Igrali smo: Monopoly

Ova prastara društvena igra već se desecima godina uspijeva održati na tržištu. Danas već prežvakana na temu kojekakvih crtića, filmova i saga još uvijek je rado kupovana igra. Mnogi od nas stasali su upravo uz nju, koja je u to vrijeme bila i skoro pa jedina društvena igra koja se mogla nabaviti.

Kutija i oprema igre

Zapravo, ovdje se i nema što reći osim da je kutija često puta drugačije naslikana, već ovisno na koju temu je monopoly napravljen. Obično se koristi neka tema iz filma, crtića ili neke godišnjice događaja. No ispod haube to je uvijek jedan te isti proizvod koji će vam donijeti jedno te isto (ne)uzbuđenje. Oprema igre sastoji se od ploče za igranje, figurica i kocki, kartica slučajnih događaja i gradova, te plastičnih figurica kuća i hotela. Također, tu je i gomila papirnatog novca, koji služi za trgovanje u igri. U nekim novijim inačicama igre postoji i kartični način trgovanja. U igri se koristi mnogo pisanog teskta na karticama i na ploči, pa je potrebno znanje čitanja. Igra je potpuno lokalizirana na hrvatski jezik.

Dojam igre

Igra se sastoji u kupovini nekretnina sa ciljem da se nadjača sve protivnike i dovede ih do bankrota. Zapravo, cijela strategija igre sastoji se u odluci hoćemo li ili nećemo u datom trenutku kupiti neko zemljište, kuću ili hotel, a sve ostalo podređeno je čistoj sreći. Ta sreća pronalazi svoj put do igrača putem dviju kockica koje određuju napredovanje vaših figurica po ploči i kartica slučajnih događaja koje se izvlače kada igrači sjednu na za to označeno mjesto.  Igra je izuzetno linearna, što znači da se sve odvija u unaprijed definiranom redosljedu. Svi se kreću u istom smjeru, uvijek se prvo kupuju zemljišta, pa kuće i onda hoteli.

Iz kruga u krug igrači kupuju nekretnine. Neki se bogate, a drugi osiromašuju. Takva agonija može trajati satima, ili pak do nekog unaprijed određenog trenutka, npr. dok neka oznaka na ploči ne prođe cijeli krug igre.

Ruku na srce, ova igra je davno odigrala svoje i umjesto da je se s poštovanjem odloži u neku ropotarnicu povijesti ona se i dan danas forsira i prenemaže po policama trgovina u tko zna kojoj podvarijanti i tematici. Kao da je jedina igra na svijetu.

Naravno, kako u igri gotovo ništa nije podređeno igraču i njegovoj umješnosti igranja, već kao da su kockice te koje se igraju, Monopoly vrlo brzo postaje dosadan i ne baš željan ponovnog igranja. Stoga, prije nego uzmete s police neki šensi-fensi Monopoly, razmislite još jednom jer u današnje vrijeme sa istih tih polica smiješe vam se puno bolje i kvalitetnije igre. Igre s kojima će te provesti puno više kvalitetnog igranja.

VEZANI ČLANCI: