sadistiko je napisao/la: 10 srp 2017, 16:17
Što se knjiga tiče, hmm, ja sam kao mlađi bio krenuo čitati jednu od knjiga iz osnovnog opusa, vjerojatno sam i piknuo neku knjigu koja nije prva u nizu i moram priznati da mi je sve to zvučalo čudno čudno, a i suhoparno.
Jedva čekam da se bacim na pravog Herberta da vidim jel sam bio premlad ili je stvarno sin Brian i kolega bolji.
Neznam na koju si to od knjiga naletio I na kojem jeziku ali svakako treba krenuti od pocetka odn. od prve Dune jer ti inace nista nece biti jasno. Film I serije donekle pomognu ali opet.. Sjeti se samo pocetka filma "A beginning is a very delicate time..."
Ja sam prvi kontakt sa Dune ostvario preko Children of Dune (3. knjiga originalne serije) odn. Deca Dine 1 I 2 kako se zvalo tadasnje izdanje. Prvo sto je prijevod bio kriminalan drugo nista jasno mi nije bilo sto tko I kako jer sam cuo (tada jos nisam pogledao film) da su likovi I radnja skroz drukciji. Da ne bude zabune radi se o periodu prije 25+ godina kad nije bilo neta, torrentova I slicnih tekovina suvremene civilizacije te su informacije o takvim stvarima granicile sa legendama. Kasnije sa filmom mi je malo bilo jasnije, (mini-serije ne bih komentirao) ali nista nije moglo zamijeniti osjecaj kad sam na drugom kraju svijeta u second hand book storeu za par dolara nabavio "pravi" Dune, a kasnije u slijedecih par godina su slijedili I ostali nastavci originalne serije.
Svakako preporucujem ako se moze citati u originalu na engleskom - iskustvo me je naucilo da kod ovakvih stvari ne vjerujem u prijevode. Naime za prevesti knjigu nije dovoljno samo poznavati jezik na kojem je ona napisana nego se mora to djelo a potom I cijeli serijal procitati najmanje 3 puta kako bi se savlado I meta jezik koji je svojstven svakom pojedinom piscu odn. "settingu" a koji je nazalost cesto neprevodiv.
Usporedivati pravi Dune sa ovim nastavcima je po mom misljenju besmisleno jer je originalni serijal raden u duhu starih majstora Epskog SF-a a ovo sto je sad to je cista komercijala prilagodena siroj populaciji koju inace originalni serijal odbija upravo zbog svoje "tezine". To je isto kad usporedujes Tolkiena I Gospodara prstenova sa novelama raznih fantasy settinga (ovdje je konacno u pravom kontekstu) Dragonlance I Forgotten realms. U stvari jos bolje to je kao da sad das tTolkienove biljeske Salvatoreu, Weiss, Hickmmanu I sl. pa neka napisu objasnjenje za LOTR. E upravo iz tog razloga Brian I kolega ne mogu biti nikako bolji jer je to sve o cemu oni pisu Frankova ostavstina I njegove biljeske po kojima su oni radii.
Naravno to me nije sprijecilo da nabavim navedene knjige koje su inace dobre I drago mi je da su izdane.