Ghost Fightin’ Treasure Hunters: Creepy Cellar Expansion

Od pisanja recenzije za Geister, Geister,, Schatzsuchmeister (originalno ime Ghost Fightin Treasure Hunters), odlične dječje kooperativne igre i pobjednice Kinderspiel des Jahres 2014, u međuvremenu su se promijenile neke životne okolnosti, primjerice cure opisane u recenziji su odrasle u tinejdžerice koje su debelo zabrazdile u svijet Instagrama, Youtubea itd. a dječje igre koje su pomalo pale u zaborav, danas proživljavaju novu renesansu sa najmlađom curicom koja je vrlo lako riješila tadašnju dilemu opisanu u recenziji osnovne igre – sada je njoj pripala figurica djevojčice. 

Osnovnu igru, kada se igra na naprednoj razini, vrlo je teško, skoro nemoguće pobijediti što je djeci znalo izazivati povremene frustracije pa smo morali prilagoditi igru što smo sada odmah primijenili u igranjima sa najmlađim djetetom tako da imamo prihvatljiviji skor pobjeda i poraza. Geister, Geister,, Schatzsuchmeister je prekrasna igra sa prelijepim komponentama koju volimo odigrati i mi odrasli, i kada je 2018. godine izašlo proširenje za ovu igru, jedva sam dočekao da ga nabavim.

Ali to je potrajalo jer postoji jedan problem; iz nekih razloga ovo proširenje uopće nije dostupno u Europi gdje primjerice postoji njemačka verzija osnovne igre, pa bih pretraživanjem Amazona ili eBaya nalazio ili povoljne cijene ali bez mogućnosti dostave u Hrvatsku, ili postoji dostava ali cijene su onda divlje. Izgubio sam cijelu godinu škicajući ovo proširenje dok konačno nisam našao jednu povoljnu ponudu. Ipak, nadam se da će se nekad promijeniti politika Mattela i da će ovo proširenje postati daleko dostupnije jer je stvarno odličan dodatak igri.

Nove prostorije

Vjerojatno ste primjetili da na jednoj strani mape osnovne igre postoje polja sa stepenicama koje završavaju u “prazno”. Na toj strani se uz mapu postavlja dodatna ploča iz proširenja sa dva podrumska prostora koji se isto mogu puniti duhovima (zato proširenje dodaje dodatne figurice zelenih duhova i crvenih progonitelja). a ovaj put skupljene dragulje više ne iznosite iz kuće već ih spremate u podrume na numerirana mjesta, ukupno 12, pa ih morate spuštati po rednom broju, ali u jednom podrumu su mjesta samo sa parnim a u drugom samo sa neparnim brojevima pa morate šetati malo u jedan, malo u drugi podrum. Iako posjedujemo njemačku verziju osnovne igre i englesku verziju proširenja, ni u jednom trenu nisam primjetio razlike između komponenti tako da se ne morate brinuti oko njihove međusobne kompatibilnosti.

Ukleti dragulji

Proširenje donosi nove dragulje koji mijenjaju one iz osnovne igre koji imaju redne brojeve po kojima ih morate iznositi iz kuće (ima ih ukupno 8). Novi dragulji nisu numerirani, samo ih morate po redu slagati u podrum, ali su zato prokleti za one koji ih nose, pa kada ih otkrijete i sve dok ih nosite u ruksaku, za vaše poteze igrača vrijedi prokletstvo naznačeno crtežima na draguljima, npr. oduzimate 1 od rezultata na kockici, ne možete napustiti sobu dok su duhovi u njima, uvijek na početku svog poteza morate dodati duha ako se nalazite u prostoriji, a ako zbog rezultata na kockici morate izvući karticu duha, sada ih morate povući dvije itd. Također dragulja ima više nego u osnovnoj igri jer se postavljaju u svim prostorijama osim u podrumima.

Jednom kada spremite dragulj i riješite se prokletstva, imate poseban kup kartica kojima nešto dobivate, primjerice možete otključati sva vrata u kući, možete se opet kretati, možete ukloniti duha iz bilo koje sobe itd.

