Kružok na temu dizajna društvenih igara.

Klub MC, Ulica kraljice Jelene 8 - Zagreb
Discord server, Facebook MC grupa
Odgovori
mljeko
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 393
Pridružen/a: 19 sij 2017, 22:56
Ima zahvala: 193 puta
 pohvaljen: 522 puta
Kontakt:

Kružok na temu dizajna društvenih igara.

Post Postao/la mljeko »

Poštovani forumaši,

Od ovog mjeseca budemo održavali jednom mjesečno u MC-u sastanak gdje budemo raspravljali o društvenim igrama i dizajnu istih, uključivo s igrama s minijaturama. Poanta je razgovor i diskusija, a ne testiranje nečijih prototipa. Obično sastanci budu imali neku temu, a budemo ponekad organizirali i neku zajedničku izradu igre, analizu neke konkretne igre i tako. Budem pratio kako stvari idu pa ću sukladno tome određivati kaj i kako. Ja ću voditi druženja, ali ne budem govorio ex cathedra, već se nadam živom razgovoru između svih.

Svi su dobrodošli, upad je kao i inače 2€ za nečlanove i besplatan za ostale, nije potrebna najava. Kružok bude četvrtkom, a najavim točan datum kad ga saznam, obično par tjedan ranije. Prvi datum je 22.2. s početkom u šest sati.
Ovi su korisnici zahvalili autoru mljeko za post (ukupno 10):
Mago de UmagosadistikodadoAntomontanelornValsimgrofedvinusGurkkoit's me
mljeko
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 393
Pridružen/a: 19 sij 2017, 22:56
Ima zahvala: 193 puta
 pohvaljen: 522 puta
Kontakt:

Re: Kružok na temu dizajna društvenih igara.

Post Postao/la mljeko »

Bio je jako dobar odaziv na prvom sastanku, Malo smo se upoznali, stekli dojam kako tko diše te se sporazumjeli oko strukture budućih sastanaka. Budemo najme uz teorijsku raspravu i testirali uz komentare prototipe polaznika.

21. 3. s početkom u 6 sati je sljedeće druženje, a tema bude: što je igra.
Ovi su korisnici zahvalili autoru mljeko za post (ukupno 3):
dadosadistikoedvinus
Avatar
edvinus
Reactions:
Postovi: 77
Pridružen/a: 13 ruj 2022, 23:53
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 233 puta
 pohvaljen: 160 puta
Kontakt:

Re: Kružok na temu dizajna društvenih igara.

Post Postao/la edvinus »

Evo, održao se i drugi sastanak našeg dizajnerskog kružoka. Opet je bio dosta dobar odaziv, a bila su tu i neka nova lica iz Zaprešića i Koprivnice.

U prvom dijelu sastanka malo smo prodiskutirali na temu "Što je igra". Andrej nam je dao neke akademske definicije igre, a nakon toga živa diskusija odvela nas je na razne teme, od alpha playera, kingmakinga, catch-up mehanizama i replayabilityja. Posebno je žustra bila rasprava kad smo se dotakli igračkog bontona u situaciji kad igrač više nema izgleda za pobjedu - treba li pokušati skupiti što više bodova, napasti najjačeg igrača, ili pak raditi što god želi dok god je to unutar pravila igre, i što dizajner igre može napraviti po tom pitanju.

Nakon teoretskog dijela prešli smo na praktični, u kojem smo playtestali igre koje su donijeli najhrabriji sudionici, Ana i Naser.

U Aninoj igri, namijenjenoj djeci, igrači skupljaju karte koje predstavljaju otpad te na taj način uče koji predmeti spadaju u koju vrstu otpada (papir, plastika, staklo, biootpad...). Premisa mi zvuči jako zgodno, ali je nisam imao prilike zaigrati.

slika

U Naserovoj igri The Money Maker: Get Rich & Stay Rich igrači su biznismeni koji nastoje osvojiti razna tržišta kako bi se obogatili i kupili razne statusne simbole (auto, kuću, jahtu, avion i prestižni odmor). Igrač se po ploči može pomicati 1 do 5 mjesta (koliko želi, nema bacanja kockice) te ovisno o mjestu na koje stane, odrađivati određene akcije (ulazak na tržište, kupovina, inovacija, iskorištavanje poslovne prilike...). Na kraju svake runde iz špila se izvlače event karte koje mogu biti pozitivne ili negativne, a nakon određenog broja izvučenih karata dolazi karta poreza i onda moramo platiti porez državi na naš teško zarađeni imetak.

slika

Nadam se da se sljedeći put opet vidimo u ovolikom broju! Sljedeći put ću valjda i ja imati neku igru za pokazati pa mi možete vratiti milo za drago što se tiče kritika i komentara na igru.
Ovi su korisnici zahvalili autoru edvinus za post (ukupno 9):
sadistikoit's mejuri006SharegrofzshemdadoRaven2013Stips
slika
Avatar
edvinus
Reactions:
Postovi: 77
Pridružen/a: 13 ruj 2022, 23:53
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 233 puta
 pohvaljen: 160 puta
Kontakt:

Re: Kružok na temu dizajna društvenih igara.

