Igrali smo: Keltis

Keltis je brza, jednostavna i dopadljiva društvena igra na ploči, koju je prema drevnoj ketskoj igri načinio poznati autor igara Reiner Knizia. I Spiel des Jahres je prepozano ovu igru kao kvalitetnu i dodijelio joj 2008. godine nagradu za igru godine. Pogledajmo što nam ova igra donosi.

Kutija i pribor igre

Zelena boja Kelta označava kutiju igre, a istu boju nalazimo i u kutiji i to u vidu igrače ploče koja je također zeleno oslikana, a također ovo vrijedi i za igrače karte. Osim ovoga u kutiji će te pronaći i veliki broj drvenih figurica za igru, te pločica za igranje. Sve skupa vrlo lijepo i kvalitetno izvedeno.

Ovdje također treba napomenuti da u trgovinama postoji djelomično (sa samo utaknutim prevedenim uputama) i potpuno lokalizirana igra. Ako i nabavite nepotpuno lokaliziranu igru, nećete biti previše oštećeni jer u samom priboru za igru nema teksta, nego su sve slikovne oznake.

Dojam igre

keltis-1.jpgIgra je jako vesela i dinamična. Igrači vrlo brzo dolaze na red i cjelokupni osjećaj u igri je zaista odličan. Iako je ovdje faktor sreće dosta prisutan, ipak je ostavljeno i dovoljno mjesta za taktiziranje.

Uglavnom, igra teče tako da igrači pomiču svoje figurice po pet različitih staza. Svaka staza označena je svojim znakom (bojom). Istim takvim znakovima i brojčanim vrijednostima označene su karte koje igrači slažu ispred sebe u nizove po veličini (skale). Ove skale mogu biti silazne ili uzlazne i ne moraju ići po redu. No, nije dopušteno naknadno ubacivanje međuvrijednosti. Vrijednosti na svakom putu po kojem se kreću figurice teku od minusa prema plusu, pa igrači trebaju taktizirati hoće li i kada se kretati po stazama.

keltis-2.jpgNitko ne ispada, nego se na kraju odigrane igre zbrajaju bodovi koje donose vrijednosti figurica na svakom pojedinom putu i posebni bodovi koje igrači mogu pokupiti tijekom igre.

Keltis je živi primjer kako se može napraviti zanimljiva i dinamična igra koja u sebi ima prilično veliki faktor sreće. Stoga, nikako nećete pogriješiti uzevši je za ispunu vašeg slobodnog vremena.

VEZANI ČLANCI: