Lewis & Clark: The Expedition

Pitanja vezana uz društvene igre
Odgovori
Avatar
Antomon
Reactions:
Postovi: 1237
Pridružen/a: 04 tra 2014, 20:38
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 1184 puta
 pohvaljen: 920 puta
Kontakt:

Lewis & Clark: The Expedition

Post Postao/la Antomon »

https://boardgamegeek.com/boardgame/140 ... expedition

Nedavno smo igrali nekoliko partije igre i Igra mi nije baš sijela svakom sljedećom partijom pa čisto da vidim da li sam možda ja krivo shvatio igru? Od racing igre sam očekivao da će biti brža, nama se skoro svaka partija trajala 2 sata. Igra još ima lijep tok dok se utrkujete po vodi, kada se dođe do planina, imam osjećaj da se tu izgubi dosta momentuma i da se igra iz racing igre pretvori u tipičan euro.

Pretpostavljam da je poanta procjeniti i kupovati karte koje su ponuđene, ali ima dosta karata kojima je teško procjeniti koliko su korisne. One koje daju jednostavne konverzije su jasne, problem su one koje korisne ovisno u situaciji i kako drugi igrači igraju. Pretpostavljam da nakon više odigranih partije je lakše procjeniti koliko što vrijedi.

Znam da postoji i dice game, ako se ne varam https://boardgamegeek.com/boardgame/171 ... ewis-clark, da li je on bolja alternativa ?
Avatar
DarkDefender
Reactions:
Postovi: 513
Pridružen/a: 09 ožu 2015, 11:36
Ima zahvala: 271 put
 pohvaljen: 464 puta

Re: Lewis & Clark: The Expedition

Post Postao/la DarkDefender »

Igra traje dugo, cca 30 min po igracu, a moze i vise ako su igraci novi. Nisam dugo igrao (upravo iz tog razloga), ali evo neki moj dojam.

Igra je Euro bez sumnje. Glavna caka kod igre je optimizirati kada ces "zavrsiti svoj krug" (zaboravio sam koja je terminologija) i pokupiti kartice nazad u ruku i procijeniti kad se isplati biti brzi sada, a kada uloziti u buducnost. Igra je po defaultu brza na periodu rijeke, ali ako se dobro pripremis mozes samo projuriti kroz planine. Imali smo partije gdje bi svi brzo dosli do planina, a netko tko je pazljivo planirao i zaostajao na kraju samo projurio pored ostalih. Igra ti daje i male tokenice s kojima mozes promijeniti tempo utrke (dodati planine ranije, maknuti planine kasnije i sl.)

Sto se tice "race" elementa, tu sam shvatio da svi zele nesto drugo od toga. Igra je ocito race jer je pobjednik onaj koji prvi dodje do cilja. Iako je igra malo dugacka meni je to puno bolji race game nego npr. Steampunk Rally ili Camel Up. Zasto? Steampunk Rally dozvoljava da se ne maknes s pocetne tocke cijelu partiju i onda u jednom mega potezu dodjes do cilja i pobijedis (to mi nema nimalo osjecaj utrke). Camel Up se igraci nigdje ne utrkuju nego se putem kladis na neke random evente (opet, nema mi osjecaj utrke iako se deve doslovno utrkuju).
Ovi su korisnici zahvalili autoru DarkDefender za post:
Antomon
Avatar
Antomon
Reactions:
Postovi: 1237
Pridružen/a: 04 tra 2014, 20:38
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 1184 puta
 pohvaljen: 920 puta
Kontakt:

Re: Lewis & Clark: The Expedition

Post Postao/la Antomon »

DarkDefender je napisao/la: 02 pro 2022, 15:02 Sto se tice "race" elementa, tu sam shvatio da svi zele nesto drugo od toga. Igra je ocito race jer je pobjednik onaj koji prvi dodje do cilja. Iako je igra malo dugacka meni je to puno bolji race game nego npr. Steampunk Rally ili Camel Up. Zasto? Steampunk Rally dozvoljava da se ne maknes s pocetne tocke cijelu partiju i onda u jednom mega potezu dodjes do cilja i pobijedis (to mi nema nimalo osjecaj utrke). Camel Up se igraci nigdje ne utrkuju nego se putem kladis na neke random evente (opet, nema mi osjecaj utrke iako se deve doslovno utrkuju).
Slažem se s tobom u potpunosti, svatko ima neku svoju ideju kako bi trebala izgledati race igra. Recimo Formula De mi je bila fora, ali sam je igrao jednom pa nemam neke cjelovitiji dojam. Igrao sam dosta euro igri kamo je bitno da jedan igrač pokrene kraj igre pa se onda obično dogodi neko bodovanje. Takve igre ne bih nazvao racing igrama, bitno je da je sama tema igre o utrkivanju. Ne znam, racing igre sam zamišljao kao brze igre koje odigraš unutar sat vremena. Cubitos mi potencijalno izgleda potencijalno zanimljivo u tom pogledu.
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”