War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija - NOVO: kratak osvrt na Against the Shadow

Dice Master
Reactions:
Postovi: 14
Pridružen/a: 30 stu 2021, 14:25
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta

War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija - NOVO: kratak osvrt na Against the Shadow

Post Postao/la Dice Master »

Pozdrav svima!

Ne objavljujem često na forumu, ustvari ovo mi je prva objava! Već nekoliko mjeseci uživam u Wotr: TCGu i pišem recenzije na našem discord serveru pa sam ih odlučio podijeliti i ovdje. Slobodno diskutirajte i pitajte sve što vas zanima, a kritike, pohvale, pokude i sugestije su dobrodošle. Započet ću sa dvije najnovije odigrane partije, a ako ste željni pročitati ranije recenzije, možete ih pronaći na discordu.

Recenzije:

1. U subotu su se odigrale dvije partije WotR: The Card Game u 2v2 formatu, u VIP prostorijama rezervirane za hardcore WotR: The Card Game igrače. Prva partija započela je vrlo burno te su FP očekivano napravili razliku od 5 bodova. No, sve se okreće na pathu broj 4. Otkriva se Khazad-dûm te na njega sjeda Balrog sa svojim bičem. Za FP dolazi Legolas sa plaštom te lukom i strijelom uz pratnju nekoliko Hobbita. Na njihovu žalost, nisu mogli protiv dodatnih sila trolova i Crows of Crebaina koje aktiviraju Caradhras. Na Caradhras odmah dolazi Caradhras the Cruel koji aktivira Doors of Durin te na taj način Shadow igrači osvajaju sva 3 patha, uz Helm's Deep i Edoras kojeg su pregazile Sarumanove legije. Bodovna razlika postaje 0. FP uspijevaju osvojiti path broj 5, ali gube battleground te se stanje ne mijenja. Na pathu broj 6, Saruman uočava kako FP nemaju skoro nikakve snage za path te zagovara potpuno uništenje FPa na tom pathu. Sauron se slaže te ovdje započinje kraj za FP. Gollumom je aktiviran dodatni put broj 6 te su Shadow igrači uspjeli stvoriti veću razliku na putevima. Iako je Rivendell obranjen, Saruman aktivira Orthanc kako bi se sakupili dodatni bodovi. Gandalf Bijeli pokušava ga napasti, ali ne uspijeva sam protiv vojske orkova. Ovim krugom završava partija u kojoj pobjeđuje Shadow sa 14 bodova prednosti!

2. Druga partija počinje s istim timovima, ali zamijenjenim deckovima. Orthanc izlazi već u drugom krugu te na taj način reciklira Sarumanov cycle pile i znatno otežava stanjivanje Sarumanovog decka koje je ključno za učinkovitu strategiju. Na drugoj strani, Sauron ne uspijeva izvući Mouth of Sauron ili Lidless Eye te je njegova moć isto puno manja. Witch-king korišten je za napade na pathovima sa svojim plaštem te iako je na taj način donio bodove Shadow igračima, onemogućio je veći broj karata u rukama Saurona. Sauron neprestano reciklira Gothmoga iz pohlepe te će ga na kraju taj potez skupo koštati. FP ovoga puta igraju opreznije i opet stvaraju malenu bodovnu razliku. Što igra više odmiče, Shadow se bodovno približava, ali ne uspijeva ostvariti prednost. Balrog ostaje neiskorišten u rezervi, potez koji je možda i odlučio ishod partije. Prije zadnjeg kruga, FP imaju nekoliko bodova prednosti, ali Shadow ima puno više jedinica u rezervi i u rukama. Na pathu broj 9 dolaze Frodo sa Phial of Galadriel i mačem uz Merryja. Da stvar bude gora za Shadow igrače, Frodo uz sebe ima i Lembas koji miče korupciju, tj. bodove. Shadow igrači odlučuju aktivirati novi path broj 9 pomoću Golluma, predavši 3 boda za path FPu, ali onemogućivši aktivaciju Lembasa. Na taj način maknuli su i Hobbite na tom pathu do kraja igre. Dolazi novi path broj 9, ali Sauron ubrzo shvaća da ga ne može osvojiti te sve snage šalje prema Minas Tirithu kojeg iz decka aktivira Saruman. Ovdje se vodila najžešća borba te usprkos nemilosrdnim nasrtajima Shadow legija, Minas Tirith ostaje obranjen zbog izjednačenog broja štitova i mačeva. Početno bojište, Minas Morgul ostaje netaknut te iako Saruman uspijeva osvojiti reaktivkrani Helm's Deep, FP pobjeđuju za 3 boda, odnosno zbog jednog štita više na Minas Tirithu!

