7.71966 Stars Question mark

Ocjena: 7.72/10 (19040 glasova)

3 - 6
Najbolje: 6
14 god.
120 - 240 min.
Težina:
3.6517 Stars Question mark
  • TOP igra: 75
  • TOP strateška: 62

A Game of Thrones: The Board Game je igra za tri do šest igrača, bazirana na popularnim romanima George R. R. Martina. U ovoj igri svaki igrač preuzima ulogu jedne od šest Velikih Kuća i pokušava ostvariti dominaciju nad teritorijem Westerosa. Okupljanjem vojske, pokoravanjem teritorija i stvaranjem saveza, svaki igrač teži kontroli što više Dvoraca i Utvrda kako bi mogao zauzeti Željezno prijestolje i pobijediti u Igri prijestolja.

Igra se sastoji od velike igraće ploče, oko 140 plastičnih jedinica vojske, preko 100 karata u nekoliko kupova, više od 250 raznovrsnih oznaka, te 6 zaslona za skrivanje komponenti.
Igrači počinju sa određenom količinom vojske i započinju na pripadajućoj lokaciji svoje Kuće na karti Westerosa. Na početku svakog kruga igranja igrači potajno biraju akcije koje će odigrati. Odabrane oznake akcija se istovremeno otkrivaju, a odigravaju po redoslijedu igranja. Pet je mogućih akcija:
+ kretanje – predstavlja micanje vojske po ploči, a može završiti sukobom
+ obrana – predstavlja pripremu za očekivani napad, tj. ojačavanje obrane
+ podrška – predstavlja mogućnost priključivanja borbi u susjednom području
+ prepad – predstavlja pljačkanje neprijateljske zemlje
+ jačanje moći – predstavlja ekonomiju igre, tj. prikupljanje poreza i resursa
Na ishod bitke utječe jačina odabrane akcije, snaga jedinica koje sudjeluju, moguća obrana i podrška, kao i karte Kuća. Poraženi se mora povući s područja u sukobu, a moguće je da i izgubi svoje jedinice.
Igrači se tokom igre više puta natječu za poredak na 3 trake utjecaja. Redoslijed na traci Željeznog prijestolja određuje redoslijed odigravanja akcija. Dominacija na traci Feuda donosi prednost u bitkama, a dominacija Kraljevim dvorem omogućuje zamjenu akcijske oznake na ploči, kao i korištenje jačih akcija, te izviđanje nadolazećih neprijatelja sa sjevera. Igrači se moraju zajedno boriti protiv napada Divljaka sa sjevera. Potajno biraju koliko će sudjelovati u obrani. U slučaju pobjede igrač koji je najviše sudjelovao u obrani biva nagrađen, a u slučaju poraza igrač koji je najmanje sudjelovao u obrani biva kažnjen.
Igrači moraju paziti i na svoje zalihe (u obliku bačvi) koje im određuju koliko mogu imati vojske.
Igra završava nakon 10 krugova igre kada pobjeđuje igrač koji kontrolira najviše područja s dvoracima i utvrdama. Igra može završiti i ranije pobjedom igrača koji uspije kontrolirati 7 takvih područja.
Uz poboljšanji vizualni dizajn i poboljšanja pravila igranja, ova druga edicija igre uključuje novitete i neke elemente proširenja prve edicije.

BoardGameGeek link