Western Empires - BGP Petrinja

Teme vezane uz događaje i okupljanja na kojim se igraju društvene igre
Odgovori
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3583 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

Western Empires - BGP Petrinja

Post Postao/la sadistiko »

U subotu s početkom u 11 sati krećemo sa ovom mega igrom. Za sad nas je 6, a ima mjesta još za troje. Pošto nas se na onoj našoj DDI grupi nije sakupilo dovoljno možda se ovdje tko nađe.
Igramo https://boardgamegeek.com/boardgame/267 ... rn-empires

slika

Zainteresirani nek se jave ili tu ili preko Vibera.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 5):
miljenkomargeValsimit's mekiboky
slika
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3583 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

Re: Western Empires - BGP Petrinja

Post Postao/la sadistiko »

Subota 3.2.2024.

slika

slika

Okupili smo se oko 11 u školi i dok smo postavili igru, objasnili pravila (@mljeko je objašnjavao) bilo je već skoro pola 1.

slika

Za stolom su se okupili u igri https://boardgamegeek.com/boardgame/267 ... rn-empires :
- @dam-dam kao Iberia
- @miljenko kao Rome
- ja Sadistiko kao Hellas
- Matta kao Hatti
- Deda Zak kao Minoa
- @mljeko kao Carthage

slika

Prvih par krugova je vrlo brzo prošlo bez ikakvih napada i problema u svijetu. Prvi calamitiji su nas pogodili negdje u trećem ili četvrtom krugu,ali nije to ništa bilo strašno. Nekako smo dogovorili neke okvirne granice gdje ćemo se držati, a posebno dobre susjedske odnose su imali Minoanci, Hatti i Hellas. Mislim da su prvi ratovi krenuli u Portugalu između Iberie i Kartažana, dok se u ostalom dijelu starog svijeta još uvijek obavljalo širenje po slobodnim područjima. Rat na zapadu je stalno plamsao a i Rimljani su pokušali prodrijeti na područje Salone tu negdje već u ranim godinama.

slika

I onda kad smo već bili uvjereni da ćemo mi to brzo obaviti i da igra neće trajati epskih 10+ sati počelo je totalno sranje :-)
Toliko nezgoda, toliko katastrofa, igra nas nije mazila. Prvi su to osjetili na svojoj koži Kartažani. Sa 7 gradova su u jednoj godini pali na 2! Srećom, u ovoj igri nije teško nadoknaditi tu štetu. Već u sljedećem periodu se vratio barem na 5-6. Ali ako te skenja 2 kruga za redom, e onda bude bome čupavo. Imao sam period kad sam skoro bio i izbrisan sa mape. Toliko su me nedaće snašle.

slika

Kao i za prave povijesti i ovdje se dogodila pobuna u Rimu i barbari su dobrano razbili sam Rim i okolne pokrajne.

slika

Za ručak smo si naručili čevape iz renomirane čevabđinice Naso ;-)
Grci su dobar dio početka igre bili vodeći u tehnologijama, ali nije ni to osiguralo stalan rast. Srećom, dobrosusjedski odnosi su se nastavili između Minoe, Hattia i Hellas, pa nisam izgubio sve živo.

slika

Ratovi oko zapadnog balkana su se nastavili skroz do pred sam kraj igre. Rim je pokušavao osvojiti dio današnje Hrvatske ali bez uspjeha. Isto tako, niti Grci nisu mogli probiti skroz do same Talijanske čizme. Kartaga se u jednom trenutku proširila preko cijele Afrike, Sicilije i pokoja južna pokrajna na Talijanskom poluotoku, dio Portugala i dio istočne Španjolske i svi smo se urotili protiv njih, što slanjem nekih nedaća po pitanju prirodnih katastrofa, bolesti i sl. dok su najveći teret podnesli Iberija i Rim jer su bili u stalnom sukobu sa Kartažanima. Da sad ne pišem u detalje, a što je i nemoguće jer se situacija na ploči mijenjala iz kruga u krug. Slike koje smo slali na DDI grupu ostalima sigurno nisu ništa značile jer je onome tko nije doživio pošart barbara ili malo žešćeg ciklona nejasno što se dogodilo na ploči. Nestajale su cijele obale sa svim gradovima pa i ljudima.

slika

Možda jedan od najpogođenijih gradova (Tomi) u Grčkom carstvu je srušen i izgrađen nebrojeno puta. Na kraju igre je rušen i građen u svakom pojedinom krugu igre! Nevjerojatno. Čuvajte se riječnih nizina, vi momci koji ćete igrati ovu igru :-)

slika

U jednom trenutku nam je stigao Čaks popit rakiju s nama. On i gradtski limeni orkestar su imali probu u drugom dijelu škole pa smo imali malo i glazbu u živo dok nam nije dojadilo što stalno ponavljaju jedno te isto, pa smo se vratili na puštanje s laptopa.

slika

Negdje u 10. satu igre bila je situacija gdje je Dam Dam mogao završiti igru, ali je bio prepohlepan i išao se još jednom mjenjati za dobra u fazi trgovine i na taj način onemogućio sebe da okine kraj igre, pošto mu je (ako se ne varam) Miljenko uvalio neku pošast koja ga je unakazila potpuno. Nakon tih udara barbara i pirata Iberia se više nikad nije oporavila. Do samog kraja je bilo pokrajni koje su bile u nekoj vrsti pobune protiv vlasti. U sljedećoj situaciji kad je Matta uspio pribaviti potrebne zahtjeve za završetak, ja sam si namjerno ostavio Cyclone calamity koji je uništio sve žive gradove na Crnom moru gdje smo nastradali i mi, ali i oni s druge strane i tako drodužili igru za još koji krug.

slika

Na kraju je ipak Matta uspio okinuti kraj i nakon što smo sve bodove pobrojali ispalo je da su pobijedili Hatti (Matta). Minoa je recimo od samih početaka bila u velikim zaostacima radi nepogodnog terena na kojem se pojavila ta civilizacija i dosta su kaskali za svima. Nakon što Dam Dam nije uspio okinuti kraj u onom prvom trenutku, Minoa se toliko uzdigla, valjda je došao neki bolji i vještiji Car na vlast pa je Minoa sve do kraja igre jedina imala svih 9 mogućih gradova i sustigla sve ostale suparnike.
Iako je igra trajala preko 12,5 sati (uračunat je ručak i jedno čekanje da Matta nešto obavi u gradu, od nekih sat - sat i pol sve skupa) nije bilo dosadno. Cijelo vrijeme se nešto dogovara, nešto pregovara, muti, podmeće, pogotovo u fazi trgovine. Znali smo se nasmijati kakvi su to dilovi bili. Pa i kad te opali neka pošast, i opet nisi (najčešće) sam u tome, nego se to da odigrati tako da pogodi i tvoje susjede ili potpuno nebitno gdje. Svi smo bili jako zadovoljni odigranim i ocjene su bile od 7 do 9,2. Kad ne bi toliko trajalo, rado bi je češće zaigrao, a opet to ne bi bilo tako epski kad bi se nešto izbacilo ili skratilo, ta igra mora biti baš takva kakva je i drago mi je da je imamo i da je možemo s vremena na vrijeme odigrati.

slika

slika

Za svakog sudionika sam pripremio mali poklončić za uspomenu, a Deda Zak je osigurao nagradu (crno kvalitetno vino) za onoga koji pobijedi u igri. Nažalost nismo se sjetili poslikati Mattu s nagradom jer je već bilo prošlo 1 sat.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 9):
StipstanelornLourdinmljekoedvinusjuri006Knivesdadokiboky
slika
Odgovori

Natrag na “Društveni događaji”