1. partija:

slika

2. partija:

slika
Zadnja izmjena: Dice Master, dana/u 15 stu 2023, 22:20, ukupno mijenjano 4 puta.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Dice Master za post (ukupno 4):
tanelornedvinussismisRaven2013
Avatar
Gordan
Reactions:
Postovi: 852
Pridružen/a: 22 tra 2011, 15:04
Lokacija: Split
Ima zahvala: 352 puta
 pohvaljen: 703 puta
Kontakt:

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija

Post Postao/la Gordan »

A di je recenzija?
I reče Jahve Drakuli: "Nećeš, razbojniče!" (©WinkDickerson)
slika
Dice Master
Reactions:
Postovi: 14
Pridružen/a: 30 stu 2021, 14:25
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija

Post Postao/la Dice Master »

Recenzije odigranih partija, ne same igre.
Dice Master
Reactions:
Postovi: 14
Pridružen/a: 30 stu 2021, 14:25
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija

Post Postao/la Dice Master »

Zbog malih produkcijskih poteškoća nisam bio u mogućnosti objaviti recenzije prije.

Recenzije dvije partije odigrane prošle subote:

1. Prošle subote igrao se WotR: TCG u formatu 1v1. Prva partija igrana je sa službenim custom pravilima, tzv. expert mode. U ovom načinu, prije početka igre svaka strana bira bojišta na sljedeći način: počevši sa FP igračem, on izvlači 3 bojišta od kojih bira jedno. Zatim od preostala dva, Shadow bira jedno, a treće bojište se automatski eliminira. Ovo se zatim ponavlja još jedanput, a neizvučeno 7. bojište automatski ulazi u deck za igru kao izabrano bojište. Procedura se ponavlja sa Shadow bojištima, a jedina je razlika ta što Shadow igrač ima inicijativu prilikom odabira. Nakon toga, slažu se deckovi na sličan način. Oba igrača promiješaju oba FP i Shadow decka te zatim izvlače po tri karte od koji se jedna mora eliminirati, a preostale dvije ulaze u konačan deck. Ovaj se proces odvija u tajnosti. Shadow igrač također započinje s 2 boda prednosti u odnosu na FP igrača. FP vodili su od samog početka zahvaljujući odličnoj strategiji i kartama poput Stridera i Gandalfa koje su omogućile da brzo prelaze na više pathove kako bi pobijedili prije nego što Shadow uspije uspostaviti kontrolu nad igrom. Shadow igrač nije uspio zaprijetiti na 4. pathu sa Balrogom i Caradhrasom te je i tu izgubio dosta bodova i moment igre. Iako je osvojio put broj 5, igra se sve više lomila u korist FP igrača koji na kraju i pobjeđuje.

2. U drugoj partiji igrao se klasični Trilogy scenarij, a svaki je igrač kontrolirao dva odvojena decka. Igra je započela vrlo slično kao i u prvoj sa FP igračem koji je preuzeo inicijativu i izgradio neznatno vodstvo. Shadow igrač ovoga je puta igrao puno pažljivije i nastojio neutralizirati Stridera i Gandalfa što je više mogao, ali nije u potpunosti uspio u svojoj zamisli. Nije uspio rano dovesti Sarumana što je oslabilo Shadow strategiju i omogućilo ionako vještom FP igraču da nastavi žestoko grabiti prema drugoj pobijedi večeri. Do kraja patha broj 9, situacija je bila nešto neizvjesnija, a Shadow igrač pokušava Gollumom aktivirati novi path, ali ga FP sprječava u tom naumu pomoću Samovog efekta. Shadow igrač u tom trenutku dostojanstveno priznaje poraz te FP igrač pobjeđuje bez odigrane zadnje runde partije.

