Vijesti o društvenim igrama

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Odgovori
kockica
Reactions:
Postovi: 1977
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 1297 puta
 pohvaljen: 877 puta
Kontakt:

Vijesti o društvenim igrama

Post Postao/la kockica »

Ne znam gdje staviti i postoji li slična tema (ako postoji, slobodno premjestiti). Jučer na nekim domaćim portalima naletim na dvije vijesti o društvenim igrama.

I tak prvo naletim na ovo:

https://net.hr/webcafe/planet-x/mislili ... ta#comment

Već naslov mi je govorio da ignoriram taj "članak", što u pravilu i radim, ali eto kako je bila riječ o društvenoj igri, baš me zasvrbilo. :D Čovjek bi iz naslova pomislio, ok neće baš ljudi umrijeti nakon što odigraju igru, ali ono, dobiju alergijske reakcije, kuću im opsjednu skakavci, i sl. :zzz

Nadalje naletim na sljedeće:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/n ... -kroz-igru

I ovo mi djeluje ozbiljnije, dapače pohvalna mi je metoda, ali onda si mislim što se ne može uvesti moderniji koncept društvenih igara osim baci kocku i pomaknu figuru?

Za muzej evolucije sigurno bi se našlo nekoliko evolucijskih igara, za teslin muzej vjerojatno bi se našlo nešto na Teslinu temu, ili nešto tipa Photosynthesis za neke parkove prirode, K2 za velebitski muzej, neke speleološke igre razne šilje koje imamo itd.

Ne mislim sad da doslovno treba uzeti pojedini od navedenih naslova i držati u prostoru (ne znam kak to ide s pravima) , ali koliko sam shvatio postoje članovi na forumu koji se hobistički bave dizajniranjem igara, a barem imaju iskustva koliko je širok raspon modernih igara, pa da se preko njih ostvari suradnja sa raznim muzejima, lokaliziraju igre, što li već. Koliko su oni dizajneri u članku upoznati s konceptom suvremenih društvenih igara, jesu li članovi foruma, ili barem komunikaciju sa udrugom, bilo bi mi interesantnom znati.

Znam da je to sve stvar mašte, ali ona je barem besplatna :)
Avatar
_Kex_
Reactions:
Postovi: 28
Pridružen/a: 19 ruj 2019, 12:30
Ima zahvala: 25 puta
 pohvaljen: 10 puta
Kontakt:

Re: Vijesti o društvenim igrama

Post Postao/la _Kex_ »

dlake na vratu mi počnu stršati u zrak kad pročitam "dizajner napravio edukativnu igru". jer obavezno se radi o poljima po kojima skakuckaš figuricom ovisno o broju na kockici i "odgovaraš na pitanja".
moja mašta zamišlja mene kako nabijam tu ploču zajedno s figuricama na glavu "dizajneru" koji se nije udostojiio potrositi 15min svog zivota i pogledat kaj se danas smatra dobrim dizajnom.
ko da ja nabijem 4 drvena kotača na dva štapa i nazovem se "dizajnerom automobila" 😒

sorry ekipa...rage posting :D

al ideja za stavit igre koje su tematski povezane u tematske muzeje - najs. iako takve bi trebale biti full jednostavne, mozda "dice" verzije većih igara (ima ih dobrih iako su većina za bacit). a onda ponudit "većeg" brata u muzej shopu :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru _Kex_ za post:
grof
Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 7359
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1067 puta
 pohvaljen: 1343 puta
Kontakt:

Re: Vijesti o društvenim igrama

Post Postao/la grof »

Slažem se s @_Kex_ po tom pitanju. Naše "inovativne" igre uvijek se svedu na roll and move + pitanja. Mi se valjda u dizajnu ne znamo maknuti od tih ČNLJ+Trivia hibrid.
Kad smo već kod nečeg inovativnijeg, već dulje vrijeme moja draga i ja razvijamo igru koja je prvotno nazvana "Turist", a onda smo je preimenovali u "Bon Voyage". Uglavnom se radi o igri s kartama i laganim draftom kockica s elementima push your luck-a u kojoj svaka karta predstavlja neku turističku destinaciju. Igra se na foru da igrač kreće s tri novčića i u agenciji plaća putovanja. Ta putovanja trpa u kofer i ako pri bacanju kockica dobiva određeni broj, može ih upotrijebiti za realizaciju putovanja. Kockice se tu koriste kao svojevrstan worker placement i postavljaju se na polje agencije i onda se vrši plaćanje putovanja, na polje putovanja u koferu ako ima točan broj i onda predstavlja izvršavanje putovanja ili na polje "posla" gdje donosi novčić+benefit novčić s realiziranog "poslovnog" putovanja. Tako se tu stvara i mali engine za stvaranje novca koji ti treba za kupnju. Uglavnom, ideja je da igra bude i suvenir i konkretna igra za plažu. Brza je i odvrti se za nekih 20-tak minuta jer svi istovremeno rade akcije.
Sad sam u dilemi da novčiće zamjenim kartama koje mogu biti event-benefit na kraju igre-novac i igrač ih koristi kako misli da će mu najbolje donijeti što više bodova na kraju.
Tražio sam bio od turističke zajednice da mi ustupi fotke naših značajnih lokacija, a mi im na karte stavimo QR kod koji se veže na web turističke zajednice, ali nisu zainteresirani. Probali smo i s vanjskim izdavačima, no iako im se igra čini OK i konkretnom, nisu zaintersirani. Sad možda krenem k nekim domaćim izdavačima tip Školska knjiga ili Grafoprint ili neki natječaj...

Moguće je opet dofuram u MC na daljnja testiranja....
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”