igrači igraju kao i mapa na kojoj se igrači bore zaz prevlast. Zatim je tu preko 100 oznaka novca, naselja, gradova i utvrdi, te stotinjak karata podijeljenjih u nekoliko kupova.
Karte se dijele na imperijske i lokacijske. Imperijske predstavljaju vojsku, Indijance, trgovce, brodove i razne likove sa dodatnim mogućnostima. Lokacijske karte predstavljaju lokacije na kojima igrač ima selo ili grad, a donose mu mogućnost daljnjeg širenja, zarade novca, vojne pomoći i sl.
Svaki igrač započinje igru na svojoj strani ploče. Manji dio karata je zajednički, a veći dio karata je specifičan za stranu za koju igrač igra. Igra se odvija na poteze, a igrač na svom potezu može odigrati 2 akcije od 20-tak dostupnih.
Tako igrači mogu naseljavati nove lokacije, razvijati ili utvrđivati postojeće. Interakcija s drugim igračem je direktna na mapi ili kroz karte. Prepadima i zasjedama se napadaju protivnička naselja, igračeve karte u ruci ili karte na rezervi. Napadnuti igrač se može braniti kartama iz ruke ako to želi. Moguće su i dugotrajne opsade lokacija koje predstavljaju direktnu vojnu borbu. Moguće je i ukrasti protivniku karte iz ruke. Ovisno koju stranu igra, igrač može zarađivati novac na više načina: direktno s lokacija, trgovinom krzna, brodovima ili piratstvom. Igraču su dostupne i brojne deck-builderske akcije kao što su odbacivanje karata iz ruke, kupovina karata, stavljanje karata u rezervu ili povlačenje karata iz rezerve, uzimanje karte iz hrpe za odbacivanje ili dodatnih sa svog kupa itd.
Igra može završiti na više načina. Igra završava odmah pobjedom britanskog igrača ako osvoji Quebec, a francuski igrač pobjeđuje ako osvoji Boston ili New York. Ako se ne dogodi ništa od toga, onda igra završava kada jedan igrač osvoji protivnička sela i gradove vrijedne barem 12 bodova ili kada igrač izgradi sva svoja sela ili gradove. U tom slučaju, igrači prebrojavaju svoje bodove (lokacije koje su naselili + lokacije koje su osvojili od protivnika). Pobjeđuje igrač sa najviše bodova.

 

NAGRADE:
  • Nominacija Charles S. Roberts
  • Pobjednik Golden Geek
  • Pobjednik International Gamers Awards
  • Pobjednik Meeples' Choice
BoardGameGeek link