1. partija:

slika

2. partija:

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Dice Master za post (ukupno 3):
edvinusOfficer BarbradyRaven2013
Dice Master
Reactions:
Postovi: 14
Pridružen/a: 30 stu 2021, 14:25
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija

Post Postao/la Dice Master »

Recenzije partija odigranih u petak:

1. U petak odigrane su dvije partije u formatu 1v1 u klasičnom Trilogy scenariju gdje svaki igrač kontrolira 2 zasebna decka. U prvoj rundi Shadow igrač zamalo osvaja 1. path, ali uz dosta sreće FP igrač kombinacijom Théoden-Éowyn vraća Merryja u ruku iz cycle pilea i odnosi bodove na prvom pathu. Shadow uspijeva pobijediti na drugom pathu, ali za oba patha morao je potrošiti dosta Nazgûla, što će do kraja partije požaliti. Uz sve to, Shadow igrač ne uspijeva dovesti Sarumana u rezervu te je na taj način vidno oslabljen. FP igrač u 3. krugu vuče Gandalfa Sivog i Stridera te kombinacijom Strider-Gandalf-Dimrill Dale izgrađuje veliku prednost koju Shadow igrač neće moći stići. Samim time FP neutralizira opasnost od Balroga i Caradhrasa. Do kraja partije prednost se samo povećavala, a da stvar bude i gora za Shadow igrača, Helm's Deep se nije pojavio te su njegove Isengardske vojske u rezervi ostale skoro beskorisne. FP igrač u zadnju rundu ulazi sa 8 bodova prednosti. Shadow igrač sa svim silama pokušao je osvojiti Crack of Doom, 9. path, ali su ga u tom naumu spriječili Frodo i Hobbiti. Rivendell napada Balrog sa svojim bičem, ali ne uspijeva ga zapaliti jer su u njegovu obranu pristigli Galadriel i Elrond. Shadow igrač pokušava osvojiti neke bodove te aktivira Orthanc kojeg napadaju snage Rohana i Gandalf Bijeli, ali uspješno brane Saruman i vojske orkova. Shadow također reaktivira Pelargir kako bi ga osvojio, ali on je obranjen na čelu s Aragornom. Krajnji rezultat je pobjeda FP igrača sa 14 bodova razlike!

2. Druga partija igrala se u istom formatu s istim deckovima. Ovoga je puta Shadow igrač krenuo pažljivije, a i Saruman je došao u rezervu ranije nego prije. Pathovi su se teško dobivali, ali FP igrač opet je uspio ostvariti kombinaciju Strider-Gandalf-Dimrill Dale. Uz to, aktivirane su sve 3 verzije patha broj 7, pomoću Faramira i There is Antoher Way, kao i u prošloj partiji. Iako je FP igrač opet imao značajniju prednost, ona pada na svega nekoliko bodova razlike nakon patha broj 8. FP morao je fokusirati sve svoje snage na obranu patha, pa je Minas Morgul ostao nenapadnut, a također su aktivirani Umbar i Harad što je donijelo 2 brza i bitna boda na stranu Shadow igrača. Shadow igrač odlučuje se za nekonvencionalan potez i aktivira Gollumov efekt kako bi aktivirao drugu verziju patha broj 8, iako će FP tada dobiti bodove za 1. verziju 8. patha, te je na drugoj verziji patha pokušao nadoknaditi razliku. Strategija se isplatila te se sve odlučivalo na pathu broj 9. Izlaze Orodruin i Dol Guldur, a samim time i Lórien. Dol Guldur nije napadnut, ali su se zato sve snage tame slile prema Lórienu. Iako su ga branili Elrond, Galadriel i Gandalf Bijeli, Balrog uz potporu Mordora ga uspijeva osvojiti. Saruman je reaktivirao Helm's Deep i pokušao ga osvojiti, ali nije uspio. Na kraju Aragorn s Andurilom aktivira Minas Tirith i tako osigurava pobjedu FP igrača.

1. partija:

slika

2. partija

slika

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Dice Master za post (ukupno 3):
edvinusOfficer BarbradyRaven2013
Dice Master
Reactions:
Postovi: 14
Pridružen/a: 30 stu 2021, 14:25
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija - NOVO: kratak osvrt na Against the Shadow

Post Postao/la Dice Master »

Osvrt na Against the Shadow ekspanziju:

Višemjesečna pauza od WotR TCGa još traje, ali to ne znači da se ne igraju druge verzije. Napokon sam našao vremena za odigrati punu pravu partiju službene solo verzije Against the Shadow ekspanzije pa evo kratkog osvrta.