Post Postao/la edvinus »

Sljedeći sastanak nam je 18.4. u 18:00.

Tema ovomjesečnog kružoka je financiranje igara javnim novcem (rezime predavanja Aleksandra Gavrilovića sa nedavnog Festivala društvenih igara).

Nakon toga slijedi playtest party - testiramo igre u razvoju.

Vidimo se!
Ovi su korisnici zahvalili autoru edvinus za post (ukupno 2):
grofmljeko
slika
Avatar
edvinus
Reactions:
Postovi: 77
Pridružen/a: 13 ruj 2022, 23:53
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 233 puta
 pohvaljen: 160 puta
Kontakt:

Re: Kružok na temu dizajna društvenih igara.

Post Postao/la edvinus »

Večeras smo opet imali vrlo zanimljivo i inspirativno druženje na našem dizajnerskom kružoku, koji je i ovaj put bio jako dobro posjećen.

Najprije je Aleksandar održao svoje predavanje o javnom financiranju društvenih igara. Naravno, u hrvatskoj praksi takvo nešto baš i ne postoji, iako imamo primjer jedne igre (Čiri-biri bajka) koja je financirana (i) javnim novcem. Aleksandar je iznio strategiju i detaljan plan kako da se to ostvari, temeljen na situaciji u Njemačkoj, u kojoj postoje namjenski natječaji za financiranje društvenih igara (i koji nisu nastali sami od sebe preko noći). Ukratko, potrebno je mijenjati društvenu svijest, i postići da društvene igre budu prepoznate kao vrijedna kulturna djela, a ne jeftina zabava (trnovit put koji su već prošli SF književnost, strip i video igre).

Nakon odličnog Aleksandrovog predavanja, bacili smo se na playtestanje! Playtestali smo čak 4 igre. Nije uopće loše!

Prvi je na stol je došao friški prototip Speculaasa, brze family igre našeg forumaša Danijela Pošte posvećene kultnim nizozemskim keksima. U Speculaasu igrači simultano draftaju karte te grade svoj tablo koji se sastoji od recepata i začina (kardamon, klinčić, muškatni oraščić, cimet, đumbir i papar) koji tradicionalno idu u ove kekse.

slika

Naša nova polaznica Riva Zmajoki je donijela prototip svoje igre u razvoju, temeljene na seriji njezinih SF romana. Igra je jako zanimljiva i koristi neke vrlo inovativne mehanike kretanja pomoću kojih igrač istražuje Rivin svemir. U igri ima puno rasa i special powera, a u večerašnjem playtestu isprobali smo samo osnovnu race varijantu igre kako bismo naučili mehanike kretanja.

slika

Također novi polaznik Ivan pokazao je svoju igru Zvery, inspiriranu Pokemon TCG-om i Magic The Gatheringom, u kojoj se dva igrača bore jedan protiv drugoga koristeći razne creature (zvijeri iz naziva igre). Na svom potezu, igrač baca kocke koji mu služe kao resurs (mana) na taj način da dobiveni brojevi određuju koje su akcije igraču dostupne, te u tijeku partije igrači postaju sve moćniji i mogu ostvariti više različitih stvari i kombinacija.

slika

Na kraju nam je (opet novi) Lovro pokazao svoju bidding igru koja se igra s običnim igraćim kartama (potrebna su dva špila različitih pozadina). Igru može igrati 2 ili 4 igrača (u timovima po 2), a cilj igre je postići skalu ili set istih karti u svom tablou. Karte u svoj tablo igrači dobivaju ako pobjede u biddingu za njih. Ovo mi je bio najzabavniji playtest večeri, zato jer smo praktički sa svakim odigranim krugom mijenjali pravila igre!

slika

Eto, večeras je ispalo baš kao u Fight Clubu, ako ste prvi put došli, morate pokazati svoju igru! ;)
Ovi su korisnici zahvalili autoru edvinus za post (ukupno 4):
dadoValsimgrofRaven2013
slika
Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 8436
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1584 puta
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Kružok na temu dizajna društvenih igara.

Post Postao/la grof »

Bravo!
Stvar se širi. Žao mi je što nisam jučer svratio, ali nisam ovih dana sav svoj, pa čuvam snagu za Petrinju i Ilica Quart.
Vjerujem da se vidimo na idućem susretu! :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru grof za post:
edvinus
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Odgovori

Natrag na “Klub MC - Zagreb”