Kralj duhova

Kup kartica duhova iz osnovne igre zamijenjen je novim kupom. Iako je u suštini sve isto kao u osnovnoj igri, samo su dodane dvije dodatne kartice – kralj duhova i kartica kojom te kralj duhova odvuče u neku sobu, ima smisla što dobivate cijeli novi kup; i inače se ne poklapaju  poleđine kartica engleske i njemačke verzije, pa valjda da ne naprave posebna proširenja za obje verzije, a i bolje su slikovno pojašnjene kartice vuci 2 ili 3 i promiješaj, čime igra postaje u potpunosti jezično neovisna premda ni prije nije predstavljalo problem ono sitno teksta na karticama. 

Uz to dobili smo posve novu figuricu kralja duhova koji se cijelo vrijeme nalazi u kući, tj. na ploči, i protiv njega se ne možete boriti ili ga ukloniti iz kuće. Usprkos tome pogrešno smo ga percipirali da baš i nije neka faca jer nas ne ometa u skupljanju blaga, a onda smo doživjeli neugodna iznenađenja s njim. Kada se izvuče njegova kartica, sad povlačite karticu iz posebnog kupa Kralja duhova (da, proširenje je dodalo ukupno tri različita kupa kartica), koje predstavljaju prostorije u kući u koje se sada kralj premješta, ali ako zaposjedne prostoriju sa dva zelena duha, uklanja ih i postavlja crvenog progonitelja, te prelazi u sljedeću sobu gdje se zaustavlja ako je prazna soba ili samo 1 duh ili radi isto kao u prvom slučaju. Vrlo nezgodno ako je kuća prepunjena zelenim duhovima i u jednom kretanju kralja duhova u kaskadnom nizu se počnu javljati crveni progonitelji. Inače ovaj put ima 8 crvenih progonitelja, dva više nego u osnovnoj igri, i igra se gubi kada se svih 8 pojavi u kući (a oni se fakat jako brzo kote).

Druga kartica koju smo dobili u osnovnom kupu je premještanje likova. Isto povlačite karticu iz kupa kralja duhova ali sada svoj lik premještate u naznačenu prostoriju. Katkad dobro dođe, taman vas postavi gdje treba, ali bude i grdih situacija, primjerice igra se bliži kraju, svi bježe van iz kuće, vi već jeste vani i čekate da vam se drugi pridruže, ali onda izvučete baš tu karticu i uvučeni ste natrag u kuću.

Tajni prolazi

Da proširenje ne ispadne u potpunosti sadističko, dodaje i stvari koje malo olakšavaju igru pa tako imate 4 pločice tajnih prolaza koje se postave u naznačene prostorije pa se možete brže kretati sa jednog na drugi kraj kuće i kada ih iskoristite, pločice se odbacuju ali možete ih ponovo uvesti tijekom igre. 

Dojmovi za kraj

Ako vam se sviđa osnovna igra, još više će vam se dopasti ovo proširenje jer igra sa svim tim modulima definitivno postaje još zabavnija i izazovnija, ali i znatno duža i teža. Srećom, igru možete prilagođavati dodavanjem ili oduzimanjem modula. Primjerice možete koristititi dragulje iz osnovne igre umjesto ukletih iz proširenja pa se tako u najlakšoj varijanti ne obazirete da se redni broj dragulja poklapa sa rednim brojem mjesta u podrumu, u malo težoj pazite na tu sitnicu itd. Kako rekoh, nadam se da će se jednom promijeniti politika kojom će ovo proširenje za igru na trenutno drugom mjestu na bgg listi dječjih igara (igru na prvom mjestu sam već opisao) postati dostupnije i na našim prostorima. U protivnom potragu za njim preporučam samo mazohistima. 

Još da spomenem kako zbog nedostatka prostora na policama i ispod kauča volim u istoj kutiji zajedno držati sve komponente od osnovne igre i proširenja. Osnovna igra ima odličan plastični umetak u koji se taman lijepo slože sve komponente igre i bilo bi mi žao da ga se moram riješiti, ali uspio sam premjestiti komponente iz proširenja bez izbacivanja umetka i odizanja poklopca kutije.