Ekspanzija je za 1 do 2 igrača koji preuzimaju uloge Free Peoplesa i bore se protiv AI Shadow strane, nadalje Shadow. U ekspanziji se dobije 2 potpuno nova decka za Shadow stranu. Većina karata ostaje ista, ali su karte promijenjene kako bi olakšale donošenje odluka Shadowu tijekom igre. Neke od karata poput Black Raider's Mount i Fel Beast potpuno su promijenjene, npr. više nisu item karte nego event karte sa 3 različita efekta. Dobije se i nekoliko novih verzija pathova i Shadow battlegroundova, uglavnom verzije koje su automatizirane u odnosu na original, npr. Door's of Durin path više ne daje na izbor forsakeanje karte za token na pathu. Karte koje Shadow igra iz ruke su nasumičan odabir, a ukoliko se ona ne može odigrati odlazi u cycle pile. Shadow funkcionira na jednostavnoj logici: prvo se razmatra može li iskoristiti efekt karte:. Ako ne može, gleda može li passati krug što to će učiniti samo ako pobjeđuje na svim putevima i bojištima. U suprotnom stavlja karte iz rezerve, prioritet s desna na lijevo, tj. one koje su kasnije ušle u rezervu imaju proritet ulaska na put ili bojište. Ako niti to nije opcija, Shadow igra kartu iz ruke, Shadow ne plaća cycle cost igranja karte.

Ključne su dvije stvari prilikom Shadow akcija: Shadow neće igrati kartu prema danom algoritmu ako nije moguće da će ta karte preokrenuti rezultat u njegovu korist. Na primjer, ukoliko Shadow može odigrati kartu vojske na bojište Free Peoplesa, gleda bi li sa zbrojem njezine snage i snagom ostalih jedinica u rezervi ostvario pozitivan rezultat. Ukoliko ne, odigrat će kartu u rezervu. Druga stvar je prilikom odigravanja karata s izborom efekata. Igrač smije odabrati efekt koji bi njemu najviše odgovarao, a ne nužno Shadowu. Shadow ne razmatra potencijalne karte igrača.
Pravila daju 2 razine igre: standardna pri kojoj Shadow na početku kruga vuče 1 kartu manje nego u pravilima scenarija i izazovnu razinu pri kojoj Shadow na početku kruga vuče isti broj karata kao u pravilima scenarija.

Partija:

Prva partija je trajala oko 45 minuta te sam u početku konstantno provjeravao algoritam kako ne bih učinio krivi potez za Shadow stranu. Kasnije je to više prešlo u automatizam pa je taj dio išao brže. Prva runda bila je osobito teška pošto Shadow ima na raspolaganju čak pet karata, a igrač 2-3 zbog cycle mehanike. Što je više partija odmicala, shvaćao sam da moram prepustiti inicijativu Shadowu jer, ako sam dobro protumačio pravila, Shadow će karte iz ruke stavljati u rezervu ako dobiva bitke na putevima i bojištima. Tako da sam koristio strategiju passanja kako bi Shadow odigrao većinu karata u rezervu, a zatim bih preuzeo kontrolu nad bitkama. Ta se strategija pokazala iznimno uspješnom jer je krajnji rezultat bio 26 naprema 10 u korist igrača. Vjerojatno sam učinio nekoliko grešaka prillikom tumačenja algoritma, ali bih rekao da je njihov utjecaj na partiju zanemariv. Slika u prilogu prikazuje zadnju bitku partije gdje su Frodo i Merry uspjeli uništiti prsten, a Aragorn i Gandalf Bijeli su sa snagama Dúnedaina i Rohana srušili Morannon. Za prvi put činilo se dosta zanimljivim, a vjerujem da će biti još bolje kada se otkriju bolje strategije i zapamti Shadow algoritam. Solidna zanimacija za potratiti vrijeme ako ste sami, a u 2 igrača iskustvo je vjerojatno još i bolje. Jedina veća mana koju sam primijetio je to što zahtijeva ogroman prostor s čijim sam se manjkom konstantno borio.


slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Dice Master za post (ukupno 3):
Raven2013edvinustanelorn
Dice Master
Reactions:
Postovi: 14
Pridružen/a: 30 stu 2021, 14:25
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 16 puta

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija - NOVO: recenzija partije Against the Shado

Post Postao/la Dice Master »

Prošli se četvrtak prvi puta igrao Against the Shadow sa suigračem:

Napokon se našlo vremena da se odigra War of the Ring Card Game: Against the Shadow sa suigračem. Mladi i neiskusni, pohrlili smo u bitku bez da smo znali kakve nas opasnosti čekaju. Pošto Shadow AI u ovoj ekspanziji ne cycla karte prilikom odigravanja, odmah nam je bilo jasno kako će borba biti teška te da će Shadow AI imati puno više resursa od nas. Ono što nismo očekivali jest da ćemo izgubiti prvih nekoliko pathova, kao i Helm's Deep te Minas Tirith.

Već na samom početku gubili smo sa preko 10 razlike, ali spasila nas je činjenica da se u ovom načinu igre bodovi gledaju samo na kraju igre pa nema rane pobjede. Shvatili smo da je propuštanje kruga kako bi Shadow AI stavio svoje karte u rezervu, a ne na pathove i battlegroundove na kojima je pobjeđivao u tom trenutku, naše najjače oružje. Što je igra više odmicala, mi smo se bližili izjednačenju, a Shadow AI ostajao je bez karata. Na kraju igre, Witch-king AI imao je svega dvije karte, dok je Saruman AI ostao na nekoliko beznačajnih karata. Tada je bilo vrijeme da Shadowfaxom i Andúrilom vratimo Helm's Deep i Minas Tirith koji su tek tada uspješno obranjeni. Zadnje bojište bio je Rivendell kojeg su osvojili Galadriel i Elrond. Frodo je uz pomoć Sméagola uspio uništiti prsten i odnijeti pobjedu u korist Free Peoplesa krajnjim rezultatom 24-17.

Puno je zabavnije igrati ekspanziju sa suigračem. Iako je ekspanzija dobro osmišljena te je nakon nekoliko krugova moguće koristiti Shadow AI bez gledanja u papir i algoritam, ipak nije baš toliko zabavna kao sama bazna igra. Problem sa manjkom prostora još uvijek je prisutan, ali ako se igra u dvoje puno je lakše upotrijebiti čitav stol. Smatram da se ova ekspanzija može prekočiti, pogotovo jer dolazi nova koja proširuje baznu igru. No, ako ste kolekcionar i volite ovu igru, onda svakako preporučujem da nabavite i ovu ekspanziju!


slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Dice Master za post (ukupno 3):
Officer Barbradyedvinusdendarii42
vexshp991
Reactions:
Postovi: 2
Pridružen/a: 23 vel 2024, 13:33
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija - NOVO: kratak osvrt na Against the Shadow

Post Postao/la vexshp991 »

Bok, pozdrav svima.
Imamo kući ove igre, žena ih nikako ne voli. Meni su jako simpatične i nabavio sam AI mode samo ih razloga da mogu igrati. Ne sviđa mi se što mi partije traju oko sat i pol i neznam kako ih skratiti. Igrao sam svega 3 puta. 2 dobivene na standard mode i na onom težem sam popušio ako se dobro sjećam 15 razlike(to je bila prva AI igra)
Ako mi netko može odgovoriti jer to mi je pravilo nejasno.
Šta predstavlja kad kaže sa se u jednoj rundi ne može odigrati 2 puta ista karta? Dali se to odnosi na charactera šta bi mi imalo smisla ili na sve karte? Jer u osnovnoj igri piše item i character a u against the shadow piše card.
Hvala na odgovoru. LP
Officer Barbrady
Reactions:
Postovi: 80
Pridružen/a: 03 pro 2019, 17:24
Ima zahvala: 54 puta
 pohvaljen: 39 puta

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija - NOVO: kratak osvrt na Against the Shadow

Post Postao/la Officer Barbrady »

Znaci da ako ti je draw deck pri kraju i reshuffle-as cycle pile te ponovno vuces karticu koji si odigrao ranije u istom krugu, ne mozes je ponovno odigrati. Odnosi se na sve, ne samo na likove.
https://prnt.sc/KJDSog9kPEU_
vexshp991
Reactions:
Postovi: 2
Pridružen/a: 23 vel 2024, 13:33
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0

Re: War of the Ring: The Card Game - recenzije odigranih partija i diskusija - NOVO: kratak osvrt na Against the Shadow

Post Postao/la vexshp991 »

Hvala na brzom odg.
Evo situacije, pošto ima par karata koje imaju isto ime. Mordor orcs, to u AI expanziji ima ja mislim 4 komada, onda po pravilu kaže da se karta cycle? Jesam ja to dobro protumačio?
Odgovori

Natrag na “Ostali, manje zastupljeni LCG”